Доступність посилання

ТОП новини

Держава сьогодні максимально передає фінансові ресурси вниз – Гройсман


Володимир Гройсман
Володимир Гройсман

Київ – Агентство США з міжнародного розвитку USAID виділило 50 мільйонів доларів на підтримку об’єднаних територіальних громад в Україні. У вівторок агенство назвало 25 перших громад, з якими вже розпочинає роботу. Прем’єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що Україна вже почала ефективно впроваджувати фінансову децентралізацію у життя й максимально передає фінансові ресурси вниз. Водночас представники територіальних громад кажуть, що відчути зміни в системі зможуть лише з початку наступного року, коли діятиме новий бюджет.

Загалом у рамках програми «Децентралізація дає кращі результати та ефективність» (DOBRE), агентство USAID допоможе 75 громадам із семи областей України поліпшити якість державних послуг, пожвавити місцеву економіку та підвищити залучення людей у розвиток громад, каже посол США в Україні Марі Йованович.

Ми вважаємо першочерговим, щоб українці побачили переваги децентралізації якомога швидше
Марі Йованович

«Ці громади будуть служити прикладом для інших громад, показуючи, як децентралізація може працювати для громадян, надихаючи інші населенні пункти до об’єднання. Ми вважаємо першочерговим, щоб українці побачили переваги децентралізації якомога швидше. Цей проект був створений для того, щоб втілити це в життя», – сказала Марі Йованович.

18 грудня будуть вибори об’єднаного голови громад

Покровська об’єднана територіальна громада у Дніпропетровській області нещодавно завершила процес об’єднання. Покровський селищний голова Світлана Спажева каже, що процес об’єднання був довготривалим. Щоб створити громаду, проводили численні громадські слухання, консультації з громадськістю, й проводили чимало сесій – тих громад, які приєднуються, й тієї громади, яка стає центром. За словами селищного голови, вони розраховують на бюджетну децентралізацію і більшість державних податків, які прописані в законі про добровільне об’єднання громад, дійсно залишаться в громади. Хоча й розуміють, що за одну мить все не зміниться. Перший важливий крок – перші місцеві вибори у 143 об’єднаних територіальних громадах, які призначені на 18 грудня 2016 року.

«Теоретично ми розуміємо, як це буде відбуватися, але проблеми будуть. Тому що вибори пройдуть напереродні початку бюджетного року, а тому все треба буде робити дуже швидко, щоб потрапити в бюджетне фінансування 2017 року й отримати всі необхідні інвестиції, інфраструктурну субвенцію, й допомогу від Державного фонду регіонального розвитку. Тому розуміючи той факт, що на все-про-все ми матимемо всього п’ять днів, ми зараз мобілізуємо всі зусилля», – каже голова Покровської об’єднаної територіальної громади.

Сьогодні ми маємо повноцінну фінансову децентралізацію – прем’єр-міністр

Водночас, за словами прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана, Україна вже почала ефективно впроваджувати фінансову децентралізацію у життя.

«Сьогодні ми маємо повноцінну фінансову децентралізацію.

Місцеві бюджети порівняно з минулим роком вже зросли на 34 мільярди гривень, це майже 50%
Володимир Гройсман

Цифри говорять про те, що місцеві бюджети порівняно з минулим роком вже зросли на 34 мільярди гривень, це майже 50%. Якщо ми подивимося на інші інструменти, сьогодні вже третій рік поспіль в Україні існують інструменти стимулювання регіонального розвитку, це й державний фонд регіонального розвитку, який вперше розподіляється чесно, це й окрема субвенція на підтримку об’єднаних територіальних громад в розмірі мільярд гривень, а на наступний рік ми закладаємо півтора; субвенція на соціально-економічний розвиток, яка теж спрямована на місця. Фактично, держава сьогодні максимально передає фінансові ресурси вниз», – зауважив Володимир Гройсман, говорячи про субвенції – форми грошової допомоги місцевим бюджетам із державного.

«Держава передала кошти й тотально накинула повноважень, які мають фінансуватися з місцевого бюджету» – експерт

За словами експерта Реанімаційного пакету реформ Івана Лукері, станом на кінець вересня поточного року місцеві бюджети дійсно виконані на 100% від затверджених планових. Проте наступного року коштів на розвиток об’єднаних територіальних громад може бути значно менше.

«Вже наступного року, у випадку ухвалення проекту державного бюджету у тому вигляді, як його подали, то ті кошти підуть на виконання делегованих державою повноважень.

Держава передала кошти й тотально накинула повноважень, які мають фінансуватися з місцевого бюджету
Іван Лукеря

Тобто, держава передала кошти й тотально накинула повноважень, які мають фінансуватися з місцевого бюджету. Наприклад, місцеві бюджети мають фінансувати повністю всі методологічні кадри в школах, це приблизно 25-30% заробітних плат по школах, це величезне навантаження. Міська рада має фінансувати електроносії та комунальні послуги у школах й охорону здоров’я у лікарнях і так далі», – зазначає Іван Лукеря.

Він також додає, що кошти, передбачені на підтримку об’єднаних громад, а також фінансування регіональної політики закладені за рахунок спецконфіскації, тобто не фактичних коштів, а «віртуальних», зауважує експерт. Проте ситуацію можна буде покращити, якщо уряд відкорегує норми, які не враховують інтересів громад, до другого читання законопроекту в парламенті.

За словами віце-прем’єр-міністра та міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадія Зубка, щоб реформа децентралізації повністю втілювалася в життя, парламент має ухвалити ще 10 законопроектів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG