Доступність посилання

ТОП новини

​Міні-Гаага для «Сім’ї» Януковича більше популізм ГПУ, ніж реальність – Маселко


У нас демократія навіть у Генпрокуратуру повернулася – Гримчак
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:20:07 0:00

У нас демократія навіть у Генпрокуратуру повернулася – Гримчак

Гості передачі «Ваша Свобода»: Юрій Гримчак, народний депутат VI скликання; Роман Маселко, громадський активіст, адвокат; Сергій Горбатюк, голова департаменту спеціальних розслідувань ГПУ (телефоном).

Ваша Свобода | Чи сяде «Сім'я» Януковича?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:20:00 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Олександр Лащенко: Саме у цей час, 15:40 за Києвом, генпрокурор України Юрій Луценко дає брифінг щодо нібито звільнення голови Департаменту з розслідування злочинів проти Майдану Сергія Горбатюка. Пан Луценко наголосив, що звільнення не буде і жодного слідчого з Департаменту пана Горбатюка не заберуть. А от розслідування злочинів «сім’ї» Януковича потребує ефективнішого і швидшого просування.

Загалом у цьому кримінальному провадженні проти членів «сім’ї» колишнього президента, зокрема «гаманця» «родини» Сергія Курченка та екс-глави так званого «Мінздоху» Олександра Клименка, близько 10 осіб пішли на угоди зі слідством і отримали вироки суду. Про це в ефірі одного з українських телеканалів заявив головний військовий прокурор Анатолій Матіос. Він пообіцяв зробити міні-Гаагу в Україні для всієї злочинної влади. Понад 100 людей будуть «у клітці».

А той же ж генпрокурор Юрій Луценко вирішив раніше зібрати всі матеріали розслідування діянь екс-президента Януковича та його оточення в одну велику справу і передати її до суду до кінця року.

Тим часом адвокати тих, хто постраждав на Майдані, стверджують, що всі ці дії є намаганням просто розвалити справу проти колишнього глави держави.

Отже, чи буде все ж таки міні-Гаага в Україні для «сім’ї» Януковича?

Передовсім наведемо думку генпрокурора Юрія Луценка, який раніше озвучив претензії своєму колезі Горбатюку. «Горбатюк проти заочного процесу, каже: треба чекати на очний. Я на це ніколи не погоджусь», – стверджував генпрокурор Юрій Луценко.

Пане Маселко, всі ці пертурбації: згадали про пана Горбатюка, догану йому оголосили нібито, він нібито оскаржив... А взагалі справа просувається? Матіос стверджував, що вже з десяток осіб ніби навіть отримали вироки. Це все правда, за Вашими даними?

Стосовно Матіоса і начебто вироків, ми їх і не бачили. Cправа по Клименку взята у департаменту Горбатюка на початку літа. Почалися «вироки по угоді». Справа була досить непогано пропрацьована
Роман Маселко

Роман Маселко: Стосовно пана Матіоса і цих начебто вироків... До речі, це дуже цікаве питання, тому що про них заявляється, але, чесно кажучи, ми їх і не бачили. Плюс ця справа була по Клименку. Я так розумію. Вона була взята у департаменту Горбатюка, якщо я не помиляюся, на початку літа. І після цього почалися оці такі «вироки по угоді». Це, до речі, свідчить, що справа була досить непогано пропрацьована департаментом, оскільки за два місяці на такий результат було вийти, чесно кажучи, неможливо.

Але є ще один такий момент. По економічних злочинах (я кажу відверто) ми, адвокати, які є в процесах потерпілих в першу чергу по силових злочинах, насильницьких злочинах, то ми там дійсно бачимо процес зсередини, ми маємо можливості, процесуальні можливості контролювати, це відбувається от ми це...

– По економічних злочинах який результат? Є, на Ваш погляд?

Роман Маселко: Наразі такого, звичайно, немає такого, як хотілося б. Але, з другого боку, певні просування є. Кажу: єдине, що ми не бачимо цього процесу зсередини, ми бачимо те, що нам говорять.

Роман Маселко
Роман Маселко

– Ці всі твердження навіть про «міні-Гаагу» в Україні – це все серйозно, чи це банальний піар, на Ваш погляд?

Роман Маселко: На наш погляд, адвокатів, ми вважаємо, що зараз немає підстав для того, щоб те, що сказав пан Матіос, збулося по поточній ситуації.

