Доступність посилання

ТОП новини

Генпрокуратура: Національне бюро «Інтерполу» зловживає своїми правами


Українське національне бюро «Інтерполу» не може вплинути на оголошення чи не оголошення урядовців Віктора Януковича в міжнародний розшук, усе має робити слідство, кажуть правники. Також висловлюють припущення, що Генпрокуратура наче навмисно наполягає на такому формулюванні проваджень проти екс-президента і його поплічників, які змушують міжнародних слідчих розглядати обвинувачення як політичні переслідування. Політологи говорять про існування так званого ринку корупційних справ.

Так звану «Велику кримінальну справу» Віктора Януковича буде розслідувати новостворене управління в Генеральній прокуратурі, а в департаменті спеціальних розслідувань провадження відбирають. Раніше голова департаменту Сергій Горбатюк розповідав, що отримував від генерального прокурора догану за неналежну роботу.

На думку головного військового прокурора Анатолія Матіоса, за неякісне розслідування має відповісти також Національне бюро «Інтерполу» в Україні. Про це він заявив в ефірі телеканалу «112-Україна».

Анатолій Матіос
Анатолій Матіос

«Група військової прокуратури, яка розслідує ці кримінальні провадження, швидше за все, і напевно на найближчому тижні, буде давати процесуальну оцінку ймовірності причетності окремих посадових осіб Національного бюро «Інтерполу» в Україні у співучасті чи сприянні членам злочинної організації Клименка і Курченка, Арбузова і Януковича в уникненні від кримінальної відповідальності», – заявив Матіос в ефірі телеканалу «112-Україна».

В Національному бюро «Інтерполу» пообіцяли провести внутрішню перевірку, проте, за словами екс-керівника бюро «Інтерполу» Кирила Куликова, проблема в слідстві, а не в бюро. Причому, на думку Куликова, ці проблеми тягнуться щонайменш від часів трьох попередніх генеральних прокурорів.

Все тягнеться від прокуратури – які документи вони передають в «Інтерпол», такі й обробляють в Генеральному секретаріаті
Кирило Куликов

«Все тягнеться від прокуратури – які документи вони передають в «Інтерпол», такі й обробляють в Генеральному секретаріаті. А те, що більшість справ вони відносять до політики, то це питання до ініціаторів кримінального слідства. І слідчі розуміють, що із таким формулюванням справу чекає відмова. Достатньо оформити провадження проти президента Януковича, а не громадянина Януковича, щоб це провадження в «Інтерполі» сприймали як політичне», – заявив Куликов у коментарі Радіо Свобода.

Адвокат Ігор Фомін представляв раніше в судах інтереси екс-віце-прем’єр-міністра Сергія Арбузова. Цього урядовця Януковича все ж таки оголосили в міжнародний розшук, але Фомін каже, що українське відділення «Інтерполу» виконало суто формальне завдання. І Янукович, і його урядовці поїхали за кордон до того, як проти них відкрили кримінальні провадження, тому «Інтерпол» не міг нічого зробити.

Що таке «Інтерпол»? Він тільки сприяє розшуку осіб. Це більш інформаційна організація, ніж дійова. Це ж не кримінальний розшук
Ігор Фомін

«Що таке «Інтерпол»? Він тільки сприяє розшуку осіб, які перебувають на якійсь території, щодо яких є кримінальні провадження. Це більш інформаційна організація, ніж дійова. Це ж не кримінальний розшук», – заявив Фомін.

За словами адвоката, «Інтерпол» не може розшукувати осіб із політичних мотивів – ані президента, ані міністрів.

«Якщо вони обвинувачуються в умисному вбивстві – це одне, а якщо у зловживанні посадовим становищем, то інше. Це не стосовно Януковича, а стосовно будь-якої політичної фігури. Це загальна позиція «Інтерполу», а не халатність українського відділення», – говорить адвокат. Фомін припинив співпрацю із Арбузовим кілька місяців тому. Говорить, що закінчився контракт.

На думку політолога Віктора Небоженка, подібні заяви свідчать лише про боротьбу правоохоронних органів за те, хто і яку корупційну справу буде розслідувати.

Віктор Небоженко
Віктор Небоженко

Триває конкуренція між різними правоохоронними структурами за ринок корупційних послуг
Віктор Небоженко

«Триває конкуренція між різними правоохоронними структурами за ринок корупційних послуг. Але треба пам’ятати, що роль українського «Інтерполу» дуже важлива, і Матіос дійсно може відчувати певну фінансову зацікавленість українських правоохоронців, зокрема «Інтерполу». Більшість утікачів-регіоналів спокійно сидить у Москві. Але є ринок корупційних справ – це реальність», – заявив політолог в коментарі Радіо Свобода.

Якщо б не йшлося про корупційну складову, то усім правоохоронцям було б краще обговорювати питання взаємодії на спільних засіданнях, а не обвинувачувати один одного в ЗМІ, каже Небоженко.

На думку екс-розвідника Миколи Маломужа, заходи з недопущення розкрадання капіталу мали проводити перш за все Служба безпеки України і військова прокуратура.

Микола Маломуж
Микола Маломуж

Всі оперативні процесуальні слідчі дії повинні виконувати – в першу чергу СБУ на першому етапі і Генпрокуратура мала вести справи
Микола Маломуж

«А всі інші, зокрема бюро «Інтерполу», виконує тільки функції міжнародного співробітництва і відповідно виконання постанов національного і міжнародного законодавства. Для цього «Інтерпол» і створений. А всі оперативні процесуальні слідчі дії повинні виконувати уповноважені державні органи – в першу чергу СБУ на першому етапі і Генеральна прокуратура мала вести справи», – заявив Маломуж. На думку екс-голови Служби зовнішньої розвідки, можливості допомогти екс-президенту в українських «інтерполівців» не було.

У цій ситуації це скоріш піар-акція – можливо знайшли якісь контакти і вирішили зіграти на тому, що винні лише представники «Інтерполу»
Микола Маломуж

«Деякі особи з «Інтерполу» може і симпатизували представникам режиму Януковича, але в них не було для цього системних, процесуальних і, тим більше, оперативних повноважень. Тому що вони для цього просто не створені. У цій ситуації це скоріш піар-акція – можливо знайшли якісь контакти і вирішили зіграти на тому, що винні лише представники «Інтерполу», – вважає Маломуж.

В Генеральній прокуратурі Радіо Свобода розповіли, що після кількох відмов центрального відділу «Інтерполу» оголосити урядовців в міжнародний розшук, українське Національне бюро «Інтерполу» перестало надсилати запити в центральний відділ і відмовляло самостійно. Вони аргументували це небажанням навантажувати центральний відділ зайвою роботою. Останнього разу таку відмову від національного бюро Генпрокуратура отримала ще на початку цього року. Джерела в Генпрокуратурі визнають, що такі права в національного бюро дійсно є, але останні ними зловживають.

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG