Доступність посилання

ТОП новини

Уряд Нідерландів попросив ще часу для виходу з «ратифікаційного глухого кута»


Президент України Петро Порошенко та прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте. Гаага, жовтень 2015 року
Президент України Петро Порошенко та прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте. Гаага, жовтень 2015 року

Брюссель – Зусилля нідерландського уряду, аби врятувати ратифікацію Гаагою Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, вочевидь, зазнають краху. Опозиція, від якої прем’єр-міністр Марк Рютте 31 жовтня очікував підтримки, заявила, що не буде йти на жодні компроміси, а угоду з Києвом слід відкинути. Тим часом уряд Рютте звернувся до парламенту з вимогою додаткового часу, аби таки знайти спосіб і ратифікувати угоду, і водночас врахувати позиції тих, хто сказав «ні» на референдумі.

​Політична опозиція Нідерландів відмовилася підтримувати Угоду про асоціацію між Україною та ЄС, очікуючи від прем’єр-міністра Марка Рютте, що він її теж не ратифікує. Про це Радіо Свобода заявив депутат від опозиційної Соціалістичної партії Нідерландів Гаррі ван Боммел.

Люди на референдумі сказали «ні», тож я очікую, що у фінальному рішенні прем’єр-міністра Угода про асоціацію буде відкинута. У парламенті у цієї ініціативи теж немає підтримки
Гаррі ван Боммел

«У Нідерландах немає політичної підтримки ратифікації цієї угоди, – каже він. – Люди на референдумі сказали «ні», тож я очікую, що у фінальному рішенні прем’єр-міністра Угода про асоціацію буде відкинута. У парламенті у цієї ініціативи теж немає підтримки, бо опозиційні партії виступили проти».

Відомий нідерландський політик-соціаліст, пояснюючи відмову підтримувати асоціацію, каже, що, по-перше, громадяни її відкинули, а, по-друге, опозиція не згідна зі змістом домовленості.

«Це дуже політична угода. Вона не лише про торгівлю, але й про зовнішню політику, фінансову підтримку, там є й параграф щодо військової сфери…

Ця угода укладена із державою, де триває внутрішній конфлікт щодо орієнтації на Схід чи Захід, де люди сподіваються що їхня країна, можливо, стане членом ЄС. Цього ніколи не станеться. Тому укладати таку угоду немудро
Гаррі ван Боммел

Ця угода, до того ж, укладена із державою, де триває внутрішній конфлікт щодо орієнтації на Схід чи Захід, де люди сподіваються що їхня країна, можливо, стане членом ЄС. Ми ж кажемо, що цього ніколи не станеться. Тому укладати таку угоду немудро, і я радо очікую, що прем’єр-міністр скаже їй «ні», – додає політик, таким чином висуваючи ті ж аргументи відмови від асоціації з Україною, які він використовував під час агітації перед референдумом у квітні.

Шанси у ратифікації ще є

Прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте переконаний, що відхилення ратифікації буде помилкою та не відповідатиме національним інтересам.

Марк Рютте
Марк Рютте

Згідно з інформацією з нідерландського парламенту, уряд цієї країни вважає, що ратифікувати Угоду про асоціацію між Україною та ЄС все ще можливо. У листі до депутатів прем’єр-міністр Марк Рютте заявив, що він вважає, що шанси все ще є, аби домовленість окремо регулювалася в низці суперечливих пунктів так, щоб це було справедливо відносно результатів квітневого нідерландського референдуму, де більшість громадян висловилася проти її ратифікації.

Рютте наголосив також на необхідності зберегти єдність об’єднаної Європи стосовно Росії.

Голова нідерландського уряду застерігає, що відмова від угоди особливо буде на руку Росії, яка робить все для нестабільності на європейських кордонах.

У Брюсселі лідери євроустанов очікують остаточного рішення Нідерландів щодо асоціативної угоди після того, як на минулому саміті ЄС Гаазі дали час до 1 листопада.

Голова Європейської комісії Жан-Клод Юнкер та голова Євроради Дональд Туск заявили у понеділок, що готові працювати разом з прем’єр-міністром Нідерландів Марком Рютте над урегулюванням ситуації, що склалася з ратифікацією Угоди про асоціацію між Україною та ЄС після референдуму.

Зокрема, Туск у своєму мікроблозі Twitter заявив, що ЄС шукатиме «доброго рішення… та зберігатиме єдність» для врегулювання ситуації, що склалася з ратифікацією Угоди про асоціацію між Україною та ЄС після референдуму в Нідерландах.

Все буде залежати не лише від Нідерландів, але й від ЄС – Ван дер Ло

Ситуація унікальна, бо подібного в ЄС ще не було, каже Радіо Свобода експерт із Центру європейських політичних досліджень Ґійом Ван дер Ло. На думку аналітика, сумнівів у тому, що Гаага відмовиться від ратифікації немає, але це породжує багато запитань.

«Велика частина угоди вже працює на тимчасовій основі, наприклад, зона вільної торгівлі та ще деякі сектори політичного й економічного співробітництва, – каже аналітик. – З точки зору ЄС, так може тривати й далі. Незрозуміло, чи може хтось із держав-членів це заблокувати й чи хоче уряд Нідерландів припинити це тимчасове застосування Угоди про асоціацію.

Тепер все буде залежати не лише від того, що вирішать у Нідерландах, але й від консультацій на рівні Європейського союзу
Ґійом Ван дер Ло

Тепер все буде залежати не лише від того, що вирішать у Нідерландах, але й від консультацій на рівні Європейського союзу», – додає Ван дер Ло.

У своєму листі до парламенту прем’єр-міністр Марк Рютте пише, що наступні півтора місяці уряд продовжить переговори з країнами-членами ЄС та Україною, аби додати положення, зокрема, що Угода про асоціацію не є кроком до членства в ЄС, і українці не будуть мати доступу до європейського ринку праці. Також має бути внесене положення, що між ЄС та Україною не буде військового співробітництва та фінансової допомоги. Крім того, цією додатковою частиною документа має бути обумовлено, що боротьба з корупцією в Україні стане центральною частиною всієї угоди. Про всі ці зміни буде необхідно досягти домовленостей на саміті ЄС, що відбудеться в середині грудня.

Небезпеку, яка ще вчора здавалася неминучою, вдалося усунути – Порошенко

До того часу уряд Нідерландів бере додатковий час для проведення подальших консультацій.

Президент України Петро Порошенко назвав важливим кроком перенесення у Нідерландах кінцевого терміну для рішення щодо ратифікації Угоди про асоціацію між Україною і Євросоюзом.

Дуже важливо, що Нідерланди не припиняють ратифікацію і продовжать консультації
Петро Порошенко

«Небезпеку, яка ще вчора здавалася неминучою, вдалося усунути… Дуже важливо, що Нідерланди не припиняють ратифікацію і продовжать консультації», – написав голова держави у Facebook.

За словами Порошенка, протягом останніх днів «вдалося провести інтенсивні переговори з партнерами з Євросоюзу». «Я особисто провів десяток телефонних розмов, в тому числі з президентами Туском, Юнкером та Шульцем, а також з прем’єром Нідерландів Рютте», – додав він.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG