Доступність посилання

ТОП новини

«Бійцю бракує інформації, яким чином він має себе захистити» – правник «Юридичної сотні»


Київ – Захист учасників Революції гідності, постраждалих під час сутичок із «Беркутом», та юридична підтримка учасників бойових дій на сході України, а за потреби й їхніх родин – цей напрямок правової допомоги здійснюють понад 200 волонтерів у різних куточках України. З часом у них виникла потреба координації і взаємної допомоги, тож правники об’єднались у громадську організацію «Юридична сотня», про діяльність якої Радіо Свобода розповів адвокат Віктор Пальнюк.

«Юридична сотня» об’єднала людей, які готові надати допомогу тим, кого називаємо героями, та про життя яких після їхнього повернення у мирне життя не знаємо майже нічого

– «Юридична сотня» об’єднала людей, які готові надати юридичну допомогу тим, кого ми вже звично називаємо героями, та про життя яких після їхнього повернення у мирне життя не знаємо майже нічого. А тим часом, повернувшись додому, чимало українських героїв опиняються майже у безвиході, вони не знають, на що їм розраховувати, хто та яким чином повинен їх підтримати. І це трапляється не лише через відсутність належної психологічної, соціальної адаптації, а і через брак інформації, на які пільги учасник бойових дій та його родина можуть розраховувати від держави.

– І як Ви з колегами з «Юридичної сотні» дієте у таких випадках?

– Якщо бійці не звертаються до нас, ми самі зустрічаємося з ними. Знаходимо спілки та асоціації, що об’єднують ветеранів АТО і ділимося з ними корисною інформацією; спілкуємося з органами виконавчої влади на місцях – чиновники також повинні розбиратись у лабіринті законодавчих ініціатив Верховної Ради й уряду України, які визначають, – кому, яку та в якому розмірі надавати допомогу. При цьому наголошую: є закони, які визначають, наприклад, яке фінансове і матеріальне забезпечення мають різні роди військ, різні військові підрозділи тощо.

Зрозуміло, що забезпечення і на передовій, і після демобілізації різні у тих, хто стоїть буквально на лінії розмежування, і в тих, хто стоїть у «другому ешелоні» оборони. Різняться грошові виплати демобілізованим і тим, кого звільнено після поранень за станом здоров’я.

І як вдається не заплутатись в усьому цьому масиві?

Окрім зустрічей із, сказати б, цільовою аудиторією, надаємо консультації через «гарячу лінію». Цього року оновили й доповнили видану раніше пам’ятку для бійців.

Цю пам’ятку наші фахівці з «Юридичної сотні» розробили спільно із спеціалістами Міністерства соціальної політики України, Державної служби з питань ветеранів війни та учасників АТО, Міністерства оборони, Генерального штабу Збройних сил України. Завдання пам’ятки – надати військовим базову інформацію щодо пільг, прав і соціальних гарантій, які їм належать тощо.

Законодавство постійно змінюється, доповнюється, тож і цей наш документ буде оновлюватись

Законодавство постійно змінюється, доповнюється, тож і цей наш документ буде оновлюватись, адже часто трапляються випадки, що боєць не може себе захистити, оскільки йому бракує правової інформації, яким чином він має діяти, щоб цей захист від держави отримати.

Як змінилась ситуація з тим-таки соціальним захистом учасників АТО у порівнянні з 2014 роком?

З точки зору правового і матеріального забезпечення – ситуація змінюється на краще

– З точки зору правового і матеріального забезпечення – ситуація змінюється на краще. Хоча знов-таки, багато чого залежить від людей на місцях – і від начальника штабу бригади, і від безпосереднього командира у зоні АТО, а «по війні» від міських депутатів чи голови сільради. Багато чого і від самого бійця залежить насправді, тому згадана наша пам’ятка і повинна йому допомогти зорієнтуватись. Адже є типові, на жаль, проблеми, з якими стикаються бійці при демобілізації.

Наприклад, штабні працівники можуть неправильно заповнити папери бійцю, який «іде на дембель», помилки роблять «писарчуки» у військових частинах тощо. Відтак людина іноді повертається у мирне життя – і з’ясовує, що документи їй заповнили або неправильно, або не повністю, чи з помилками. Це ускладнює процес оформлення і статусу УБД, і отримання відповідних соціальних пільг. Тоді якраз бійці й ідуть до нас, юристів-волонтерів.

Які ще проекти провадить «Юридична сотня»?

– Для нас важливою є співпраця з органами законодавчої та виконавчої влади, з організаціями, які об’єднуюють постраждалих на Майдані, та спілками учасників бойових дій на Донбасі. До речі, ми доволі тісно співпрацюємо з народними депутатами, цьогорічні законодавчі акти із забезпечення соціальними пільгами учасників і ветеранів АТО розроблені за нашої участі. Вважаю, що громадські організації, подібні «Юридичній сотні», повинні активніше долучатись до законодавчих ініціатив, які сприяють реформам державного сектору. Врешті-решт, влада має захищати наші інтереси і права, надавати їй підтримку або контролювати її дії – то вже наш, громадян, обов’язок.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG