Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко: «нормандський формат» домовився про «дорожню карту»


Президент України Петро Порошенко заявив після закінчення зустрічі в «нормандському форматі» в Берліні, що учасники зустрічі досягли домовленості щодо «дорожньої карти» для виконання мінських домовленостей.

Як сказав він на прес-конференції в посольстві України в Німеччині, основу цього документа мають затвердити міністри закордонних справ чотирьох країн до кінця листопада.

За словами Порошенка, німецькі і французькі партнери підтримали українську пропозицію щодо створення «дорожньої карти», а на нинішній зустрічі всі чотири країни затвердили німецькі і французькі пропозиції.

У чому саме полягають пропозиції Берліна і Парижа, президент не уточнив.

За його словами, «дорожня карта» повинна стати документом для імплементації всіх мінських домовленостей – і Мінського протоколу від 5 вересня 2014 року, і Мінського меморандуму від 19 вересня 2014 року, і Мінського комплексу заходів від 12 лютого 2015 року.

Вона має передбачати і послідовність кроків, і гарантії їхнього виконання, сказав Порошенко.

Як наголосив Петро Порошенко, ніякої альтернативи «нормандському форматові» врегулювання на окупованій частині Донбасу не існує.

Інші учасники зустрічі – канцлер Німеччини Анґела Меркель і президенти Франції Франсуа Олланд і Росії Володимир Путін – іще не коментували результатів «нормандської зустрічі», бо ще триває їхня зустріч утрьох на теми дій Росії в Сирії, які, за оцінками, можуть становити воєнні злочини.

Напередодні зустрічі міністр закордонних справ Франції Жан-Марк Еро заявляв, що метою саміту в «нормандському форматі» в Берліні буде домогтися від України просування зі «статусом Донбасу» і законом про вибори на його окупованій частині, включно з детальними зобов’язаннями щодо такого «статусу» і календарем виконання цих вимог. Крім того, казав він, від України і від Росії домагатимуться дальшого поступу з відведенням сил.

Москва теж заявляє, що вимагає від України швидкого поступу до політичних аспектів мінських угод, таких, як місцевих виборів на цій території і «амністії» бойовиків, іще до вирішення безпекових і гуманітарних питань. Київ натомість наголошував, що має бути створена «дорожня карта», яка чітко визначила б порядок виконання Росією її зобов’язань за мінськими домовленостями про врегулювання на окупованій частині Донбасу.

Наприкінці минулого тижня заступник голови адміністрації президента України Костянтин Єлісєєв уже заявляв, що керівники Франції та Німеччини погодилися на ідею створити «дорожню карту» виконання мінських угод, яка передбачала б чітку послідовність безпекових кроків для припинення бойових дій на Донбасі.

XS
SM
MD
LG