Міні-Гаага більше популізм, ніж реальність
Роман Маселко

На наше переконання, це все ж таки (міні-Гаага – ред.) більше популізм, ніж реальність.

– Пане Гримчак, а як Ви вважаєте, популізм чи реальність? Скоро вже три роки буде після втечі Януковича. А є бодай один за ґратами з його команди?

Юрій Гримчак: Це питання, яке задає суспільство, і яке задавав генпрокурор. Три роки йде розслідування. Шановний пан адвокат каже: я не знаю, що там відбувається в економічному секторі, але я вважаю, що це піар. Це з одного боку. А з іншого боку, коли справу Клименка передали, то там почалися якісь дії, то, напевне, досить непогано попрацювали слідчі, що воно відбулося. А, може, просто не було політичної волі це робити?

Бо фактично що ми бачимо? Скоро буде три роки, як відбулися події на Майдані. Тут не так багато залишилося – декілька місяців. Так? Знову суспільство почне задавати одне і те ж саме запитання: де результати розслідування? Поки що за ці три роки... Я ніколи не зустрічав пана Горбатюка і навіть не знаю, як він...

Юрій Гримчак
Юрій Гримчак

– Але Ви чудово знаєте Юрія Віталійовича Луценка!

Юрій Гримчак: Я знаю Юрія Віталійовича Луценка. Юрій Луценко сказав: я вважаю, що до кінця року справа по Януковичу повинна йти на заочне засудження. Він як генпрокурор має право вимагати від своїх підлеглих, у тому числі і від керівника Департаменту спеціальних розслідувань, пана Горбатюка, щоб це було зроблено.

Пан Горбатюк має іншу точку зору. Я вчора був на одній з програм. Він виступав і сказав: я вважаю, що заочне засудження це неправильно.

– Він і в цій програмі, я сподіваюся, висловить свою точку зору.

Юрій Гримчак: Це його власна думка. В принципі, бачите, у нас демократія навіть у ті структури, де вона не дуже була розвинута, повернулася. Він вважає, що це неправильно. Хоча у нас є закон України з цього приводу. І є найголовніше... Дивіться, у нас пройшла революція. Політично оцінку Януковичу дали майже всі. Я кажу, що майже, бо я не знаю, хто ще не дав. Навіть регіонали відмовилися і сказали, що він був злочинець, економічний злочинець, взагалі ворог народу.

– Але він спокійно продовжує сидіти у Ростові-на-Дону (чи де він там сидить?) зі своїми мільйонами доларів, які вивіз на вантажівках.

Юрій Гримчак: Так, він там сидить у Ростові. Так що тепер зробити з цього? Ростов розбомбити? Ну, я не розумію!

Запит був на те, щоб його видали. Офіційна відповідь російської сторони була десь місяць тому, що ми йому надали притулок. Все! Ми його звідти найближчим часом не витягнемо. Ну, якщо Росія не розвалиться впродовж найближчих місяців. Але в мене є великі сумніви, що найближчими місяцями вона розвалиться.

В нас немає юридичного заключення іменем України, що Янукович злочинець
Юрій Гримчак

Але в нас немає юридичного заключення з боку іменем України, що він (Янукович – ред.) є злочинець. Ми наче всі все знаємо...

– Тобто, якщо немає можливості очного засудження, хай хоча би заочне? Така Ваша думка?

Юрій Гримчак: У нас є законодавчі підстави для цього.

– Пане Маселко, а як Ви вважаєте, заочне засудження – це результат?

Роман Маселко: По-перше, я хочу акцентувати, що ніхто, як ми, адвокати, які вже майже три роки справді в цьому процесі, при чому деякі ще починаючи з часів Майдану, починали ми з захисту потерпілих, а тепер ми вимагаємо покарання винних, всі ці процеси супроводжували. Ми виступали з ініціативою формування цього департаменту. Ми виступали з ініціативою, щоб була порушена кримінальна справа по організованій злочинній групі. Але ми зацікавлені, щоб ця справа перейшла до реального покарання винних. І Ви правильно говорити, що у нас ціль одна – щоб був вирок. Але, власне, в такій ситуації, яка зараз є...

– Очний?

Роман Маселко: Тут не йдеться про очний чи заочний. Йдеться про правильно навіть цього заочного вироку.

В законі чітко вказано: до 17 квітня 2017 заочне розслідування може бути вчинене
Роман Маселко

Зокрема в законі чітко вказано: до 17 квітня 2017 року це заочне розслідування може бути вчинене. Як Ви думаєте, до 17 квітня 2017 року вирок буде?

– Пане Гримчак?

Юрій Гримчак: Буде вирок не до 17 квітня. Це передання у суд буде. А скільки буде йти суд, то ніхто Вам не скаже.

Роман Маселко: От! Абсолютно. Дивіться, От дійсно Ви кажете так. А є висновки наукові, які були отримані спеціально, а які кажуть: ні, це має бути до 17 квітня. Тобто є неоднозначність трактування.

– Тобто дедлайн – 17 квітня 2017 року, так виходить?

Роман Маселко: Абсолютно. Тобто є вже неоднозначність трактування того, до якого моменту має бути отримано вирок.

Юрій Гримчак: Можна ставити... Хто Вам написав наукове? Я не знаю, хто це. Вибачте, скільки буде йти суд, Вам не відповість жодна наукова установа! Що Ви взагалі розповідаєте?!

– А звідки цей висновок?

Роман Маселко: З аналізу законодавства. В законодавстві вказано, що спеціальне досудове розслідування може бути процесом...

Юрій Гримчак: Тобто, якщо ми найближчим часом не передамо справу до суду, 17 квітня... Я так розумію, що департамент планував закрити всі ці справи і сказати: все, час вийшов!

Роман Маселко: Та ні. Чому час...?

Юрій Гримчак: Я так розумію. Це Ви так сказали.

Роман Маселко: Так закрити. А розслідувати, передати до суду...

Юрій Гримчак: Чекайте! 17 квітня настало, Януковича в країні немає, передачу в суд Горбатюк сказав, що він не буде цього робити...

Роман Маселко: Йдеться про спеціальне розслідування.

Юрій Гримчак: ...і заборонив, наскільки я розумію, слідчим це робити. Тобто 17 квітня ми збиралися закрити кримінальну справу. Я Вас правильно зрозумів?

Роман Маселко: Не треба пересмикувати. Не про закриття кримінальної справи йде, а про передачу до суду...

– Пане Маселко, давайте не будемо все до цього 17 квітня зводити. Просто Ваша думка цікава. Ваша колега Євгенія Закревська сказала: «Дуже простий план Матіоса в справі Клименка, про який давно попереджали, мабуть, реалізований. Підозрювані, що є в межах досяжності в Україні, виведені з-під удару». Ви так теж вважаєте?

Роман Маселко: Я пояснюю. От просто банальний приклад. Два роки тому, коли я займався справами «Автомайдану», справи про «Автомайдан» закривалися. Ми прийшли до Яреми, а Ярема сказав: відкрити всі справи і в суд направити. Через місяць справи вже були у суді.

Перший вирок по «Автомайдану» – поїздка у «Межигір’я». Через два роки скасований, людина не покарана. До того ж самого приведе ця ситуація
Роман Маселко

Був перший вирок по «Автомайдану» – поїздка у «Межигір’я».

– Команда Януковича – як тут розслідування?

Роман Маселко: Так я й кажу: через два роки цей вирок скасований, він до сих пір в суді. І це людина, стосовно якої вирок, не покарана. Це до того ж самого приведе ця ситуація. Ми зараз передаємо до суду. Можливо, навіть в першій інстанції...

– Тобто таким чином намагаються вивести з-під удару, на Ваш погляд?

Роман Маселко: Абсолютно вірно. Потім людина буде не покарана.

– Пане Горбатюк, генпрокурор стверджував, що, мовляв, між Вами і Юрієм Віталійовичем був такий діалог. Вам поставили питання: коли ж будуть доведені до суду справи щодо злочинів проти Майдану, а Ви на нараді сказали, що Вам на це треба нібито 2-3 роки. Правильно навів цитату пан Луценко?

Сергій Горбатюк: Ні, неправильно. Він запитував про закінчення загалом всієї великої справи по злочинній організації, яка включає і злочини економічні, і злочини під час Майдану. Але можете уявити, яка це кількість загалом злочинів входить у слідство, про які можна говорити, що саме були вчинені саме «завдяки» злочинній організації Януковича.

Сергій Горбатюк
Сергій Горбатюк

І нарада, на якій це обговорювалося, була присвячена саме обговоренню процесу розслідування діяльності злочинної організації.

– Пане Горбатюк, справді, 17 квітня наступного року – це такий дедлайн, мовляв, якщо не буде результату, то ледь не закриють цю велику справу проти «сім’ї» Януковича? Чи це не так?

Сергій Горбатюк: Ні, звичайно, не закриється. Це тільки для заочного судочинства, тобто час вибраний.

Одна з найбільший мін у законі про заочне судочинство – діє тільки рік. Буде стосуватися частини людей, які перебувають на теперішній час у розшуку. Ознаки вибіркового правосуддя – можливість скористатися в Євросуді, вимагати від України відшкодування збитків. Таких ризиків є ще п’ять чи шість
Сергій Горбатюк

Але якраз в цьому і одна з найбільший мін закладена у цьому законі про заочне судочинство, який діє тільки рік. Тобто він буде стосуватися тільки певної частини людей, які перебувають на теперішній час у розшуку. І це якраз ознаки вибіркового правосуддя, які надає от ті аргументи підозрюваним для того, щоб вони потім мали можливість скористатися в Європейському суді, ще потім навіть вимагати від України відшкодування збитків. І це один із таких ризиків. А є ще п’ять чи шість.

І я у вступній записці генеральному детально розписав, що не користуйтеся, негайно необхідно звертатися до Верховної Ради, щоб внести зміни, щоб ті, хто заслуговує на покарання, щоб вони його отримали, а не мали всі можливості його скасувати у наступному, користуючись тим, що ми прийняли недолуге законодавство.

– Пане Горбатюк, а краще все ж таки очне чи заочне засудження? Постійно от цей камінь спотикання, наскільки я розумію.

Сергій Горбатюк: Звичайно, що очне. За всіма європейськими конвенціями, тобто вказується в першу чергу, що право має бути на захист забезпечене, що людина має право знати, у чому обвинувачується, мати захисників і так дальше. Тобто всі конвенції говорять про те, що має бути саме очне забезпечене прав підозрюваному.

Але наявні виключення. Такі виключення допускаються щодо заочного суду, коли дійсно правосуддя країни не може дістатися до розшукуваного підозрюваного. Тобто я таке теж допускаю і кажу, що це можливо, якщо дійсно країна не екстрадує, не віддає нам. Але якраз тією підставою і має бути початок процедури заочного судочинства, що прописано в законі – коли ми попросили країну, а вона нам не видала, ми не знаємо, де особа знаходиться, можемо направляти туди підозри, можемо інформувати про всі слідчі дії...

– На Ваш погляд, Віктора Януковича варто очно судити чи заочно?

Сергій Горбатюк: Його треба судити по закону, щоб цей вирок був незмінний, якщо він буде отриманий на підставі доказів.

– Пане Горбатюк, а яка доля догани, яка ніби оголошена Вам генпрокурором Луценком, догани, яку Ви оскаржили? Що там – її скасувати? Чи вона діє? Чи як?

Сергій Горбатюк: Її, напевне, і давали для того, щоб скасовувати. Я так розумію.

На 19 аркушах розписав перекручене і неправдиве, що написано в наказі про догану. Реагування немає
Сергій Горбатюк

Хоча я знову ж на 19 аркушах, умовно кажучи, розписав все, наскільки воно не відповідає дійсності, наскільки воно перекручене і неправдиве те, що написано в наказі про догану. Однак, на жаль, реагування немає.

– Пане Горбатюк, Ви працюєте як завжди? У Вас жодного слідчого не забрали? Ваш департамент ефективно діє?

Сергій Горбатюк: Ну, як же ж як.

Залишили 24 слідчі. Будь-яке реформування несе шкоду. Вибудовували роботу два роки, не називається конкретних зауважень, для чого ламати, як не на шкоду розслідуванню?
Сергій Горбатюк

Як нас реформували, нас залишили 24 слідчі на сьогоднішній день. Тобто загалом будь-яке реформування несе шкоду, навіть якщо найбільш благі наміри. Якщо ми вибудовували роботу два роки, і якщо не називається конкретних зауважень, саме які, то для чого ламати, як не на шкоду розслідуванню?

– Пане Гримчак, дійсно, був перший Майдан. Тоді фактично Колесникова трішки потягали по судах. І все це мильною бульбашкою завершилося. Зараз другий Майдан, війна триває і не припиняється на жоден день, щодня гинуть українські воїни. Не буде повної дискредитації? Адже ніхто не сидить! Той же ж Клименко у своїй Москві (чи звідки там?) якусь «громадську організацію» через свої ЗМІ рекламує. І таких прикладів безліч. Скоро Янукович чергове звернення зробить.

Юрій Гримчак: А чому Ви це мене питаєте? От був тільки що пан Горбатюк – він два, майже три роки розслідує цю справу. Я повинен відповідати, чому досі не сидять ці люди і не є засуджені, чи людина, яка керує цими справами три роки? І весь час я чую, от я, просто людина: мені не дають, на мене тиснуть, все погано, комп’ютерів не дають, людей не дають, того не дають.

Люди добрі, якщо тобі щось не дають, то вибач мені. Наскільки я знаю, дають все. І це не стосується тільки Луценка, який прийшов і сказав: що треба ще? 20 чоловік? На тобі 20 чоловік! Треба ще комп’ютери? Будь ласка, комп’ютери.

– То що – поміняти Горбатюка на іншого прокурора, то буде результат?

Юрій Гримчак: Я не знаю. Я ж не є генпрокурором. Слава тобі, Господи!

Єдине, в чому проблема... От Ви питаєте, чому ніхто не сидить? Хто повинен відповідати? Генпрокурор. Ну, правильно! Але коли генпрокурор каже (от дуже цікава річ!): я беру відповідальність за цю справу, я, Юрій Луценко, генпрокурор України, я буду відповідати за все, що станеться, але ми будемо передавати справу до суду, буде заочне засудження! Тому що головне, чого не сказав пан Горбатюк... Ви питаєте, чи треба його засуджувати, чи не треба?

– Януковича.

Юрій Гримчак: Януковича. Там очно чи заочно? Так правильніша відповідь, що він повинен бути засуджений, бо на сьогоднішній день нами зібрати такі і такі докази та є... от всі навкруги розуміють, що тоді відбувалося. Людей вбили, країна розграбована, армія розграбована, на рахунках нуль, гроші виводилися, 3 мільярди, які брали у Росії, то взагалі ніхто не може досі знайти. І тоді питання: три роки пройшло, а юридично жодна людина не засуджена.

Ну, Ви праві.... От я як політик вважаю, що якщо цього не робити, то тоді під сумнів ставиться взагалі ідея, навіщо ми виходили на Майдан. Бо тут така собі Надія Савченко сказала, що треба вибачитися перед Януковичем і повернути його назад. І вона юридично, можливо, у чомусь права.

– Пане Маселко, Ви були ще й активним «автомайданівцем». Що Ви зараз бачите?

Жоден працівник ДАІ не покараний. Жоден! Хоча 50 справ в судах два роки! А чи покараний Ярема, Махніцький, Шокін, Столярчук?
Роман Маселко

Роман Маселко: Я бачу, що завдяки таким діям, які зараз кажуть, що от треба в суд передати – жоден працівник ДАІ не покараний. Жоден! Хоча 50 справ в судах два роки! Два роки справи у судах. А чи покараний Ярема? А чи покараний Махніцький, які на початках...?

– Шокін?

Роман Маселко: Так, Шокін. Хай пан Луценко покарає того ж самого Столярчука, якому ми принесли...

– Заступник генпрокурора.

Роман Маселко: Абсолютно вірно Ви сказали. Пан Столярчук, от оце треба зробити для того, щоб... Ні! Я запхаю це в суд, а потім подивимося. І ця справа розвалилася у суді! Хто за це понесе відповідальність?

– На Вашу думку, хто за це понесе відповідальність? Пан Горбатюк?

Роман Маселко: Горбатюк теж готовий понести відповідальність, якщо буде за що карати.

Ще раз кажу: ми за те, щоб був реальний вирок і реальна посадка, а не політична.

Юрій Гримчак: Правильна позиція: треба нічого не робити!

Роман Маселко: Ні-ні, навпаки.

Юрій Гримчак: І тоді ніхто не буде покараний!

Роман Маселко: Навпаки.

Юрій Гримчак: Ну так же ж виходить?! Не треба передавати справи в суд, треба сидіти мовчки і розповідати, що все погано!

Роман Маселко: Ні. Треба розслідувати її належно і передати до суду належно.

Родичі вбитих просили належно розслідувати, а не передати під піар
Роман Маселко

Юрій Гримчак: Кожен рік люди питають: хто поніс відповідальність?!

Роман Маселко: Родичі вбитих просили належно розслідувати, а не передати під піар.

Юрій Гримчак: Значить, ненормально розслідують.

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG