Доступність посилання

ТОП новини

Побутовий сепаратизм. Побиття бійця і проросійські заяви актриси


Ілюстративне фото. День захисника України, Дніпро, 14 жовтня 2015 року
Ілюстративне фото. День захисника України, Дніпро, 14 жовтня 2015 року

У Дніпрі – місті, яке позиціонує себе як «місто патріотів» – новий скандал із побиттям учасника АТО. Цього разу, на відміну від попереднього, коли вояка побили біля приватного закладу харчування за те, що він зробив зауваження персоналу щодо трансляції російського телеканалу, інцидент стався в приміщенні державного закладу культури – Оперного театру. Жінка з проросійськими настроями молотком вдарила військового по голові. Випадок мав резонансне продовження в соціальних мережах: актриса того ж театру з проросійськими поглядами заступилась за глядачку – нападницю. Чому в патріотичному Дніпрі почастішали випадки показового побутового сепаратизму?

Театр опери та балету в Дніпрі став епіцентром скандалів. Цими вихідними одна з глядачок в антракті побила бійця АТО, який прийшов на виставу разом із дружиною. Жінка вигукувала щось про «русский мир» і нецензурно лаяла бійця, а потім вдарила молотком.

(Відео користувача YouTube informator.dp.ua)

Із закритою черепно-мозковою травмою чоловік звернувся до лікарні. У сумочці нападниці поліція знайшла також кухонний ніж.

«Цим має займатись СБУ» – боєць

Побитий у театрі учасник АТО є бійцем полку «Дніпро-1», підтвердили Радіо Свобода в полку. Костянтин Кравченко – один із перших добровольців Дніпра, отримав поранення в «Іловайському котлі». Прийшовши на виставу в камуфляжі, зовсім не очікував на таку реакцію, розповідає він. Каже: глядачка спершу ображала його самого, а потім накинулась на дружину. У те, що нападницю покарають, зазначає боєць, він не вірить.

Вона декламувала гасла «за Велику Росію», то цим має займатись СБУ. Дані цієї особи вже давно на сайті «Миротворця», ще у 2014 році вона вела боротьбу проти України
Костянтин Кравченко

«Я не знаю, чи це все затреться-замовчиться, але те, що вона нічого не отримає за це, то це так, можете мені повірити. З неї взяли підписку про невиїзд, але я не впевнений, що вона ще тут, в Дніпрі. Вона з Криму. Тут її нічого не тримає. Все. Там її ніхто не дістане. Тож чого їй лякатись?... Те, що вона декламувала гасла «за Велику Росію», то цим має займатись СБУ. Дані цієї особи вже давно на сайті «Миротворця», ще у 2014 році вона вела боротьбу проти України», – зауважив у коментарі Радіо Свобода Костянтин Кравченко.

Користувачі соціальних мереж виклали в інтернеті відео сварки в оперному театрі. Поспілкуватись із нападницею поки не вдалось, хоча з неофіційних джерел її ім’я та прізвище відоме. Відомо також, що вона є пенсіонеркою, а у 2013-2014 роках була учасницею заходів так званого «антимайдану».

Справу розслідують як завдання легких тілесних ушкоджень

Через інцидент із бійцем у театрі поліція Дніпра порушила кримінальне провадження. Справу розслідують за ч.1 ст. 125 Кримінального кодексу України – умисне завдання легких тілесних ушкоджень, поінформувала речниця обласної поліції Ганна Старчевська.

Оперний театр у Дніпрі
Оперний театр у Дніпрі

«Чоловік звернувся за медичною допомогою. Триває слідство», – повідомила представниця поліції.

Актриса з проросійськими поглядами буде звільнена з роботи?

Історія з побиттям бійця в оперному мала резонансне продовження в соціальних мережах: одна з актрис театру Катерина Фондуроко на своїй сторінці у Фейсбуці стала на захист нападниці, кепкувала з побитого бійця, називала бойовика «Моторолу» «героєм» і відверто висловлювала свої проросійські настрої. Наразі цей допис недоступний для загалу.

В керівництві театру опери та балету заяви актриси поки не коментують. За даними з адміністрації закладу, єдиний уповноважений давати коментарі – директор – зараз на лікарняному.

Водночас в облдержадміністрації повідомили, що створили комісію, яка з’ясовуватиме подробиці інциденту в Оперному. Як заявив радник голови ОДА Юрій Голик, за підсумками роботи комісії актриса, яка висловлювала проросійські погляди в соцмережах, може бути звільнена з роботи. А за даними з мерії, вона вже звільнилась з роботи «за власним бажанням».

Панорамний вид Дніпра. Архівне фото
Панорамний вид Дніпра. Архівне фото

До речі, це не перший скандал з Оперним театром у Дніпрі. Минулого року в Дніпрі активісти «Люстраційного комітету» хотіли усунути з посади директора Олександра Шароварова, звинувачуючи його в «сепаратистських настроях», а сам заклад називали «розсадником сепаратизму». Вони заявляли, що нібито виявили в театрі російські триколори. Театральна громадськість міста тоді виступила на захист оперного та його керівника.

Не перший резонансний випадок із побиттям бійця у Дніпрі

Минулого тижня в Дніпрі стався ще один резонансний випадок із побиттям учасника бойових дій на Донбасі: в одному з кафе в центрі міста через зауваження щодо трансляції російського телеканалу на моніторі відвідувачі побили демобілізованого бійця та його товариша, волонтера армії.

Волонтер досі в реанімації зі складними ушкодженнями, боєць же, отримавши струс мозку, лікується у стаціонарі шпиталю.

Чому в Дніпрі, яке позиціонує себе як «місто патріотів», почастішали випадки показового побутового сепаратизму? Дніпровський політолог Кирило Недря – сам демобілізований боєць АТО. З такими проявами в місті, зауважує він, особисто не стикався. Вважає: причиною подібних випадків можуть бути соціально-економічні проблеми в суспільстві, прорахунки в інформаційній політиці тощо.

Маю сподівання, що будуть вжиті певні заходи, зокрема, щодо профілактики таких правопорушень, оскільки це резонанс
Кирило Недря

«Як на мене, це є наслідком загострення, можливо, соціально-економічної, політичної ситуації в цілому в суспільстві. Окрім того, як на мене, є проблема тієї ж самої інформаційної політики щодо ситуації з АТО, з демобілізованими бійцями, з бійцями, які несуть службу. Попередження подібного роду випадків має бути через роз’яснювальну роботу, в тому числі ЗМІ. Це складна проблема. У суспільстві у будь-якому разі знаходитимуться люди, які реагуватимуть так. Інша справа, чому взагалі відбувся, скажімо так, «реальний прояв» таких поглядів людини? Тут треба з’ясовувати окремо в кожному вигляді. Можливо, якісь проблеми соціально-побутового характеру, які для людини екстраполюються і пов’язуються саме з ситуацією в АТО, з бійцями… Маю сподівання, що будуть вжиті певні заходи, зокрема, щодо профілактики таких правопорушень, оскільки це резонанс», – сказав у коментарі Радіо Свобода політолог.

«Побутовий сепаратизм? Побутовий – це коли на кухні. А це відбулось в закладі культури» – люди на вулиці Дніпра

На вулицях Дніпра Радіо Свобода поспілкувалось з жителями, аби дізнатись їхню реакцію на резонансні випадки з побиттям бійців і на прояви «побутового сепаратизму» в цілому.

«Я не думаю, що прояви почастішали, інша справа, що вони стали більш агресивними. Якщо люди вже ходять з молотком до театру… Думаю, це російські ЗМІ плекають ненависть у наших людей. А держава мало робить, аби цьому завадити», – каже Євген, працівник приватної фірми.

«Як так, вона побила бійця?! Якби я була там, я б набила їй морду! Знаєте, таких людей, як зараз кажуть, проросійськи налаштованих зараз багато. Моя сестра живе в Горлівці, то там таких половина… Мій батько був росіянин. Ковальов. Але завжди говорив: я народився на цій землі, вона мене годує і мені подобається в Україні, і це моя батьківщина, і її я люблю», – зазначає літня жінка Ганна

«Чого далеко ходити, наприклад, моя однокласниця: народилась під Харковом, як і я, але вважає себе «русской». Бо пропрацювала певний час у Москві. Спершу вона дуже агресивно була налаштована до України, була проти. Але зараз вже не так. Ми її переконуємо. Говоримо: «Що там думають росіяни, нам все одно. А ти з нами спілкуєшся, то будь, як ми, патріоткою своєї країни». Таких людей можна потроху переконувати. Та що говорити. Коли місто майорить рекламою поїздок в Росію, на Донбас, у Крим, написи на стінах», – додає її подруга Лідія.

«Ні, серед мого оточення таким чином налаштованих людей нема. А загалом я вважаю, що це реакція на те, що відбувається на Донбасі. Держава має щось зробити, закрити цю тему, щоб ця війна припинилась», – зауважив молодий чоловік, що назвався Олегом.

«Вважаю, що жінка завжди має бути жінкою, матір’ю. Соромно за неї… Жінка, що підняла руку на людину, по суті, на сина, – це не жінка. Я не розумію цієї агресії. Та радій життю, відвідуй виставу, сьогодні сонячний день…» – сказала жінка, яку Радіо Свобода зустріло біля каси оперного театру.

«Побутовий сепаратизм? Складно сказати. Побутовий – це коли на кухні. А це відбулось у закладі культури. І, наскільки я знаю, її вже відпустили. Я вважаю, що це просто біда нашої держави. Нема порядку. Прикро, що цей напад не просто на людину, а на АТОшника. В перші роки, пам’ятаєте, як було, – була шана, повага… Звісно, потрібно громадську думку відповідним чином налаштувати. Громадяни повинні схаменутись. Ми спокійно тут спимо, і треба цей спокій підтримувати. Коли з цією тіткою стався такий випадок, мали люди прямо на місці події діяти, говорити, захищати бійця. Потрібно, щоб люди ставились більш ініціативно», – впевнений пенсіонер Євген Іванович.

«Істерична бабця. Їй все одно, під яким прапором виступати, аби лише проявити себе. Я не знаю, що таке «побутовий сепаратизм», але, напевно, це можна так назвати. Систему захисту в оперному не поставиш. «Систему захисту» треба ставити в мізках перш за все. Це питання інформаційного поля. Те, що ми пропагуємо, те, що ми «виставляємо» в ЗМІ… Напевно, недопрацьовує держава, недопрацьовують ЗМІ», – вважає Ігор, журналіст

«Не знаю, напевне, це прояв настроїв у суспільстві», – сказала пенсіонерка, але від подальшої розмови відмовилась.

«Людина ненормальна. Її просто треба лікувати, моя думка. Людина хвора. І плюс сповідує якісь свої погляди. У нас же демократія, кожен, напевно, має право на свої погляди», – зауважила молода жінка біля міськради.

«Що робити? Реально багато неадекватних людей. Посилити медичне обстеження. Осінь, загострення… Але я вважаю, що це не масове. Це індивідуальне. Зараз навіть люди, які були негативно налаштовані до АТО, до України, проросійськи налаштовані, змінюють позиції. Ми ж бачимо біля себе людей, які постраждали, у багатьох там загинули знайомі. І це вже не картинка з теленовин», – додала її товаришка.

  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG