Доступність посилання

ТОП новини

Вирок українцям Клиху і Карпюку залишили без змін. Вся увага – до Савченко


Надія Савченко у Верховному суді Росії. Москва, 26 жовтня 2016 року
Надія Савченко у Верховному суді Росії. Москва, 26 жовтня 2016 року

Верховний суд Росії залишив без зміни вирок українцям Миколі Карпюку та Станіславу Клиху. Окрему ухвалу щодо їхніх адвокатів Марини Дубровиної і Докки Іцлаєва суд скасував. Особливу увагу ЗМІ приділили також присутній на цьому засіданні Надії Савченко – народному депутатові України.

Пропускна система у Верховному суді Росії в середу не справлялася з напливом преси. Інтерес був не стільки до самого розгляду справи Карпюка і Клиха, скільки до того, що на засідання вперше після обміну на російських спецпризначенців приїхала Надія Савченко. Тому увагу привертали не адвокати і не дипломати з європейських країн і США, і навіть не Микола Карпюк та Станіслав Клих, а саме Савченко.

Вирок Клиху і Карпюку залишили без змін. Вся увага – до Савченко (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:59 0:00

У перерві засідання вона поспілкувалася по відеозв’язку з Карпюком і Клихом, а після того, як рішення було оголошене, розповіла, навіщо приїхала до Москви.

Українцям розраховувати на справедливий суд в Росії нічого
Надія Савченко

«Я в черговий раз переконалася, що українцям розраховувати на справедливий суд в Росії нічого. Цього разу суд приємно здивував тим, що, нарешті, не так часто це буває, але виніс справедливе рішення щодо російських громадян – до адвокатів Миколи й Стаса. Я приїхала в Росію з однією метою – підтримати хлопців, тому що знаю і проходила сама цей шлях, а не спілкуватися з пресою», – сказала Савченко.

Станіслав Клих (ліворуч) та Микола Карпюк під час відеозв'язку
Станіслав Клих (ліворуч) та Микола Карпюк під час відеозв'язку

Закон і політика

На початку розгляду справи суд начебто ставав на бік захисту, задовольняючи клопотання адвокатів Карпюка і Клиха. У перерві адвокат Ілля Новіков зізнався журналістам, що для нього це було несподівано. Однак він додав, що ілюзій і оптимізму з приводу підсумків суду в нього немає. Інший адвокат – Докка Іцлаєв – сказав, що рішення суду абсолютно політичне.

Докка Іцлаєв
Докка Іцлаєв

Вирок підлягав безумовному скасуванню. Справа з площини юриспруденції давно перекочувала в політичну площину
Докка Іцлаєв

«Якщо говорити з точки зору закону, ніяких підстав для того, щоб вирок не був скасований, не було. Вирок підлягав безумовному скасуванню. Якщо говорити про те, що ми очікували, звичайно, ми припускали, що таке можливо, і коли ми оцінювали, які у нас шанси, що результат буде такий, ми говорили, що може бути один відсоток, оскільки справа з площини юриспруденції давно перекочувала в політичну площину», – зазначив адвокат.

Адвокати- переможці

Суд все ж скасував окрему ухвалу щодо адвокатів Карпюка і Клиха, яких намагалися відсторонити від справи. Єдина жінка в адвокатському тріо Марина Дубровіна сказала, що у неї і її колег було небагато можливостей боротися за своїх підзахисних, і навіть у цьому їм спробували перешкодити.

Марина Дубровіна
Марина Дубровіна

«Ми розраховували все-таки на те, що рішення буде скасовано, тому що воно занадто було абсурдним. І, звичайно, це просто ось тиск такий, нічим не прикритий. Тому що ми просто захищали своїх підзахисних, і, що називається, будь-якими способами, які були можливі нам у цій ситуації, тому що, на жаль, способів у нас було не так багато», – сказала Дубровіна.

За словами адвокатів, вони будуть використовувати всі процесуальні можливості і звернуться до Європейського суду з прав людини.

У травні 2016 року Станіслав Клих і Микола Карпюк були засуджені Верховним судом Чечні на 20 і 22,5 року ув’язнення відповідно. Колегія присяжних визнала українців винними в участі в бойових діях проти російських урядових військ під час Чеченської війни взимку 1994–1995 років у складі підрозділу «Вікінг», загибелі й пораненні кількох десятків російських солдатів.

Українці не визнають провини, заявляють, що ніколи не були в Чечні, були захоплені російськими силовиками незаконно і зазнали тортур під час слідства.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG