Доступність посилання

ТОП новини

Журналіст Bellingcat вважає архів листів Суркова справжнім. А СБУ проведе розслідування


Президент Росії Володимир Путін (праворуч) та помічник президента Росії Владислав Сурков. Архівне фото
Президент Росії Володимир Путін (праворуч) та помічник президента Росії Владислав Сурков. Архівне фото

У мережі з’явився буцімто архів листування Владислава Суркова – помічника президента Росії. Там близько 2000 листів. Наразі в СБУ вивчають документи, а в Росії ж злам поштової скриньки радника Путіна – заперечують. Журналіст Bellingcat Арік Тоулер вважає, що архів із листами не могли підробити.

У неділю хакери, які називають себе «Кіберхунта», поширили скан копій так званого плану «Шатун» із дестабілізації ситуації в Україні, які вони буцімто отримали з електронної скриньки ключового радника президента Росії Владислава Суркова. Інформацію про це поширили українські і російські ЗМІ.

У плані «Шатун» йшлося про методи дестабілізації політичного життя в Україні протягом листопада 2016-го – березня 2017 року та про дострокові парламентські і президентські вибори.

Однак, низка українських політиків і журналістів висловили сумніви щодо автентичності цих «паперів».

​А користувачі соцмереж відзначили, що папери, оприлюднені хакерами, містять низку орфографічних помилок.

Наполягає на тому, що документи справжні народний депутат України, член колегії МВС Антон Геращенко. У коментарі для «Настоящее время» він заявив, що немає жодних сумнівів щодо цього.

«19 жовтня, декілька днів тому, на сайті телеканалу «Інтер» у новинній програмі «Подробиці» з’явилась інформація про те, що, начебто, на Закарпатті на сесії обласної ради було ухвалено рішення щодо самостійної зовнішньо-економічної політики. Я здивувався, побачивши це. Відправив запит на документи. Виявилось, що це брехня і фейк. Відкриваємо темники Суркова, там сказано: «У двадцятих числах жовтня реалізувати акції по створенню інформації про «сепаратизм» на Закарпатті», – зазначив Антон Геращенко.

Файли листування Суркова у 2013-2014 роках

Пізніше на сайті так званої «КіберХунти» опублікували посилання на файл даних із листами за 2013-14 роки, буцімто це поштової скриньки Владислава Суркова. Завантажити його може кожен охочий. Активісти заявили, що отримали доступ до службового листування помічника Путіна, а також до персонального комп’ютера безпосередньо з приймальні помічника російського президента. Адреса зламаної пошти – «prm_surkova@gov.ru». Цю пошту начебто обслуговують його помічниці – «Марія» і «Євгенія».

У цьому архіві містяться листи з інформацією про зустрічі Суркова, щоденні брифінги, моніторинг українського інформаційного простору, документи та звіти угруповань «ЛНР» і «ДНР», плани дестабілізації соціально-політичної ситуації в Україні та багато іншого.

Помічник президента Росії Владислав Сурков (зверху ліворуч), президент Росії Володимир Путін (зверху праворуч), ватажок угруповання «ДНР» Олександр Захарченко (внизу ліворуч) та ватажок угруповання «ЛНР» Ігор Плотницький (внизу праворуч)
Помічник президента Росії Владислав Сурков (зверху ліворуч), президент Росії Володимир Путін (зверху праворуч), ватажок угруповання «ДНР» Олександр Захарченко (внизу ліворуч) та ватажок угруповання «ЛНР» Ігор Плотницький (внизу праворуч)

У середу у Кремлі відреагували на ці повідомлення і заявили, що зламу електронної пошти помічника президента Росії бути не могло, тому що він не користується таким видом зв’язку. Речник Путіна Дмитро Пєсков сказав, що «комусь довелося добряче попріти, верстаючи цей документ».

Аналізувати листи і дані почали як українські спецслужби, так і західні журналісти. Журналіст аналітичної групи Bellingcat Арік Тоулер у коментарі для Радіо Свобода заявив, що є багато причин вважати архів поштової скриньки Суркова за 2013-2014 роки, поширений хакерами – справжнім.

«Це близько 1 гігабайт файлу даних Outlook, в ньому ви можете подивитися всі листи, адреси, вихідні та вхідні повідомлення, чернетки – все. Одна із причин автентичності, це те, що ви можете переглянути дані в електронній пошті, і побачити, коли був відправлений лист, через який сервер, на які IP-адреси, тобто всі технічні дані для двох тисяч електронних листів. Є багато дрібних деталей, і загалом дуже багато інформації, сотні і сотні щотижневих брифінгів. Є багато дуже незначних дрібних подробиць, таких, що якщо б хтось намагався це підробити, вони б це просто опустили. Це, наприклад, запрошення, які Сурков отримував на обід і на всілякі арт-шоу, тощо».

Переглянувши листування Суркова Арік Тоулер зробив висновок, що листи справжні. Однак, журналіст сумнівається щодо скан копій плану «Шатун», адже в архіві їх не знайшов. На його думку, вони можуть виявитись підробкою.

Тоулер каже, що поки що не бачить «вибухової» інформації у поштовій скриньці. На його думку, те що Сурков причетний до анексії Криму і бойовиків на Донбасі – було відомо ще й до цього. У своєму блозі він наводить конкретні приклади із листування.

«28 січня 2014 року російський чиновник посилає Суркову контактну інформацію українського кримського депутата... який тепер є представником «Єдиної Росії».


Також, Тоулер пише, що відомий російський бізнесмен Євген Чичваркін, чиє ім’я було виявлено у зламаній українськими хакерами пошті помічника президента Росії Володимира Путіна Владислава Суркова, підтвердив справжність листів.

​Аргументи на користь того, що листи справжні описав політолог Кость Бондаренко.

Міністр юстиції Павло Петренко не виключив, що, якщо справжність «листування» Суркова доведуть, Київ долучить ці матеріали до міжнародних судових позовів «як один із доказів того, що Росія причетна до всіх тих подій, які стосуються підтримки сепаратистів».

У Службі безпеки України повідомили про «розслідування» у зв’язку із появою архіву. За словами керівника апарату голови СБУ Олександра Ткачука, зміст окремих файлів, які були оприлюднені, збігається з документальними матеріалами, які вилучалися СБУ під час обшуку в рамках кримінального провадження, пов’язаного з розслідуванням сепаратистських рухів на Закарпатті.

За інформацією розслідувачів зі спільноти InformNapalm, існують матеріали листування Суркова і періоду 2015-2016 років. Їх, нібито, передали для аналізу спецслужбам, і вони не підлягають розкриттю через оперативну цінність.

XS
SM
MD
LG