Доступність посилання

ТОП новини

Новий прем’єр Хорватії: візи українцям слід скасувати протягом тижнів, а не місяців


Прем’єр-міністр Хорватій Андрей Пленкович. Загреб, 19 жовтня 2016 року
Прем’єр-міністр Хорватій Андрей Пленкович. Загреб, 19 жовтня 2016 року

Брюссель – Після «нормандського» засідання у Берліні, президент України Петро Порошенко провів день українсько-європейських консультацій в нідерландському Маастрихті та Брюсселі. Він висловив переконання, що угода про асоціацію, заблокована Нідерландами, буде ратифікована, а візи українцям скасують вже у листопаді. Зокрема, український президент, коментуючи досягнення у Берліні, заявив, що Україна та ЄС продемонстрували скоординовані дії та наполягли на чіткій послідовності виконання «Мінська».

​Президент Петро Порошенко зранку в четвер на саміті Європейської народної партії в Маастріхті висловив переконання, що уряд Нідерландів не зацікавлений у зволіканні з ратифікацією Угоди про асоціацію, а саме це нині обговорюють лідери ЄС на своєму саміті. «Це важливо для Нідерландів, Євросоюзу та України», – пояснює президент, бо саме українці наразі на континенті є одними з найбільших єврооптимістів. Натомість, відмова ратифікувати асоціацію може стати дуже небезпечним прецедентом, каже Порошенко, водночас називаючи оптимістом і себе.

Петро Порошенко
Петро Порошенко

Як президент держави, що перебуває у стані війни, я мушу бути оптимістом. Без цього перемога неможлива. Попри надзвичайний тиск Росії, ми зупинили її агресію
Петро Порошенко

«Як президент держави, що перебуває у стані війни, я мушу бути оптимістом, – каже президент. – Без цього перемога неможлива. Попри надзвичайний тиск Росії, ми зупинили її агресію. Чому? Бо нам допомогла єдність ЄС, його солідарність з Україною. Ми прагнемо цього, і я переконаний, що співдружність буде об’єднана, наша асоціація буде ратифікована й реалізована, якраз на благо ЄС, Нідерландів та України».

За робочою вечерею європейських лідерів у Брюсселі прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте якраз має виступити з інформацією щодо ратифікації Угоди про асоціацію України з ЄС та розслідування міжнародної слідчої групи катастрофи літака рейсу MH-17, збитого російським «Буком» два роки тому. Як зауважують експерти, безумовно, ці дані матимуть своє відображення у подальших стратегічних відносинах ЄС та Росії.

У листопаді без віз?

Саміт голів держав і урядів 28 країн-членів ЄС триває у Брюсселі, одна з головних тем – відносини з Москвою. Ці консультації відбуваються на тлі погроз про нові санкції, зроблених напередодні в Берліні лідерами Німеччини та Франції, з огляду на російські бомбардування Алеппо та кволий прогрес в імплементації Мінських угод. Водночас, відомо, що нових санкцій нині саміт ЄС не розглядатиме.

Президент Порошенко протягом численних двосторонніх зустрічей із лідерами різних європейських держав порушував питання скасування віз, при цьому, він висловив переконання у тому, що вже у листопаді Україну «звільнять» від візових обмежень.

А відповідаючи на запитання російської преси, яку дуже цікавила ця тема, український лідер відповів: «Запишіть...

Спеціально для вас, хоча я не даю коментарів російським каналам: у нас в листопаді українці будуть подорожувати без віз
Петро Порошенко

Спеціально для вас, хоча я не даю коментарів російським каналам: у нас в листопаді українці будуть подорожувати без віз. І я дуже бажаю, щоб коли-небудь, до росіян теж прийшла ця можливість».

Новий друг України серед європейських лідерів

Тим часом, до європейських лідерів, які активно захищають українські інтереси, долучився новий друг України: колишній вже євродепутат від Хорватії Андрей Пленкович, який у середу став прем’єр-міністром цієї країни. Нині Пленкович після перших контактів із Порошенком та іншими європейськими партнерами, відповідаючи на запитання Радіо Свобода, сказав, що він «нині відстоював знаходження рішення після негативного консультативного референдуму щодо української асоціації в Нідерландах».

Андрей Пленкович
Андрей Пленкович

Безвізовий режим для громадян України повинен відбутися протягом тижнів, а не місяців
Андрей Пленкович

«Також я заявив, що безвізовий режим для громадян України повинен відбутися протягом тижнів, а не місяців. Вважаю, що наші українські колеги виконали для цього всі умови, висунуті Єврокомісією», – додав Пленкович.

Водночас, брюссельські перемовини Порошенка та лідерів ЄС відбувалися на тлі рішень засідання «Нормандської четвірки» у Берліні. В ексклюзивному коментарі Радіо Свобода президент відзначив, що у середу продемонстрували «дуже ефективну координацію і наполягли на тому, щоб «Мінськ» виконувався в тій послідовності», яку раніше запропонувала Україна.

Завершення відвідин Брюсселя президентом України відбулося у штаб-квартирі НАТО, де разом із генсекретарем Єнсом Столтенберґом були обговорені безпекові питання війни на сході та допомога НАТО в розвитку українських Збройних сил за стандартами Північноатлантичного альянсу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG