Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко: «нормандський формат» домовився готувати концепцію виборів на Донбасі


(архівне фото)
(архівне фото)

Президент України Петро Порошенко заявив після закінчення зустрічі в «нормандському форматі» в Берліні, що учасники зустрічі домовилися готувати концепцію виборчого законодавства для місцевих виборів на окупованій частині Донбасу.

Цю концепцію мають розробляти «на рівні експертів і робочих груп», сказав він.

При цьому, наголосив Порошенко, позиція України полягає в тому, що всі іноземні збройні підрозділи мають бути виведені «безумовно до проведення виборів, що є необхідною умовою для проведення виборчого процесу».

Крім того, він висловив сподівання, що підвищенню рівня безпеки також буде сприяти доступ ОБСЄ до непідконтрольної нині ділянки українсько-російського кордону, включно зі встановленням там постів.

За словами президента, має йтися про «імплементацію так званої формули Штайнмаєра», де, сказав він, Україна бачить позиції, важливі для визнання місцевих виборів на окупованій частині Донбасу такими, що відбулися і є вільним волевиявленням громадян.

За даними українських засобів інформації, під формулою, названою іменем міністра закордонних справ Німеччини Франка-Вальтера Штайнмаєра, розуміють пропозицію Берліна тимчасово запровадити закон про особливості місцевого самоврядування на окупованих територіях разом із проведенням на них місцевих виборів, а остаточно надати йому чинності після підтвердження про позитивний перебіг виборів.

Мінські домовленості визначають, що такі вибори мають відбутися відповідно до українського законодавства і норм ОБСЄ.

Інші учасники зустрічі – канцлер Німеччини Анґела Меркель і президенти Франції Франсуа Олланд і Росії Володимир Путін – іще не коментували результатів «нормандської зустрічі», бо ще триває їхня зустріч утрьох на теми дій Росії в Сирії, які, за оцінками, можуть становити воєнні злочини.

XS
SM
MD
LG