Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпрі після протестів вирішили закрити полігон, куди звозили сміття зі Львова


Під час акції протесту в Дніпрі
Під час акції протесту в Дніпрі

Кілька десятків мешканців околиці Дніпра Діївки 20 жовтня пікетували будівлю Дніпровської міської ради, вимагаючи припинення роботи сміттєвого полігону «Правобережний» поблизу їхнього житлового масиву, куди раніше звозили сміття зі Львова. У руках учасники акції протесту тримали плакати з написами «Звалищу – ні!», «Діївці – чисте повітря!», «Геть сміттєву мафію!».

За словами пікетувальників, сміттєвий полігон поблизу Діївки збудований із порушенням санітарних норм – на відстані меншій, ніж 500 метрів від житлової забудови, окрім того, він призвів до забруднення повітря і ґрунтових вод.

Також, як зазначали мешканці, їх обурює те, що, окрім побутових відходів Дніпра, на полігон звозилося сміття зі Львова. Як стверджують учасники акції, попри заяви міської влади про припинення дії домовленості про це з львівськими перевізниками, фури зі львівськими номерами продовжували фіксувати біля звалища.

Акція протесту передувала сесії Дніпровської міської ради, на якій було ухвалене рішення про закриття полігону «Правобережний».

За повідомленням міської ради, рішення передбачає припинення роботи полігону і рекультивації його земель до 2020 року. Планують, що новий сміттєвий полігон для Дніпра збудують в іншому місці. Водночас у міській раді відкинули звинувачення активістів і жителів Діївки про те, що сміття зі Львова продовжує надходити до міста.

12 вересня невдоволені жителі околиці Дніпра Діївки перекривали трасу на Кривий Ріг, протестуючи проти використання сміттєзвалища поблизу їхнього мікрорайону для утилізації побутових відходів зі Львова.

Акція була ініційована будинковими комітетами мікрорайону. Того ж дня міська влада заявила, що Дніпро вже не прийматиме на свій полігон сміття зі Львова, запевнивши, що термін дії домовленості між містами спливає 13 вересня. Загалом, за даними посадовців міськради, місто взяло на утилізацію майже 8,8 тисяч тонн зі Львова, однак умови договору між містами не відомі.

Схожа ситуація склалася і в Синельникові Дніпропетровської області: там жителі теж протестували проти звезення на їхній полігон сміття зі Львова. Міська рада Синельникова своїм рішенням заборонила утилізацію сміття зі Львова на місцевому полігоні.

XS
SM
MD
LG