Доступність посилання

ТОП новини

40 тисяч гривень зарплати депутату за роботу, на яку він не завжди ходить?


Засідання Верховної Ради України. Київ, 21 жовтня 2016 року
Засідання Верховної Ради України. Київ, 21 жовтня 2016 року

Київ – Депутати проголосували за те, щоб підняти собі зарплату вдвічі – майже до 40 тисяч гривень. Це питання дражливе для українців, адже мінімальний прожитковий мінімум визначили як 1700 гривень. Та чи можна побороти корупцію у Верховній Раді, якщо не міняти зарплату? І чи варто платити більше, якщо парламентарі взагалі не завжди ходять на роботу? Радіо Свобода з’ясувало в автора відповідної правки до держбюджету, чому він не вірить, що «бідний» депутат може бути чесним, і хто лобіював підняття зарплат.

​Новина про те, що депутати проголосували за збільшення своєї зарплатні вдвічі «розлетілась» після голосування за держбюджет. Медіа та соцмережі передруковують списки тих, хто віддав і хто не віддав за це голос. Парламентарі голосували за весь пакет – майже 500 правок до проекту держбюджету. А там – не лише про їхнє благополуччя, а й про підняття зарплат вчителям, медикам і прокурорам, щоправда, аж ніяк не до депутатських 40 тисяч гривень.

​Правку про підняття витрат на парламент подав «Карпунцов В.В, реєстраційна картка №293»: видатки на споживання – майже 114 мільйонів гривень, із них половина – приблизно 52 мільйонів – на зарплати.

Та депутат від «Блоку Петра Порошенка» Валерій Карпунцов не відразу згадав, що пропонував піднімати зарплати. Каже: це була велика поправка, стосувалась фінансування не лише парламенту, та і подавалась давно.

Валерій Карпунцов
Валерій Карпунцов

Із проханням прописати вищі зарплати для депутатів до Карпунцова звернувся виконуючий обов’язки начальника апарату Петро Боднар. Він, каже депутат, навів аргументи, що «бракує видатків тут, тут і тут» і що «в умовах інфляції Верховна Рада собі нічого жодного разу не перераховувала».

Я її подавав, чесно кажучи, за пропозиції апарату
Валерій Карпунцов

«Я її подавав, чесно кажучи, за пропозиції апарату. Її допомогли подати – я її подав. А на комітет мене не запрошували. Я її не представляв на комітеті, не був, тому і не згадав. Але, дійсно, так, я підписував», – сказав він у розмові з Радіо Свобода.

Підвищення зарплатні дозволить тим небагатьом парламентарям, які живуть дійсно за зарплату, протистояти політичним спокусам та не відволікатись на додатковий заробіток
Валерій Карпунцов

А вже далі лобіював це питання депутат від «Блоку Петра Порошенка» Олексій Мушак, розповідає його колега. «Це він «пробивав», і займався цим», – додав Карпунцов.

«Я вважаю, що це правильно, це мусить бути», – переконаний Карпунцов. Адже для багатьох депутатів Верховна Рада – не основне місце роботи, а лише поле для відстоювання власних інтересів, каже він. А підвищення зарплатні дозволить тим небагатьом парламентарям, які живуть дійсно за зарплату, протистояти політичним спокусам та не відволікатись на додатковий заробіток, резюмує свою позицію ініціатор правки.

Деякі депутати перехотіли вищих зарплат

Вже наступного дня після голосування деякі політичні сили почали відмовлятись від додаткових грошей. Передумала фракція «Народного фронту», яка підтримала проект держбюджету та збільшення депутатських зарплат зокрема.

Гроші, передбачені на підняття зарплат депутатам, слід направити на підвищення зарплат військовослужбовцям і переатестованим поліцейським
Максим Бурбак

«Гроші, передбачені на підняття зарплат депутатам, слід направити на підвищення зарплат військовослужбовцям і переатестованим поліцейським», – сказав у кулуарах голова фракції Максим Бурбак.

І «Опозиційний блок» заявив, що зареєстрував постанову про скасування відповідної правки.

«В період злиденних пенсій, принизливих заробітних плат медичних працівників, освітян, соціальних служб головуючий буде отримувати 48 тисяч, народні депутати будуть отримувати 36 тисяч, а з 1 грудня будуть отримувати 40 тисяч», – сказав представник цієї політичної сили Ігор Шурма з трибуни.

Підняття зарплат депутатам відбувається в рамках ухваленого закону про державну службу і «в межах бюджету», сказав під час години запитань до уряду міністр фінансів Олександр Данилюк.

«А максимум ресурсу залишили для підняття соціальних стандартів вчителів і медиків», – сказав він, відповідаючи на запитання депутатів.

Уряд піднімає у грудні цього року соціальні стандарти на 10%. Іще на 10% їх піднімуть у 2017 році, резюмував міністр.

Підняти зарплати: самі депутати – за чи проти?

Дуже показово, що проти підняття зарплат депутатам виступають фракції «Опозиційний блок» та «Відродження», а також керівники деяких інших політичних сил, вважає позафракційний депутат Борислав Береза. Вони розуміють, що депутати, які будуть отримувати нормальні зарплати, стануть менш контрольованими, каже він.

Молодь ніколи не піде у владу, залишатиметься у приватному секторі, розуміючи, що там вони і зароблятимуть більше, і проблем менше матимуть
Борислав Береза

«Насправді, в залі сьогодні «за» те, щоби підняли зарплати, і дійсно тих, хто цікавиться зарплатою, – таких людей 50, не більше. Тому що всі інші приходять сюди не працювати, а заробляти. Їх цікавить доступ до «корита». Але зрозумійте, вони і далі будуть ходити сюди, їх і далі переобиратимуть. А молодь ніколи не піде у владу, залишатиметься у приватному секторі, розуміючи, що там вони і зароблятимуть більше, і проблем менше матимуть», – сказав Береза в коментарі Радіо Свобода.

Депутати собі зарплату не зменшать
Надія Савченко

Депутат від «Батьківщини» Надія Савченко, каже, що проти того, щоб зараз піднімати парламентарям зарплату. Проте і не вірить, що проголосовану правку скасують:

«Я не знаю, що робити. Внести поправку – за неї не проголосують. Це я вам говорю вже з піврічного досвіду перебування тут. Нереально, депутати собі зарплату не зменшать», – сказала вона в коментарі Радіо Свобода.

Саму Савченко Радіо Свобода зустріло в кулуарах у верхньому одязі посеред робочої п’ятниці. Позаду була година, коли депутати можуть поставити урядовцям запитання. Попереду ще залишались депутатські запити та деякі законопроекти – роботи на кілька годин. У голосуванні за законопроекти картка Надії Савченко не брала участі до кінця дня.

Штрафували-штрафували, а в залі – третина депутатів

Найкраще тенденцію відвідування ілюструє електронна реєстрація депутатів: о 10-й годині 21 жовтня в залі зареєструвались 323 депутати.

Проте вже після 11-ї години ранку лише трохи більше ніж 100 депутатів були в залі та тиснули кнопки, голосуючи за законопроект «за», «проти» або «утримався». Навпроти графи «не голосували» – майже 200 імен. Під кінець робочого дня лише трохи більше за 70 депутатів проголосували за те, щоби продовжити роботу без перерви. Решти вже не було у залі.

«Ми не можемо з вами, шановні колеги, переходити до розгляду законопроектів через відсутність необхідної кількості депутатів для того, щоб голосувати за ухвалення законопроектів», – сказала віце-спікер Ірина Геращенко на засіданні.

Жодних рішень Верховна Рада за 21 жовтня не ухвалила.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG