Доступність посилання

ТОП новини

Ескалація на Маріупольському напрямку – це шантаж і небажання Росії виконувати угоди – експерти


Ілюстративне фото. Наслідки обстрілу у Водяному, 13 жовтня 2016 року
Ілюстративне фото. Наслідки обстрілу у Водяному, 13 жовтня 2016 року

Київ – Збільшення обстрілів та військової активності проросійських бойовиків на півдні лінії зіткнення сил на сході України має на меті передовсім тиск на українську владу, а не підготовку до наступу в найближчий період, стверджують більшість експертів, опитаних Радіо Свобода. У Верховній Раді та в РНБО не виключають реальної спроби наступу на Маріуполь, враховуючи близькість до цього міста неконтрольованої ділянки українсько-російського кордону та можливість швидко перекидати війська і техніку. Кількість обстрілів, зафіксованих на південній ділянці фронту, зростала напередодні останньої зустрічі у нормандському форматі, однак навіть після завершення переговорів на півдні Донбасу залишається гаряче.

За минулу добу в зоні проведення АТО російсько-сепаратистські сили 35 разів відкривали вогонь по позиціях українських сил, повідомив речник Міноборони з питань АТО Андрій Лисенко. За його словами, було гаряче і на околицях Донецька, і біля міста Щастя на Луганщині, однак близько 20 обстрілів припадає на південну частину лінії фронту.

Речник Міноборони уточнив, що на маріупольському напрямку є тенденція до зниження інтенсивності обстрілів із важкого озброєння, у порівнянні з минулим тижнем, проте ситуація залишається напруженою.

Тим часом в угрупованні «ДНР», що діє на окупованій частині Донбасу за підтримки Росії, звинуватили в обстрілах українських військовослужбовців. Зокрема в районі селищ Старомихайлівка, Олександрівка та Трудівське біля Донецька, поблизу Ясинуватої, в селі Саханка поблизу Маріуполя.

Про те, що на Донбасі за останні два тижні значно збільшилася кількість обстрілів на маріупольському напрямку, заявив і секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов, після того, як відвідав лінію фронту.

Олександр Турчинов
Олександр Турчинов

За його словами, лише за тиждень по позиціях українських військових в маріупольському секторі бойовики та російські війська випустили понад три тисячі снарядів та мін.

«Найбільша кількість провокацій та інтенсивність обстрілів здійснюється в районі Мар’їнки, Красногорівки, Водяного та Широкина. Навіть під час проведення переговорів у «нормандському форматі» обстріли українських позицій з боку російського агресора не припинялись», – цитує слова Турчинова прес-служба РНБО.

«Їхній снайпер нас беззбройних обстрілює» – житель Водяного (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:07 0:00

Турчинов також заявив, що не можна виключати, що мирні ініціативи російської сторони «є тільки прикриттям для посилення військового протистояння».

«Українські військові готові до будь-якого розвитку подій.

Позиції на лінії зіткнення укріплені та утеплені. Всі спроби прорвати нашу лінію оборони російсько-терористичними угрупованнями – приречені
Олександр Турчинов

Позиції на лінії зіткнення укріплені та утеплені. Всі спроби прорвати нашу лінію оборони російсько-терористичними угрупованнями – приречені», – додав секретар РНБО України.

Днями голова СММ ОБСЄ в Україні Олександр Гуґ повідомив про активізацію бойових дій на схід та північний схід від Маріуполя: в останні дні кількість обстрілів тут виросла вдев’ятеро. До прикладу, 21 жовтня спостерігачі ОБСЄ зафіксували понад 500 вибухів важких боєприпасів, інформує Гуґ . Так у районі села Заїченко, яке контролюється російсько-сепаратистськими військами, СММ чула вибухи зарядів реактивної системи залпового вогню. Цю інформацію підтверджують і українські розвідники.

​Утім, нині, за словами Гуґа, активність бойових дій на південному напрямку дещо зменшилася. Про це говорить і прес-служба штабу української воєнної операції на Донбасі.

Олександр Гуґ
Олександр Гуґ

Це шантаж, у противника немає серйозних сил і засобів для взяття Маріуполя – експерти

Військовий експерт Олег Жданов пояснює російську військову активність поблизу Маріуполя тим, що саме інформація про цей напрямок є найчутливішою для українського політикуму та суспільства.

«Маріупольський напрямок є найбільш болючим місцем з точки зору тиску на Україну. Адже в Україні є розуміння, що росіяни тут можуть пробити сухопутний коридор на Крим. Ніяких сил і засобів, щоби пробити коридор (а він має бути шириною не менше 100 кілометрів) – немає. Тільки удар на Мелітополь, включно з Волновахою, дасть змогу пробити стабільний, з інфраструктурою, коридор на Крим. Росія ні з точки зору наявних сил і засобів, ні з політичної точки зору нині на це не готова. Адже мало пробити сухопутний шлях – треба його утримувати. Адже Україна в разі спроби наступу відчайдушно опиратиметься», – уточнює Олег Жданов.

Зі свого боку, координатор групи «Інформаційний опір», депутат від «Народного фронту» Дмитро Тимчук, який теж вважає активізацію російсько-сепаратистських сил під Маріуполем скоріше формою тиску на Україну, не відкидає можливості спроби реального наступу проросійських сил на півдні Донбасу. Наразі тут немає значного накопичення російських військ, якого було би достатньо для наступу, пояснює Тимчук. Але він не виключає, що ситуація може змінитися на протилежну.

Дмитро Тимчук
Дмитро Тимчук



«Я вважаю, що це не більше, ніж засіб тиску і шантажу, що ми спостерігали і раніше. На даний момент у противника на цьому напрямку немає серйозних сил і засобів для взяття Маріуполя.

Маріуполь вже досить давно укріплене місто і стратегічний пункт у прифронтовій зоні. Він захищається достатньою кількістю наших сил і засобів
Дмитро Тимчук

Маріуполь вже досить давно укріплене місто і стратегічний пункт у прифронтовій зоні. Він захищається достатньою кількістю наших сил і засобів», – наголошує координатор групи «Інформаційний опір».

Тимчук також розповів про те, що бойовики та російські війська під Маріуполем, зі свого боку, інтенсивно укріплюються, готуючись до можливого українського наступу.

«Фактично з весни 2016 року там створювалися не просто опорні пункти, а райони оборони.

Вони бояться, що в один прекрасний момент українська армія ударом їх просто викине до бісової мами на територію Росії, взявши Новоазовськ
Дмитро Ткачук

В даний момент вони посилюються, відбувається дообладнання, вони бояться, що вони «дострибалися», і в один прекрасний момент українська армія ударом їх просто викине до бісової мами на територію Росії, взявши Новоазовськ», – стверджує експерт і депутат.

У той же час він звернув увагу на «дуже невелике плече підвезення сил і засобів» в цей регіон.

«Із Росії можна завезти регулярні підрозділи збройних сил Росії протягом лічених днів і кардинально змінити картину, розстановку сил і засобів на цьому напрямку. Тут від української розвідки потрібно дуже уважно відстежувати ті підрозділи, які концентруються на цьому напрямку на російській прикордонній території», – зауважує Тимчук.

​Експерт з українсько-російських відносин Володимир Нагірний наголошує, що активізація бойових дій спостерігається і на півдні, і на півночі зони бойових дій на сході України, оскільки Росія не залишає намірів тиснути на українську владу, а нині у Кремлі ще й не задоволені перебігом переговорів про врегулювання у нормандському форматі.

«Росія не задоволена результатами переговорів, хоча вони й не були формалізовані у вигляді підписаних угод і спільних заяв. Путіну не сподобалася сама постановка питань з боку трьох інших учасників переговорів. Тож Кремль буде вичікувати, сподіваючись не лише на зміни позиції української сторони, а й на зміну ставлення США до українсько-російського конфлікту, що може мати місце після виборів, та на імовірне пом’якшення позиції Німеччини та Франції. Росія робитиме все, щоби затягнути час і саботувати роботу з підготовки дорожньої карти для виконання мінських угод.

Будь-яке загострення на фронті треба розглядати саме через призму небажання Росії рухатися в тому напрямку, який задали останні переговори в «нормандському форматі
Володимир Нагірний

Тобто будь-яке загострення на фронті треба розглядати саме через призму небажання Росії рухатися в тому напрямку, який задали останні переговори в «нормандському форматі», – пояснює Нагірний.

Чимало експертів стверджують, що українсько-російський конфлікт на Донбасі має тенденцію до заморожування, як це сталося з усіма конфліктами на території пострадянських держав за участі Росії. Утім, поширеною є також думка, що у нинішніх умовах відсутність деескалації на Донбасі означатиме продовження санкцій проти Росії, які Кремль намагається за будь-яку ціну зняти, побоюючись економічного колапсу.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG