Доступність посилання

ТОП новини

Шевці, сантехніки і ловці покемонів: яких робітничих професій потребує ринок праці в Україні?


Київ – Вивчитись на тракториста, сантехніка або шевця можна буде у навчально-практичному центрі при ПТУ. У Міносвіти повідомили про відкриття 25 таких центрів у різних регіонах України. Окрім того, до розгляду у другому читанні готовий новий законопроект про освіту, який змінить, зокрема, принципи функціонування і фінансування професійно-технічних освітніх закладів.

На створення навчально-практичних центрів уряд вже виділив 50 мільйонів гривень, повідомив заступник міністра освіти і науки Павло Хобзей. Таким чином, за його словами, на створення навчально-практичних центрів для монтажників виділили більше 5,5 мільйони, а для трактористів загалом виділили 38 мільйонів гривень. Також, за словами чиновника, кожне із профтехучилищ, де буде створено центр підготовки шевців, отримає 330 тисяч гривень. Усі ці гроші мають витратити на нове обладнання для навчання, йдеться у повідомленні прес-служби міністерства.

До кінця цього року в кожній області мають запрацювати регіональні ради професійної освіти, які будуть регуляторами у галузі відповідно до потреб місцевих ринків праці, заявили в МОН.

Деякі ПТУ продовжують готувати фахівців із вже неіснуючих професій – Совсун

Сьогодні професійно-технічна освіта в Україні переживає кризу, вважає головний експерт освітньої групи Реанімаційного пакету реформ Володимир Бахрушин. За його словами, нині існуюча система сформувалась ще за радянських часів, але через те, що багато підприємств, які раніше надавали допомогу таким навчальним закладам, зараз або не працюють взагалі, або часто мають певні фінансові труднощі, вона вже не є достатньо ефективною.Відкриття анонсованих МОН центрів – це такий точковий експеримент, але у результаті має змінитися вся система підготовки таких кадрів.

Мають бути професійні стандарти, які мають роботодавці розробити
Володимир Бахрушин

«По-перше, мають бути професійні стандарти, які мають роботодавці розробити. На основі цих професійних стандартів заклади професійно-технічної освіти і міністерство разом з роботодавцями мають розробити освітні стандарти – ці вимоги, яким мають відповідати випускники закладів для того, щоб вони могли знайти своє місце на ринку праці», – каже Бахрушин.

Створення навчально-практичних центрів – це позитивний крок, вважає Інна Совсун, освітній експерт, колишня заступниця міністра освіти України.

Є багато професій, фахівців із яких продовжують готувати у профтехучилищах, але вони не потрібні абсолютно
Інна Совсун

За її словами, на ринку праці наразі є потреба у трактористах, шевцях і монтажниках, тож такі люди зможуть знайти собі роботу за фахом. Раніше про попит на ці спеціальності говорили міністр Лілія Гриневич і прем’єр Володимир Гройсман.

Між тим, Інна Совсун зазначає: «Але ми знаємо, що є багато професій, фахівців із яких продовжують готувати у профтехучилищах, але вони не потрібні абсолютно: оператор набору – ну, там є багато таких професій».

Тому, на думку експерта, важливо впроваджувати системні зміни. Зокрема, йдеться про впорядкування мережі закладів профтехосвіти та переліку спеціальностей, а також підвищення рівня викладання, а цього, на думку експерта, не робиться.

Цього року дуже стрімко зросла кількість вакансій, і саме робітничі професії – лідери у цьому плані,зауважує експерт ринку праці, директор із розвитку сайту «Work.ua» Сергій Марченко.

«Робітничі спеціальності «будівництво» – це ті розділи, які зросли у нас на 185-190% порівняно з аналогічним періодом минулого року. Тобто такі фахівці потрібні, тільки, як виявилось, важко знайти нормальних робітників», – говорить він.

За словами експерта, територіально попит на робітничі спеціальності в Україні змістився із південних і східних – у західні регіони, де останніми роками багато іноземних компаній відкрили свої філії.

Швачка входить у десятку найпопулярніших професій серед роботодавців. Що стосується нових професій, то була в нас цікава історія, коли на нашому сайті шукали ловця покемонів
Сергій Марченко

«Одна із найбільш популярних професій на «Work.ua» – це швачка, вона входить у десятку найпопулярніших професій серед роботодавців. Що стосується нових професій, то була в нас цікава історія, коли на нашому сайті шукали ловця покемонів, коли почалася оця покемономанія у світі», – розповів Радіо Свобода Сергій Марченко.

Освітня реформа «перехідного періоду»

Вже більш ніж півроку Верховна Рада розглядає проект закону про освіту. Зараз документ готовий до другого читання. Як зауважує один із його ініціаторів заступник голови профільного парламентського комітету депутат Олексій Скрипник, ухвалення цієї законодавчої ініціативи дозволить уникнути в подальшому ситуації, яка склалася з профтехучилищами на початку цього року – коли після передання фінансування таких закладів на місцевий рівень деякі з них залишилися без фінансування взагалі, що вилилося в акції протесту.

Головна проблема в тому, що ми не вирішили об’єднати профтехучилища і коледжі, то вони будуть існувати окремо
Олексій Скрипник

«Насправді головна проблема в тому, що ми не вирішили об’єднати профтехучилища і коледжі, то вони будуть існувати окремо, і з моєї точки зору, це не є зовсім добре. Друге – визначення джерел фінансування. Визначено, що коледжі будуть фінансуватися з державного бюджету, а профтехучилища будуть фінансуватися з державного і обласного рівнів», – зазначає Скрипник.

На думку Скрипника, у будь-якому разі ми маємо справу із законодавством «перехідного періоду», тому можливим є внесення змін, якщо виявиться, що щось працює не так, як планувалося спочатку.

Після ухвалення закону про освіту, як зазначає Володимир Бахрушин, потрібно буде також ухвалити профільний закон про професійно-технічну освіту, у який мають закладатися нові принципи функціонування таких закладів.

  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG