Доступність посилання

ТОП новини

Новобудови «Острозької академії» відкрив президент Порошенко


Студенти під час урочистостей
Студенти під час урочистостей

Рівне – В Острозі на Рівненщині відбулися урочистості з нагоди 440-річчя з часу заснування найдавнішого вишу Східної Європи – Острозької академії. Відроджений Національний університет «Острозька академія», який є ідейним наступником, сьогодні постав в оновленому вигляді.

25 років тому про Острозьку академію знали лише історики, 20 років тому до відродження цього вишу скептично ставилися усі, крім її ідеологів, перших студентів і перших викладачів.

Нині це – гідна наступниця слов’яно-греко-латинської академії, випускників якої радо беруть на подальше навчання і роботу в Україні і за кордоном.

Студенти, які навчаються тут сьогодні, представляють усі куточки України і навіть зарубіжжя.

«Тут є все, окрім корупції» – студенти

Радіо Свобода поцікавилося у студентів – чому вони обрали для навчання маленьке місто?

–​ Тут найкращі умови, які тільки можуть бути.

–​ Аудиторії облаштовані найкраще серед усіх університетів, де я була...

–​ Тут безліч сертифікатних програм... ніщо не обмежує наш розвиток, незважаючи на те, що Острог – маленьке місто...

–​ Тут немає корупції. Кожен може займатися тим, чим хоче, розвиватися в різних напрямках... Це дуже класно.

В Острозької академії давно існують унікальні обмінні програми з Польщею, Канадою і США, а оснащенню вишу, його просторим аудиторіям, музею і бібліотеці заздрять столичні навчальні заклади.

Виступ президента Петра Порошенка
Виступ президента Петра Порошенка

Та основне, що виховують у невеликому місті з давньою просвітницькою історією – мораль, духовність та інтелект. Саме ці риси відзначив у своєму виступі президент України Петро Порошенко, який зауважив, що відчуває в університеті особливе піднесення і додав – цьому в першу чергу потрібно завдячувати команді ентузіастів, яка вірила у справу відродження святині.

Із Брюсселя дивляться на ваші європейські центри, які є тією опорою не просто Угоди про асоціацію, а європейських цінностей, ідей
Петро Порошенко

«Взагалі, я відчуваю велике піднесення – коли в Академії так будують… Острозька академія буде навчальним закладом, про який будуть говорити у всьому світі. А з Брюсселя дивляться на ваші європейські центри, які на сьогоднішній день є тією опорою не просто Угоди про асоціацію, а європейських цінностей, європейських ідей», – сказав президент України.

У складні часи державного становлення колектив Острозької академії взяв курс на створення потужної технічної бази та розбудову сучасного українського Кембриджу. Тут функціонує єдина в Україні віртуальна бібліотека, діють інститути юдаїки, ісламодавчих досліджень, релігієзнавства, досліджень української діаспори.

Втілювати новаторські програми було б складно, якби не потужна підтримка української діаспори та українських меценатів. А відтак і сьогодні без залучення державних коштів на в’їзді до Академії постала велична тріумфальна арка, споруджена на честь Острозької Біблії. Саме її, а також частину нового гуманітарного корпусу відкрив президент Петро Порошенко.

А згодом у залі відбувся діалог між студентами і президентом.

«Чи погодитеся ви створити в Острозькій академії перше науково-студентське містечко та, скориставшись правом законодавчої ініціативи, внести відповідний законопроект на розгляд до Верховної Ради?» – запитали у керівника держави.

Ми стоїмо на порозі кардинальних змін в науково-освітньому процесі
Петро Порошенко

«Ми стоїмо на порозі кардинальних змін в науково-освітньому процесі. І території навчання, й інноваційного розвитку, й організації роботи студмістечок, – відповів Петро Порошенко.

Президент пообіцяв, що цей проект буде підготовлений урядом, Міністерством освіти і науки і винесений на обговорення Національної ради реформ – «для того, щоб якісно опрацювати міжнародний досвід і презентувати це як добре пророблену концепцію експертів із Острозької академії».

Розмова в академічній залі точилася навколо нинішніх політичних та економічних проблем – про те, що саме завдяки молодій українській еліті Українська держава та її армія міцніють в умовах російської агресії. Під час спілкування народилися й нові ідеї – створення на базі Острозької академії кримськотатарського культурно-освітнього центру, адже саме в Острозі більше ніж чотири з половиною століття тому поряд із українцями, поляками, євреями функціонувала потужна татарська громада.

  • Зображення 16x9

    Валентина Одарченко

    Співпрацює  з  Радіо Свобода з 2000 року, власний кореспондент у Рівненській і Волинській області. Народилася 1965 року в місті Дубно. Закінчила факультет журналістики Київського державного університету ім.Т.Г.Шевченка, юридичний факультет Національного університету «Острозька академія». З 1995 по 1999 рік очолювала першу на Рівненщині ФМ-радіостанцію «Нова хвиля».  Журналіст  Рівненської філії НТКУ. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG