Доступність посилання

ТОП новини

«Він має нас за дурнів!» – соцмережі про креативну відповідь голови ОДА на сюжет «Схем»


Олексій Савченко
Олексій Савченко

«Як парость виноградної лози плекайте мову», – цитує Максима Рильського новообраний голова Миколаївської ОДА Олексій Савченко на своїх сторінках у соціальних мережах. Раптова любов до чистоти мовлення виникла не випадково – напередодні журналісти програми «Схеми» оприлюднили його презентацію для конкурсу на посаду голови ОДА. У ній – десятки граматичних помилок та русизмів. Частина коментаторів у соціальних мережах хвалять Савченка за «самоіронію» та «вміння визнавати помилки», але і журналісти, і інші користувачі наголошують: конкурс, схоже, відбувся нечесно, а піар-технологи Олексія Савченка намагаються у такий спосіб відвернути увагу від суті проблеми.

Численні мовні помилки у презентації Олексія Савченка – не єдине, що викликало подив. Він також склав тест із 40 запитань за дуже короткий час – всього шість хвилин, тобто щонайменше у 5 разів швидше від найближчого конкурента. Це наштовхує на думку, що конкурс відбувся не зовсім чесно, йдеться у репортажі.

Утім, саме інцидент із помилками у презентації привернув найбільше уваги. «Навіть Азіров писав краще», –​ жартували дописувачі у соціальних мережах, а новину про це поширили популярні ЗМІ, зокрема, «Українська правда», ТСН, Обозреватель та інші.

Наступного дня на сторінці Олексія Савченка з’явилося відео, на якому він у светрі з написом «У мене є сила вчитись на власних помилках» читає вірш Максима Рильського:

Під цим дописом – чимало схвальних коментарів.

«Людина не просто виправила помилки, а знайшла в собі сили посміятися, креативно подати виправлення, надати можливість побачити нам веселого та розумного очільника ОДА. Респект!», –​ пише Світлана Федорова .

«За що напали з критикою на О. Савченка? Він написав, здав тести, став переможцем. Треба буде дивитися, як він буде працювати головою ОДА», – коментує Станіслав Мальцев.

Політичний експерт Євген Магда назвав хід Олексія Савченка кейсом «адекватного реагування на критику». А радник президента Юрій Бірюков похвалив колишнього депутата від «Блоку Петра Порошенка» за те, що той «вчиться на своїх помилках».

Дехто помітив у вірші та футболці Савченка лише роботу піарників...

... і помилки у «роботі над помилками».

Смішним відео намагаються відвернути увагу від нечесного конкурсу?

Самоіронією Савченко намагається не просто закрити тему, а й – що ще важливіше – відвести увагу від ключової тези сюжету: конкурс, у якому він переміг, очевидно, пройшов не чесно, наголошують журналісти «Схем».

«Це звуження проблеми до того, що Савченко отримав посаду, попри величезну кількість помилок у своїй конкурсній роботі», – погоджується громадський діяч Руслан Рохов.

«Вони мають нас за дурнів! Претензії не в тому, що презентація з помилками, а в тому, що Савченко пройшов конкурс із явними підтасовками результатів», – обурюються у Фейсбуці.

«Нехай на власних помилках не на посаді голови ОДА вчиться. І не коштом наших податків!» – прокоментував відео Олексія Савченка голова «Центру протидії корупції» Віталій Шабунін.

«Мабуть, головним, що потрібно було зробити народному депутату від «Блоку Петра Порошенка» Олексію Савченку – взагалі з'явитися на конкурсну комісію. А там хоч «ручкою», хоч «ніжкою» – щось нашкрябати, ще й за рекордний час! Все вирішено заздалегідь», – написала користувачка Ольга Шульженко.

Раніше «Схеми» звернули увагу і на те, що в різні роки Олексій Савченко був президентом федерації самбо, займав керівні посади у столичній міліції, керував банками та навіть записав пісню.

Повний спецрепортаж журналіста «Схем» Сергія Андрушка, у якому йдеться про те, як обирають чиновників категорії «А»:

  • Зображення 16x9

    Любов Багацька

    Web/SMM-редактор програми «Схеми» (спільний проект Радіо Свобода та каналу «UA:Перший»). На Радіо Свобода з квітня 2014 року. Закінчила Інститут журналістики Київського Національного університету імені Тараса Шевченка. Займалася громадською діяльністю. Працювала літературним редактором (Видавництво «Махаон-Україна»), культурним та книжковим оглядачем. Дописувала у видання «Українська правда», «День», «Український тиждень», «Zaxid.net», «Україна молода», УНІАН, «Лівий берег», «Літературна Україна» та інші.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG