Доступність посилання

ТОП новини

Черкаська міська рада хоче скасувати допорогові закупівлі в ProZorro


Будівля Черкаської міської ради
Будівля Черкаської міської ради

Черкаси – Черкаські депутати можуть скасувати рішення про обов’язковість здійснення допорогових закупівель через систему ProZorro. Відповідний проект рішення розглянуть на найближчій сесії міської ради, яка відбудеться наступного вівторка. Приводом для цього стало звернення керівників шкіл та дитячих садочків, які через допорогові суми не можуть оперативно реагувати на аварійні ситуації та купувати необхідні товари та послуги. Водночас активісти переконані, що скасування допорогових закупівель поверне стару систему ручного визначення підрядника.

Черкаська міська рада хоче скасувати допорогові закупівлі в ProZorro
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:43 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Згідно з рішенням Черкаської міської ради, ухваленим у середині травня, товари на суму понад 30 тисяч гривень і роботи та послуги на суму від 100 тисяч гривень закуповують через систему ProZorro. Однак за словами голови Асоціації керівників шкіл міста Тетяни Скорик, у керівництва закладів освіти та культури виникли проблеми через низький поріг закупівель. Зокрема, він унеможливив оперативне придбання товарів та послуг та проведення ремонтних робіт, особливо аварійних.

Заявка не може бути профінансована у цьому місяці, в якому її подали. Тому що вона переходить у формат тендерних закупівель, що може тривати і два, і три місяці
Тетяна Скорик

«Ці 30 тисяч – не від однієї школи, а вони формуються у централізованій бухгалтерії департаменту освіти відповідно до замовлень усіх шкіл міста. Якщо 36 шкіл подають одночасно заявку і у них збігаються інтереси, наприклад, десять шкіл одночасно хоче придбати стільці, чи усі 36 шкіл одночасно хочуть придбати миючі засоби, то замовлення від багатьох шкіл може перевищувати поріг у 30 тисяч. І тоді ця заявка не може бути профінансована у цьому місяці, в якому її подали. Тому що вона переходить у формат тендерних закупівель, що може тривати і два, і три місяці», – пояснює вона.

Керівництво закладів не може змінювати заявку та самостійно регулювати, які саме матеріали і коли купувати. Оскільки їхнє придбання заплановане в кошторисних призначеннях на рік. Тому за вирішенням проблеми освітяни звернулися до очільників міста та депутатів, аби ті узгодили травневе рішення міської ради із Законом України «Про публічні закупівлі».

Звернення черкаських освітян до мера і міськради
Звернення черкаських освітян до мера і міськради

У мерії на основі цих листів одразу підготували проект рішення на найближчу сесію міської ради із пропозицією скасувати допорогові закупівлі через ProZorro. Чим неабияк обурили громадськість, яка вбачає у цьому повернення до схем співпраці з перевіреними підрядниками. Хоча секретар міської ради Олександр Радуцький такої реакції активістів на проект рішення не зрозумів.

В чому проблема – мені важко пояснити
Олександр Радуцький

«Ми приводимо це все відповідно до закону України, який ухвалили депутати Верховної Ради. При цьому я ще раз хочу наполягати на тому, що після прийняття цього закону є можливість проводить закупівлі і в цих допорогових сумах через систему ProZorro. Тому в чому проблема – мені важко пояснити», – зазначив секретар міськради.

Департамент саботує ProZorro – представник комісії із контролю закупівель

Понад 20 громадських організацій об’єдналися та підписали звернення до міських депутатів, аби ті не скасовували ухвалене рішення про допорогові закупівлі через ProZorro. Активісти переконані: якщо це відбудеться, то розпорядники коштів зможуть закуповувати товари і послуги на суму до 200 тисяч гривень та роботи до 1,5 мільйона у підприємців на власний розсуд – без прозорості, конкуренції та оголошення про торги. Більше того, вони не розуміють, чому звернення освітян про «приведення відповідно до закону» чиновники потрактували як обов’язкове скасування рішення. Адже закон не забороняє здійснювати допорогові закупівлі через електронну систему, а залишає це на вибір замовників.

Водночас у комісії із контролю закупівель Черкаської міської ради, яка є дорадчим органом, вважають, що проблема у департаментах, які акумулюють замовлення від керівників закладів і вже потім передають їх до єдиного тендерного комітету, що і здійснює закупівлі. На думку голови комісії Романа Ганзевича, чиновники із департаменту освіти саботують роботу ProZorro і штучно затягують подання заявок. Натомість директорів закладів освіти та культури інформують, що проблема саме в системі електронних закупівель.

Для проведення закупівлі не потрібно акумулювати сто відсотків замовлень. Бо саме через період накопичення застопорилися усі допороги
Роман ганзевич

«Я вважаю, що повинні бути покарані ті люди, які це допустили. Це керівництво департаменту освіти, які за 4 місяці не змогли зрозуміти, що для проведення закупівлі не потрібно акумулювати сто відсотків замовлень. Бо саме через період накопичення застопорилися усі допороги. Вони повинні швидко закумулювати заявки і швидко віддати на проведення процедури закупівлі, а вони їх збирають по два-три місяці», – розповідає голова комісії Роман Ганзевич.

Скасувати допорогові закупівлі через неможливість проведення аварійних робіт

У міському департаменті освіти не розуміють, про який саботаж іде мова. За словами заступника директора Богдана Бєлова, більшість закупівель здійснили до 1 серпня, тобто, до того часу, коли система стала обов’язковою для всіх держустанов в Україні. А можливості зараз оперативно робити закупівлі департамент просто-таки не має – як мінімум, доводиться чекати два-три тижні. Тоді як раніше це вирішувалося у два-три дні під гарантійний лист виконавцеві робіт. Власне, на його думку, це і є основною проблемою, через яку варто скасувати допороги – нині, під час опалювального сезону, неможливо оперативно здійснювати нагальні аварійні роботи.

Поки збереться та комісія, поки вирішать – багато часу мине
Богдан Бєлов

«На аварійну ситуацію ми можемо витратити 30 тисяч, а не сто, бо це поточний, а не капітальний ремонт. От зараз після випробування системи мережі на території низки садків порвалися труби, але ми якось викручуємося. А взимку я не знаю, що робити. Є два виходи: або при пориві закриємо заклад і встигнемо злити воду, або порве вночі і розмерзнеться увесь садочок або школа. Активісти говорять про створення спеціальної комісії, яка визначить, чи аварійна ситуація, і після того в межах 30 тисяч можна буде ліквідовувати аварію. Але поки збереться та комісія, поки вирішать – багато часу мине», – пояснює заступника директора департаменту освіти.

Між тим, у четвер відбулося засідання комісії з контролю закупівель, у якому, зокрема, взяли участь директори навчальних і медичних закладів та представники фракцій міської ради. Після тригодинного обговорення члени комісії порекомендували депутатам не підтримувати скасування рішення міської ради про допорогові закупівлі. Адже освітяни та медики не проти працювати через ProZorro і навіть готові самі надавати заявки до єдиного тендерного комітету, тобто, без посередництва департаментів. А от аварійні роботи, на неможливості здійснення яких наголошують і керівники закладів, і департаменти, комісія рекомендує виключити із дії електронних закупівель.

ProZorrий досвід Дніпра

Тим часом громадські активісти наводять Дніпро як приклад дієвості допорогових закупівель. У Черкасах за чотири місяці оголосили 44 допорогові закупівлі, з яких відбулося лише 16. Водночас у Дніпрі за цей час відбулося майже три тисячі закупівель, при тому, що поріг у цьому місті становить три тисячі гривень. На відміну від Черкас, де розпорядники коштів надають заявки до департаментів, у Дніпрі школи, садочки і лікарні самі виходять на торги.

«У нас створено «департамент з ProZorro», який допомагає їм оформлювати закупівлі, дає рекомендації і створює методологію, як простіше заповнювати заявки. Ми паралельно щотижня моніторимо кожну закупівлю з громадським контролем і представниками ProZorro. Ми самі ініціювали цей моніторинг. І якщо щось не відповідає закону, то ми запрошуємо представників департаментів на зустріч із представниками ProZorro і обговорюємо, у чому невідповідність, що порушили тощо», – розповідає заступник міського голови Дніпра Яніка Мерило.

Ілюстрація із сайту електронної системи публічних закупівель ProZorro
Ілюстрація із сайту електронної системи публічних закупівель ProZorro

Між тим, Міністерство економічного розвитку і торгівлі України «стурбоване спробами окремих міських рад відмовитись від використання електронної система публічних закупівель ProZorro на так званих допорогових закупівлях».

«Зрозуміло, що є надзвичайні обставини і термінові закупівлі. Але не треба прикривати піклуванням про громаду власну неспроможність нормально планувати і витрачати гроші платників податків», – цитує заступника міністра економічного розвитку і торгівлі Максима Нефьодова прес-служба установи.

Проект рішення про скасування допорогових сум черкаські депутати обговорять наступного вівторка під час сесії міської ради. Загалом очікувана економія від допорогових закупівель у середньому становить 15 відсотків. За інформацією єдиного тендерного комітету міста Черкаси, 16 допорогових закупівель у межах ProZorro на загальну суму в 4,5 мільйона гривень зекономили майже 300 тисяч гривень бюджетних коштів.

  • Зображення 16x9

    Дар’я Бунякіна

    Співпрацює із Радіо Свобода з 2010 року. Народилася у Черкасах. Закінчила Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького за спеціальністю «Журналістика». Має досвід роботи в газетній та телевізійній журналістиці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG