Доступність посилання

ТОП новини

Уряд хоче з 1 січня підвищити мінімальну зарплату вдвічі. Роботодавці приголомшені


Уряд ініціює підвищення мінімальної заробітної плати з нового року вдвічі – до 3 тисяч 200 гривень. У той же час Володимир Гройсман оголосив про початок реформування системи оплати праці в країні. Прем’єр запевняє, що були проведені розрахунки і здійснити цей крок цілком реально. Ініціативу уряду мають розглянути депутати Верховної Ради. В бюджетному комітеті запевняють, що підтримка таких заходів у Раді знайдеться. А от для роботодавців заява прем’єра виявилась неочікуваною і, здебільшого, шокуючою, адже такі кардинальні зміни не були передбачені у бізнес-планах підприємств. Якщо уряд запевняє, що підвищення мінімальної зарплати призведе до виходу бізнесу з тіні, то роботодавці кажуть, що можливі скорочення штату на підприємствах.

Середня заробітна плата в Україні близько 5 тисяч гривень. Мінімальна ж зараз складає 1450 гривень, це близько 30% від середньої. В країнах ЄС це співвідношення на рівні 60%.

Підвищення так званої «мінімалки» означає автоматичне зростання зарплат державного сектору, бюджетної сфери та бізнесу.


Має зменшитись потреба людей у субсидіях – заступник міністра

У Міністерстві фінансів запевняють, що в Україні є ресурси для цього і, по-перше, за рахунок податків, надходження від яких також автоматично зростуть.

Певні категорії, які мають тіньові доходи, просто вийдуть із тіні. Ми сподіваємось, що додаткові доходи зумовлять покращення добробуту людей
Євген Капінус

Часто підприємці офіційно платять працівникам мінімум, а решту доплачують «у конвертах». В уряді очікують таким чином виходу бізнесу з тіні та певну економію на субсидіях через зростання мінімальних доходів. Мінімальна зарплата тривалий час є заниженою, пояснює заступник міністра фінансів Євген Капінус.

«Певна категорія людей, звичайно, живуть на цю «мінімалку» і як раз на ці групи людей і спрямований законопроект. Але певні категорії, які мають тіньові доходи, просто вийдуть із тіні. Ми сподіваємось, що додаткові доходи зумовлять покращення добробуту людей і, відповідно, має зменшитись потреба людей у субсидіях або принаймні в їхніх розмірах», – зауважив заступник міністра в коментарі Радіо Свобода.


Роботодавці приголомшені

Ще віднедавна уряд говорив про поетапне збільшення мінімальної зарплати з кроком у 10%. Тому ініціатива зростання «мінімалки» вдвічі приголомшила роботодавців. У Федерації роботодавців України кажуть, що насправді із цим кроком в країні затримались, але неочікуване для підприємців рішення про кардинальне зростання матиме негативні наслідки. Роботодавці не мали змоги запланувати нові витрати на наступний рік. Тож це може призвести до скорочення робочих місць, каже Юрій Кузовой, директор соціальної політики Федерації роботодавців.

«Якщо сьогодні людині 1450 гривень нараховували «по-білому», ще тисячу-дві доплачували, то після ухвалення такого рішення напевно всю суму доведеться платити. Але з іншого боку, весь обслуговуючий персонал, який працював на повний робочий день, скоріш за все, буде переведений на половину робочого дня. Роботодавець буде змушений оптимізувати свої витрати, якщо він не передбачав їх. Це неочікуване рішення, яке було запропоноване сьогодні прем’єром», – наголошує Юрій Кузовой.

Щодо детінізації, то економічний експерт Євген Олійников вважає, що непрогнозоване збільшення мінімальної зарплати лише зашкодить процесу.

Головна умова для виходу бізнесу з тіні – прогнозованість і послідовність дій влади
Євген Олійников

«З одного боку, кажемо, що зменшуємо тягар на зарплату, але ось збільшуємо «мінімалку», тобто фактично примусову базу, з якої все буде нараховуватися. Тому ніякої детінізації в короткочасний термін не відбудеться. Головна умова для виходу бізнесу з тіні – прогнозованість і послідовність дій влади», – пояснює експерт.

​У Федерації роботодавців кажуть, що ініціатива Кабміну зрівняє доходи працівників, які отримують зарплату «по-білому» та «в конвертах», але зрештою призведе до зростання середньої зарплати в країні.

«Ті, хто сьогодні отримував достатньо високу заробітну плату і роботодавець виплачував з цього податки, напевно, може статися, що роботодавець частину цих ресурсів буде оплачувати «в конвертах» для того, щоб забезпечити «білу» зарплату для низькооплачуваних працівників. В результаті може скластися так, що низькокваліфікований персонал отримуватиме 3200-4000 гривень, а висококваліфікований – 5000 гривень. Відповідно нівелюється цінність висококваліфікованої праці», – зазначає Юрій Кузовой.

Верховна Рада підтримає ці пропозиції – депутат

У бюджетному комітеті Верховної Ради підтримують ініціативу уряду, але за умови перегляду всього механізму оплати праці. Через те, що зарплати держслужбовців прив’язані до мінімальної, таке різке підвищення спричиняє нерівнозначні стрибки доходів у різних секторах, бюджет цього не витримає зазначає Сергій Мельник, заступник голови бюджетного комітету. Для тарифних розрахунків з оплати праці депутат вважає справедливим використовувати суму у 1600 гривень, це мінімальна зарплата на грудень 2016.

З точки зору економіки, це дуже правильний і важливий крок уряду. Якщо більше буде приплив коштів споживання в економіку, це буде першим кроком до росту економіки в країні
Сергій Мельник

​«З точки зору економіки, це дуже правильний і важливий крок уряду. Тому я думаю , що Верховна Рада підтримає ці пропозиції. Це не буде інфляційний чинник. Що оздоровлює економіку? Попит. Чому сьогодні важко з ростом ВВП? Тому що людина, яка отримає три тисячі гривень, все використовує на споживання. Якщо більше буде приплив коштів споживання в економіку, це буде першим кроком до росту економіки в країні», – запевняє Сергій Мельник.


Пенсії наразі не очікує таке кардинальне підвищення. Розрахунок пенсій прив’язаний до прожиткового мінімуму. У бюджеті на 2017 рік його запланували підвищити на 10% до 1700 гривень.

Реформування пенсійної системи Володимир Гройсман назвав наступним кроком, у бюджетному комітеті з ним згодні.

Розмір мінімальної заробітної плати у 3 тисячі 200 гривень в уряді називають обґрунтованим. Саме стільки складає споживчий кошик за фактичними розрахунками Кабміну.

  • Зображення 16x9

    Ольга Комарова

    Журналіст Українського бюро Радіо Свобода з 2015 року. До команди приєналася як переможниця Регіональної стипендії Радіо Свобода/Радіо Вільна Європа. Після завершення стипендії залишилася працювати в редакції кореспондентом. Автор і ведуча серії радійних програм «Свобода в деталях», яка виходила на частотах Радіо НВ. Ведуча і журналіст програми «Ньюзрум», автор серії програм «Коротка пам'ять», які виходять на Ютуб-каналі Радіо Свобода Україна. В журналістиці працює з 2009 року. Починала свій шлях з роботи на комунальному телебаченні міста Южного Одеської області. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG