Доступність посилання

ТОП новини

Кого випробовує е-декларування: атаки, скарги і мільйони готівки


Кого випробовує е-декларування: атаки, скарги і мільйони готівки (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:58 0:00

Національне агентство зі запобігання корупції (НАЗК) у четвер скликало термінове засідання через перебої в роботі системи електронного декларування. Голова НАЗК відразу заявила, що ніяких зволікань із термінами подачі декларацій не буде. У посадовців для цього залишається декілька днів до 31 жовтня. Перебої в роботі системи пов’язують як із надмірною активністю, так і з хакерськими атаками на сайт. Більшість посадовців заповнюють декларації в останні дні, що перевантажує систему десятками тисяч запитів, кажуть в НАЗК. Обурюються недосконалістю системи переважно народні депутати, судді та прокурори. Вони надсилають численні скарги до агентства, проте у НАЗК запевняють, що роблять все можливе для роботи системи е-декларування і те, що на сайті вже є понад 50 тисяч декларацій, свідчить про те, що подати їх можливо – було б бажання, переконані антикорупційники.

Останніми днями потрапити на сайт з електронними деклараціями непросто. Система видає помилку доступу. Понад 200 листів зі скаргами на роботу системи електронного декларування отримали в Національному агентстві з запобігання корупції. Скаржаться переважно народні депутати, судді та прокурори. Від посадовців нижчого рангу жодної скарги не надходило, зауважують в НАЗК і просять депутатів не використовувати бланки офіційних посадових запитів, бо це є особисті проблеми парламентарів.

Усі знали про 60 днів. Тому час для подачі декларації був. Не потрібно зловживати певними технічними ускладненнями
Наталія Корчак

«Усі знали про 60 днів. Тому час для подачі декларації був. Інше питання, що схопилися в останню хвилину. Хочу закликати до того, щоб кожен високопосадовець все ж таки знайшов можливість і реалізував свій обов’язок. Бо це не право. І не потрібно зловживати певними технічними ускладненнями. Тому що той, хто хоче подати, він подав», – наголошує Наталія Корчак, голова НАЗК

Перевантаження та атаки на систему

Перевантаження системи відбувається в останній тиждень, коли всі гуртом кинулися заповнювати декларації, звітують у НАЗК. 25 жовтня тільки заявок на реєстрацію надійшло більше ніж 7 тисяч. Проте в державному підприємстві «Укрспецсистеми», яке обслуговує сайт електронного декларування, кажуть і про сторонні атаки на сайт. Вони загрожують доступу до системи, але не становлять небезпеки для даних, які вже є в реєстрі, розповів Радіо Свобода Костянтин Голтвяниця, заступник директора ДП «Укрспецсистеми».

«Атаки були не з України, а з-за кордону. Зараз ми встановили спеціалізоване обладнання для запобігання таким речам. Проблема вирішується», – зауважує представник ДП «Укрспецсистеми».

Депутат Єгор Соболєв, голова комітету запобігання і протидії корупції, стверджує, що має докази того, що сайт псують представники влади. Він має побоювання, що дані декларацій планують знищити.

Ми дістали всі докази, які говорять, що державні службовці допомогли влізти в систему електронного декларування. Що є кримінальним злочином
Єгор Соболєв

«Ми дістали всі докази, які говорять про те, що державні службовці допомогли влізти в систему електронного декларування. Що є кримінальним злочином. Ми дістали цю інформацію, але ми не маємо права обернути її на матеріали слідства. Це може зробити тільки Національна поліція. Думаю, що після того, як всі декларації будуть подані, я зустрінусь із Хатією Деканоїдзе і поясню, наскільки важливе це розслідування», – наголошує Єгор Соболєв

«Точно так, як українці ходять по податкових, лікарнях та інших закладах»

Про проблеми з помилками роботи системи депутати продовжують масово повідомляти у соцмережах.

І не такі випробування проходили, і це пройдемо
Андрій Тетерук

«Цілодобово, щогодини, намагаюсь зайти на сайт НАЗК і відправити е-декларацію. Сервера «висять», як бачите. І не такі випробування проходили, і це пройдемо», – ділиться Андрій Тетерук.

«Я вважаю, що має бути відповідальність всіх причетних до шоу під назвою «геніальний сайт е-декларації». Перетворити на цирк таку важливу процедуру – це треба вміти. В Нью- Йорку відмінний інтернет, я 3 дні ходжу з компом, щоб у перервах між зустрічами ще і ще раз намагатися зайти на сайт, щоб тупо направити цю декларацію, заповнену ще в понеділок», – обурюється Ірина Геращенко.

«Ті депутати, які після смерті потраплять у пекло, будуть тисячі років заповнювати е-декларацію», – написав Андрій Лозовий.

Система наразі працює. Хоча із перебоями, але декларації продовжують з’являтись на сайті НАЗК. Депутат Іван Вінник розповів Радіо Свобода, що скарг ніяких не подавав, хоча і називає програму декларування «мотлохом, що не працює». В самого депутата анулювався електронний ключ і тепер йому доведеться його заново реєструвати. До завершення строку подання декларації декілька днів, за несвоєчасне подання посадовцям загрожує адміністративна, а в подальшому і кримінальна відповідальність.

У разі затримки подачі декларації через подальші технічні несправності системи, Іван Вінник має намір звертатися до суду і доводити, що не порушував закону.

«Це ж декларації подаються за 2015 рік. Вони давним давно були подані в паперовому вигляді. Є певні відмінності, додаткові вимоги. Наприклад, не було вимоги декларувати готівкові кошти. Зараз вся країна хоче побачити, скільки у державних службовців є мільйонів доларів, де вони їх зберігають, за якою адресою, щоб потім можна було вдало скористатися якимсь кримінальним елементам цією інформацією», – пояснює депутат.

Нескінченним двобоєм із системою розробники програми хотіли наблизити депутатів до народу, припускає Зоя Казанжи, консультант з комунікацій. Як вона зазначає в своєму дописі у мережі, точно так українці кожного дня ходять по податкових, лікарнях, «архітектурних контролях» та інших закладах, де система постійно зависає, а чиновники глумляться над людьми.

Члени НАЗК на завершення засідання висловили незадоволення роботою Державного підприємства «Укрспецсистеми», яке обслуговує програму, та наполягають на виправленні недоліків. Разом із тим вирішили забезпечити цілодобове чергування до 31 жовтня представників НАЗК разом із «Укрспецсистемами» для надання консультацій тим, хто ще не подав декларацію. Проте ніяких поступок нікому не обіцяли.

Станом на вечір 27 жовтня на сайті НАЗК зареєстровано близько 62 тисяч декларацій. Із них 125 народних депутатів, 6 міністрів та прем’єр-міністр. Декларація президента поки що не з’явилася.

  • Зображення 16x9

    Ольга Комарова

    Журналіст Українського бюро Радіо Свобода з 2015 року. До команди приєналася як переможниця Регіональної стипендії Радіо Свобода/Радіо Вільна Європа. Після завершення стипендії залишилася працювати в редакції кореспондентом. Автор і ведуча серії радійних програм «Свобода в деталях», яка виходила на частотах Радіо НВ. Ведуча і журналіст програми «Ньюзрум», автор серії програм «Коротка пам'ять», які виходять на Ютуб-каналі Радіо Свобода Україна. В журналістиці працює з 2009 року. Починала свій шлях з роботи на комунальному телебаченні міста Южного Одеської області. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG