Доступність посилання

ТОП новини

Росіяни на Донбасі. Як «Моторола» став «проросійським сепаратистом» (світова преса)


Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

Веб-сайт Atlantic Council розмірковує над двозначністю проблеми висвітлення світовими засобами інформації конфлікту у східній Україні. Американський суспільно-політичний тижневик Newsweek пише про те, що бойовики на сході України володіють значно більшою кількістю танків аніж Німеччина чи Велика Британія. Поважний британський часопис The Times повідомляє про перевірку студентів і викладачів російських вищих учбових закладів на антикремлівські погляди.

На сайті Atlantic Council опубліковано матеріал «Ось знов те саме: міжнародні медіа допомагають російській агресії в Україні». Видання запитує: «За яких обставин російський бандит стає «проросійським сепаратистом»? Саме це запитання, на думку веб-сайту, мають поставити собі відділи новин у всьому світі після того, як у Донецьку убили ватажка бойовиків Арсена Павлова, більш відомого як «Моторола». Власне, після цього світові мас-медіа наввипередки почали повідомляти про загибель «проросійського сепаратиста», створюючи цілковите враження, що загинув місцевий житель, який мав проросійські погляди. Насправді, як додає видання, Павлов не був «проросійським», бо ж він саме був росіянином! Він був одним з десятків тисяч громадян Росії, які приїхали на схід України, аби розпалити там війну.

Веб-сайт пише, що саме такі, як Павлов, частини регулярного російського війська без знаків розрізнення («зелені чоловічки»), російські націоналісти, кримінальні злочинці та місцеві «новобранці» – разом вони утворюють гібридну окупаційну армію, яка за чисельністю є більшою, ніж військо великої частини держав Європи. Отож, на думку видання Atlantic Council, називати цих людей «проросійськи налаштованими особами» є явним абсурдом. Втім, цей абсурд успішно триває і далі. Власне, реакція світових ЗМІ на вбивство Павлова підкреслює проблеми, з якими стикаються міжнародні репортери, висвітлюючи події в Україні. Ще починаючи з 2014 року, коли Росія анексувала український Крим, кореспонденти і редактори мали певні проблеми з тим, як саме знайти правильну термінологію для визначення українського конфлікту і його учасників. І як підсумовує видання, ці проблеми не є випадковими, бо ж російська тактика гібридної війни має на меті створити певну двозначність з тим, аби паралізувати міжнародну громадську думку і стати на заваді ефективній відповіді на безпосередню російську агресію.

«Ось знов те саме: міжнародні медіа допомагають російській агресії в Україні»

Американський суспільно-політичний тижневик Newsweek друкує статтю «Україна стверджує, що бойовики мають більше танків та артилерії, ніж Німеччина». У матеріалі додається, що президент України Петро Порошенко застеріг, що підтримувані Росією сепаратисти мають величезні запаси озброєнь. Видання додає, що за умов того, що не були оприлюднені офіційні дані про арсенал озброєння, яким володіють бойовики на сході України, Порошенко процитував статистику, здобуту українськими розвідувальними службами, які оприлюднили інформацію, що проросійські сепаратисти володіють більшою кількістю танків, ніж Німеччина чи Сполучене Королівство. На запитання американського тижневика щодо роз’яснень заяви президента України представники Адміністрації президента Порошенка посилалися на дані української розвідки, згідно з якими, проросійські бойовики мають більш ніж 700 танків, більш ніж 1250 систем артилерійського вогню, більш ніж 1000 БТРів та більш ніж 300 ракетних комплексів.

Втім, Newsweek додає, що ані німецький Бундесвер, ані британське міністерство оборони не прокоментували ці дані. Проте, за даними видання, яке, зокрема, спеціалізується і на озброєнні, Global Firepower, бойовики на сході України справді володіють значно більшою кількістю танків, ніж Німеччина, маючи значно більше ракетних пускових комплексів. Ці показники, як пише американський тижневик, також вказують на те, що підтримувані Росією бойовики на сході України мають значно більшу кількість одиниць артилерійського вогню, ніж Німеччина. Хоча й Росія повсякчас заперечує факт надання бойовикам озброєнь та набоїв, Москва так і не надала якогось задовільного пояснення щодо того, хто ж саме постачає бойовикам всю ту зброю, яку вони мають, що дозволяє їм вже впродовж більш ніж двох років контролювати окуповані ними території на сході України.

«Україна стверджує, що бойовики мають більше танків та артилерії, ніж Німеччина»

Одне з найповажніших періодичних видань Великої Британії часопис The Times вміщує матеріал «Студентів перевіряють на антикремлівські погляди». У статті йдеться про те, що у Росії перевірять викладачів вищих навчальних закладів та студентів на наявність у них «протестного потенціалу». Все це відбувається на тлі побоювань керівництва Кремля щодо можливого розповсюдження антиурядових настроїв у вишах тієї країни. Це дослідження, як додає британський часопис, було проведено як частину курсу лекцій щодо так званих «деструктивних політичних сил» у Росії, а результати дослідження передали російським спецслужбам. Цей курс провели за підтримки антимайданівського руху, який має на меті унеможливлення проведення у Росії антиурядових протестів, які відбувалися в Україні більш ніж два роки тому.

Британське видання пише, що Кремль доволі знервований і наляканий щодо дедалі більших ознак невдоволення у країні напередодні президентських виборів 2018 року в Росії, на яких Володимир Путін висуватиметься на четвертий термін президентства. Газета нагадує, що широко повідомлялось про випадки шахрайства на користь прокремлівських політичних сил під час виборів до Державної думи минулого місяця. The Times також додає, що економічний занепад Росії вже призвів до регіональних протестів фермерів, лікарів та вчителів, які, на думку британського часопису, можуть становити значно більшу загрозу путінському режиму, ніж маргіналізовані опозиційні активісти у Москві. Російська влада останнім часом дедалі частіше подає антикремлівські настрої як такі, які керуються «зовнішніми силами», надто Сполученими Штатами.

«Студентів перевіряють на антикремлівські погляди»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG