Доступність посилання

ТОП новини

Ігор Гринів: як стати мільйонером («СХЕМИ» | ВИПУСК №105)


НАЗК преміювало само себе

Десятки тисяч українських чиновників кинулися заповнювати свої електронні декларації про майно, доходи та витрати.Тепер брехня про статки – це кримінальна відповідальність. Тож посадовці просто вимушені вписувати дані не тільки про свої маєтки чи автомобілі, а й про коштовні речі.

Декларуються годинники і шуби, костюми і прикраси. А також готівка.

Про те, на який спротив наштовхнулася реалізація цієї вимоги Євросоюзу, мабуть, можна написати цілу книгу. Не останню роль у саботажі процесу зіграло і саме Нацагентство з питань запобігання корупції, яке мало відповідати за вчасне повноцінне впровадження цього нововведення.

Та виявилось, що самі члени НАЗК іншої думки про свої досягнення. Тому навіть самі себе преміювали – щомісячно збільшуючи свою зарплату на десятки тисяч гривень.

Як стати мільйонером

Електронне декларування – страшний сон можновладців – вже реальність. Спроби знівелювати, вихолостити, пом’якшити закон вчинялись регулярно, та наштовхувалися на різку відсіч громадянського суспільства.

Одним з найбільш впливових політиків, які хотіли внести правки до закону, був голова президентської фракції Ігор Гринів. Наприклад, пропонував приховувати від громадськості дані про готівкові кошти. Виступав проти кримінальної відповідальності за помилки у деклараціях.

То ж ми вирішили перевірити статки і самого голови президентської фракції Ігоря Гриніва. Невідповідності шукав та знаходив Михайло Ткач.

Гра в імітацію: реакція

Унеможливити корупційні призначення на впливові керівні посади в державі – така була мета реформи державної служби, розпочатої цьогоріч. Для цього створили спеціальну комісію, яка тепер проводить конкурси серед охочих керувати країною – її цілими областями та окремими районами, її різними службами та агентствами.

Минулого тижня ми розповіли про те, що ця комісія серед трьох десятків кандидатів на посаду очільника Миколаївської області визначила переможцем народного депутата від «Блоку Петра Порошенка» – Олексія Савченка. Попри те, що, у своїй презентації бачення розвитку області він наробив купу помилок. При цьому Савченко склав тест із 40 складних запитань всього за 6 хвилин. Хоча його найближчому конкуренту на це знадобилось 32 хвилини.

Усе це наштовхнуло на думки про недобросовісність комісії – а саме про те, що результат насправді був визначений заздалегідь, а конкурс – це просто фікція.

Публікація цієї інформації викликала великий резонанс серед читачів. Не забарилась і реакція самого новопризначеного голови Миколаївської області. Щоправда, він та його захисники вирішили повністю змістити акценти і перевести обговорення у русло знання чи не знання української мови замість того, аби аналізувати дії самої комісії та ставити під сумнів її неупередженість.

Тим часом ця ж комісія у цьому ж складі і далі проводить конкурси на впливові керівні посади в державі.

Про реакцію на резонансну історію – продовжить Сергій Андрушко.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG