Доступність посилання

ТОП новини

Чи законне «виловлювання» потенційних призовників біля входу на роботу?


Ілюстративне фото. Урочисте відправлення призовників, Дніпро, жовтень 2016
Ілюстративне фото. Урочисте відправлення призовників, Дніпро, жовтень 2016

Дніпро – У Дніпрі біля заводу «Південмаш» люди в камуфляжі вручали чоловікам призовного віку повідомлення про необхідність з’явитись до військкоматів для уточнення даних. В обласному військкоматі зазначають: ці дії законні, адже українське законодавство не визначає, де саме може бути вручена повістка. До цього методу вдались, аби навести лад в обліку військовозобов’язаних, заявляють військові посадовці, щоб виявити «ухилянтів». Тим часом чоловіки, які працюють на заводі, обурені. Експерти також зауважують, що «ловити» призовників біля входів на роботу – не метод, є сучасніші способи вести й оновлювати реєстр військовозобов’язаних.

Біля східної прохідної «Південмашу» чергувала група поліцейських і людей у камуфляжах, які представлялись співробітниками районних військкоматів. Вони зупиняли деяких чоловіків, які йшли на завод, і вручали повістки про необхідність з’явитись до військкоматів для уточнення даних. Частина працівників, дізнавшись про «рейд», не пішла на роботу, а сховалась у сусідньому торговельному центрі. Звідти робітники телефонували журналістам, висловлюючи обурення.

У мережі вже з’явилось відео про те, як відбувалась «акція» військкомів біля «Південмашу». Однак співробітники, які кликали на допомогу ЗМІ, тепер коментарів уникають. Не на мікрофон кажуть: у те, що їх запрошували до військкомату лише «для перевірки даних», не вірять, вважають, що область не виконує плану осіннього призову, відтак кожен із них, хоче чи не хоче, може піти до війська «для галочки».

«Чоловіки, які не з’явились до військкоматів, «висять» у розшуку»

Дніпропетровський обласний військкомат
Дніпропетровський обласний військкомат

В обласному військовому комісаріаті пояснюють: до прохідних підприємств вирушили не для виконання плану призову. Є потреба уточнити дані призовників, які роками не з’являються до військкоматів, де приписані. Зазначають: врученням повісток біля роботи не порушують законодавство, адже в ньому ніде не сказано, що це має робитись лише за місцем проживання.

Однак повістка ще не означає, що чоловіка заберуть до війська. Після відвідування військкомату його можуть зарахувати до резерву, спрямувати на медкомісію тощо, пояснив заступник обласного військового комісара Сергій Полуциган.

Сергій Полуциган
Сергій Полуциган

Військові комісаріати здійснюють оповіщення громадян про необхідність явки до військових комісаріатів. Подібне оповіщення у нас можливе де завгодно
Сергій Полуциган

«Військові комісаріати в рамках своїх повноважень здійснюють оповіщення громадян про необхідність явки до військових комісаріатів. Подібне оповіщення у нас можливе де завгодно, окремо прописано, що це можливо і за місцем проживання, і за місцем роботи громадянина. Ось вони й працюють на підприємствах. А призовники, які ховаються в сусідньому супермаркеті, розуміють, що роблять, тому піднімають шум… Ось і все. Давайте назвемо речі своїми іменами, недобросовісні громадяни, які в умовах військової агресії щодо країни займають ось таку позицію… Зараз військкомати працюють з особами призовного віку – до 27 років.

Зараз завдання у всіх районних військкоматів – максимально відпрацювати громадян віком до 27 років
Сергій Полуциган

Зараз завдання у всіх районних військкоматів – максимально відпрацювати громадян віком до 27 років, аби ухвалити щодо них законні рішення. Справа в тому, що якщо чоловік не призваний, неважливо, з якої причини, щодо нього все одно має бути рішення районної призовної комісії, а для цього він все одно має з’явитись до військкомату.

Менш ніж 10% призивається до армії
Сергій Полуциган

Менш ніж 10% призивається до армії, а щодо решти 90% треба ухвалити законні рішення – відстрочка на півроку, непридатність тощо. Тоді в людини не буде проблем з військовим обліком. А в нас громадяни, на жаль, цього не розуміють. Ці люди, які не з’явились, у нас «висять» у розшуку як «нерозшукані». Отже, треба поставити крапки над «і», щоб реальний «ухилянт» став реальним, а не ховався у натовпі», – сказав у коментарі Радіо Свобода Сергій Полуциган.

«Спинити людину на вулиці може тільки співробітник поліції» – юрист

Юрист із Дніпра Юлія Сегеда пояснює: представники військкоматів мають право вручати повістки громадянам тільки за місцем проживання, адже тільки там у них є право й можливість установити особу. Вимагати у людини паспорт чи інші документи, які встановлюють особу, просто на вулиці, каже вона, мають право лише поліцейські.

«Повістка вручається людині під розпис. Для того, щоб вручити повістку, співробітники військкомату мають встановити особу людини. Якщо людина ходить з паспортом в зубах на роботу, то вони можуть прийти на роботу й встановити особу, і сказати: «Ось ми вам вручаємо повістку».

Спинити ж людину на вулиці може тільки співробітник поліції. Якщо ж представники військкоматів давали повістки після встановлення особи поліцейським, то, так, виходить, що вони мали на це право…
Юлія Сегеда

Спинити ж людину на вулиці може тільки співробітник поліції. Інша людина не може взагалі вас спиняти на вулиці, перевіряти документи тощо. Якщо ж представники військкоматів давали повістки після встановлення особи поліцейським, то, так, виходить, що вони мали на це право… Повістка за місцем проживання також може бути вручена родичу. Але якщо людина її проігнорує, то це не буде підставою для оголошення її «ухилянтом». Щоб порушити кримінальне провадження, треба довести, що саме ця людина достовірно знала, що її викликають до військкомату», – сказала в коментарі Радіо Свобода юрист.

«Гіршої ідеї, щоб дискредитувати захист країни, напевне, вигадати не можна» – політолог

Дніпровський політолог Андрій Золотарьов вважає, що уточнювати базу даних призовників у такий спосіб, як у Дніпрі, – застарілий і неефективний підхід. Навіть за радянських часів, вважає він, військкомати працювали з потенційними призовниками ефективніше і шанси сховатись в «ухилянтів» були мізерні.

З такими методами, як «відлов», наша країна прямуватиме до країн «третього світу»
Андрій Золотарьов

«З такими методами, як «відлов», наша країна прямуватиме до країн «третього світу». Військові радники розповідають, як проходив призов років 30-40 тому в Афганістані, країнах Азії та Африки, – саме там «відловлювали» призовників. Гіршої ідеї, щоб дискредитувати захист країни, напевне, вигадати не можна.

З європейською практикою це не стикується
Андрій Золотарьов

З європейською практикою це не стикується. Якщо в Радянському Союзі ця система працювала досить потужно і призовник мав небагато шансів «відкосити» від армії, то за України такі засоби є дискредитацією… Безумовно, 21 століття – і все можна переводити у «цифру», робити швидше, з меншою кількістю папірців», – зазначив у коментарі Радіо Свобода політолог.

В Україні триває осінній призов на строкову службу. Дніпропетровська область має відправити найбільше юнаків – приблизно 1,5 тисячі. Третина з них лишиться служити в регіоні, решту відправлять далі.

Ілюстративне фото. Черговий на посту
Ілюстративне фото. Черговий на посту

Жоден строковик не буде відряджений до зони АТО, багато разів наголошували військові високопосадовці.

Завершиться призов наприкінці листопада.

  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG