Доступність посилання

ТОП новини

Путін використовує окупований Крим, щоб тиснути на Захід (світова преса)


Олександр Виноградов

Немає нічого кориснішого для правильного розуміння себе, ніж погляд збоку. Що про окупований Росією український Крим минулі декілька днів писали у світових медіа, що було винесене в заголовки, а чому не приділили належної уваги ‒ у традиційному огляді «Крим.Реалії».

«Кримчани щасливі бути з Росією, але напруженість у відносинах з Україною викликає занепокоєння», ‒ вважає індійське видання Еastern Мirror. «Минуло два роки з моменту проведення «референдуму», який «повернув» Крим до Росії з України, і життя триває, як правило, в популярному місці туризму. «Референдум» переважно відкинули на Заході, а для місцевих жителів його результат був значною мірою «поверненням додому». Більшість етнічних росіян, які становлять 65% населення, проти 15% етнічних українців, задоволені результатом, але напруженість у вдносинах з Україною не вітається».

«Лідер кримських татар: Путін використовує Крим, щоб тиснути на Захід», ‒ повідомляє словацький портал Аktuality. «Тиран Йосип Сталін, не вагаючись, розпочав масову депортацію кримських татар. Сьогодні президент Росії Володимир Путін має ту саме мету, але й інші методи, вважає лідер Національних зборів кримських татар Рефат Чубаров. У травні 2015 року він став членом українського парламенту, захищаючи інтереси кримських татар. У листопаді того ж року, Росія намагалася внести його до списку злочинців, яких розшукує Інтерпол. Для Кремля він ‒ «екстреміст». Лідер Національних зборів кримських татар Рефат Чубаров каже, що його народ пережив різні форми тиску з Москви, і виживе й цього разу також. Можливо».

«Військовополонені в Криму» ‒ матеріал із таким заголовком опублікований на сайті Нandelsblatt. «Мінські угоди врегулювали питання ‒ насправді. Всі полонені в конфлікті в Україні мають бути звільнені. Проте людей затримують з обох боків ‒ і використовують як пішаків. З початку бойових дій у квітні 2014 року в цілому 3080 українських полонених були ідентифіковані або звільнені сепаратистами».

«Делегація» Криму відвідала Dvéri», ‒ повідомляє сербський портал b92. «Рух «Двері» відвідала «делегація» невизнаної «Республіки Крим» на чолі з Георгієм Мурадовим. «Ми вдячні нашим гостям, що знову отримали запрошення відвідати Крим як «делегати» «економічного форуму» в Ялті, щоб прибути з «делегацією» бізнесменів, людей з галузі культури, засобів масової інформації та освіти, і що це ще один новий крок у нашій співпраці», ‒ сказав з цього приводу президент Dvéri Бошко Обрадович. «Покликали наших друзів, разом із представниками промисловості, культури і сектора НВО, стати нашими гостями і продовжити нашу співпрацю й діалог на «території» Росії, «російського» Криму», ‒ сказав Мурадов».

«Кораблі-мисливці» у Босфорі стежать за російським флотом», ‒ повідомляє французький журнал L'Orient-Le Jour. «Николай Фильченков» велично проходить через турецькі протоки поміж десятків російських суден щомісяця, які утворюють ланцюжок постачання матеріально-технічної підтримки сил Москви в Сирії, неофіційно охрещений «Сирійським Експресом». Анкара засудила «провокацію» Москви під час кризи у відносинах між Туреччиною і Росією після знищення російського літака турецьким винищувачем на турецько-сирійському кордоні. Проте навіть у розпал останньої кризи у відносинах між Анкарою і Москвою російські кораблі, як і раніше, перетинають протоки. «Ніколаю Фильченкову», який прибув у вівторок до Стамбула, залишилося кілька днів ходу до своєї бази в Севастополі в Криму ‒ на півострові, анексованому Росією в 2014 році».

Оригінал – на сайті проекту Радіо Свобода «Крим.Реалії»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG