Доступність посилання

ТОП новини

Чому Гройсман тримає долари «під матрацом»? (Огляд соцмереж)


Останні дні подання електронних декларацій – найбільш гарячі. Депутати скаржаться на збої у роботі сайту, а експерти, журналісти та користувачі соцмереж аналізують декларації, які вже є у публічному доступі. «Сьогодні #зраду притрусило снігом», – жартують у Фейсбуці, проте тема електронних декларацій залишається однією із найбільш популярних.

За 4 дні до дедлайну про свої статки прозвітували керівники парламенту та уряду.

У декларації Володимира Гройсмана є 4 земельні ділянки, автомобіль Land Rover, рахунки у трьох банках та квартири, які у нього в користуванні. Але те, що викликало особливу увагу, – це кількість готівки, яку зберігає прем’єр:

Чому прем’єр-міністр Володимир Гройсман тримає стільки готівки? І чому у доларах та євро? На це запитання шукали відповіді користувачі соцмереж:

«Якщо навіть прем'єр-міністр, замість покласти гроші в банк – на депозит, тримає готівку «під матрацом», то що думати нам – простим посполитим?» – запитує журналіст Дмитро Шурхало.

«Коли наступного разу речники НБУ будуть розповідати, що курс гривні низький, бо населення надмірно скуповує валюту, згадуйте про 870 тисяч доларів готівки, які задекларував прем'єр-міністр», – написав Олександр Равчев.

Звернули увагу і на доходи дружини Гройсмана:

«Чи треба вказувати, звідки ця готівка?, – цікавиться користувач Фейсбуку, – Якщо ні, то це чудова схема відмивання грошей».

Дісталося Гройсману і за дорогі годинники, які він вказав у декларації:

А депутат Вінницької обласної ради Андрій Вигонюк знайшов невідповідності у попередніх деклараціях Володимира Гройсмана і останній: «за 2015 рік дивним чином додалось сім квартир».

Цікаві об’єкти виявили і в декларації мера Харкова Геннадія Кернеса. Наприклад, будинок площею 7 квадратних метрів.

І також годинники:

Поки грім не вдарить...

Дедлайн подачі електронних декларацій наближається і тим самим привертає дедалі більше уваги у користувачів соцмереж.

Кожну подану декларацію миттєво вивчають і поширюють найцікавіші деталі та спонукають решту не чекати до останнього:

Громадські активісти звертають увагу, що затягує з оприлюдненням статків і суддівський корпус. Менше половини суддів подали свої е-декларації на сайті НАЗК, порахував рух «Чесно». За їхньою інформацією, особливо не поспішають заповнювати форму судді вищих суддів. До прикладу, із 18 суддів Верховного суду України е-декларацію подав лише один, із 16 суддів Конституційного суду – лише 4.

Аби чиновники не тягнули з декларуванням статків, громадські активісти раніше навіть влаштовували акції, закликаючи їх показати статки. Перш за все, такі послання адресувалися першим особам держави. За словами активістів, керівництво країни, «пасло задніх».

У соцмережах всіляко намагаються підбадьорити можновладців:

Однак ті, хто має задекларувати свої статки, дедалі більше скаржаться на проблеми з сайтом Національного агентства з питань запобігання корупції та технічні труднощі із заповненням форм.

Скарга за скаргою...

Раніше президент України Петро Порошенко зазначив, що йому не подобається форма е-декларації.

«Форма нової е-декларації насправді не є досконалою, і мені вона так само не подобається, як і будь-кому, хто її заповнює, але це не привід, щоб її не заповнювати», – зазначив він.

Скаржиться на труднощі при декларуванні народна депутатка Ірина Суслова.

«Уже два тижні в українському сегменті Фейсбук флешмоб – поділись історією е-декларування. Пропоную вам мій «лонг рід». Чемно збирали документи і разом з помічниками вирішили, що присвятимо заповненню декларації тиждень наприкінці жовтня. Сподівались, що 7 днів для заповнення однієї форми вистачить із головою. Але не сталося як гадалося», – пише вона і розповідає про технічні труднощі при заповнення форми.

Окрім того, журналісти та користувачі Facebook із активною громадянською позицією звертають увагу, що сайт час від часу падає:

На неможливість заповнити декларацію скаржаться ті, хто не знайшов часу зробити це раніше.

«Котрий день поспіль намагаюсь заповнити декларацію... Саме день, бо вночі маю інші турботи, пов'язані з 11-місячним сином… Все що я бачу, це повідомлення про те, що сайт не працює...» – пише народний депутат від «Самопомочі» Вікторія Войціцька.

«Я завжди був сумлінним платником податків та ніколи не приховував від суспільства свої прибутки та наявне майно. Тому надання інформації для заповнення електронної декларації для мене не є проблемою. Однак, вже другий тиждень поспіль намагаюсь подати електронну декларацію і, на жаль, безуспішно», – скаржиться депутат від «Блоку Петра Порошенка» Микола Кучер.

«Уже третій день не можу подати електронну декларацію. Несправності на сайті почались ще у понеділок, коли раптово зникла інформація з чернетки про нерухоме майно і заповнити заново не було можливо, бо відомості просто не зберігались», – пише народний депутат Дмитро Добродомов.

І ще багато скарг:

Прес-секретар генерального прокурора Лариса Сарган пожартувала, що чиновники не можуть зайти на сайт НАЗК, бо його окупували і тим самим валять журналісти, бо їм же першим треба все побачити.

Однак Facebook-спільнота не сприйняла цього жарту:

​Національне агентство з питань запобігання корупції, яке до цього справно інформувало на своїй сторінці у Facebook про кількість поданих декларацій, повідомило журналістам, що офіційний сайт агентства працює нестабільно через велику кількість запитів.

«Лише за останню добу системою було зафіксовано 3,8 мільйона запитів. На сьогодні кількість запитів на годину становить понад 200 тисяч», – йдеться в повідомленні.

У зв’язку з численними скаргами НАЗК призначило позачергове засідання. Як повідомляє прес-служба агенції, на порядку денному єдине питання – стан функціонування системи електронних декларацій.

Деякі громадські організації висловлюють стурбованість, вони припускають, що у зв'язку з численними скаргами НАЗК може ухвалити рішення про перенесення дедлайну подачі е-декларацій.

  • Зображення 16x9

    Любов Багацька

    Web/SMM-редактор програми «Схеми» (спільний проект Радіо Свобода та каналу «UA:Перший»). На Радіо Свобода з квітня 2014 року. Закінчила Інститут журналістики Київського Національного університету імені Тараса Шевченка. Займалася громадською діяльністю. Працювала літературним редактором (Видавництво «Махаон-Україна»), культурним та книжковим оглядачем. Дописувала у видання «Українська правда», «День», «Український тиждень», «Zaxid.net», «Україна молода», УНІАН, «Лівий берег», «Літературна Україна» та інші.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG