Доступність посилання

ТОП новини

«130 мільйонів – це 420 тепловізорів» – реакція волонтерів, бійців і євромайданівців на е-декларації


Ілюстраційне фото
Ілюстраційне фото

Вони стояли на Євромайдані, просили гроші на одяг, взуття військових, тепловізори, ремонт прострілених БТРів, вони зараз стоять на передовій. Як реагують на статки в електронних деклараціях української верхівки ініціатори змін в Україні.

Купували за мільйони квартири і машини, коли люди віддавали останнє на армію, обурюється запорізька активістка Олена Єременко. Вона очолює об’єднання підприємців «Бізнес-союз «Порада». Активна учасниця запорізького Євромайдану. На протест вийшла три роки тому саме через економічні утиски підприємців.

Олена Єременко зазначає, що не дивується статкам у деклараціях нинішніх можновладців, часто, колишніх бізнесменів. Та найбільше Олену вразило інше: коли саме купувалось задеклароване майно.

2014-2015 роки, тобто тоді, коли прості люди віддавали останнє на утримання нашої армії, вони купляли собі за мільйони квартири й машини
Олена Єременко

«2014-2015 роки, тобто тоді, коли прості люди віддавали останнє на утримання нашої армії, інші, які нам розповідають, які податки ми маємо платити, як має виглядати наш кошик на місяць – вони купляли собі за мільйони квартири й машини. Це не просто здивувало, а насправді вразило», – каже запоріжанка.

Також активістку обурило те, що голова Запорізької області Костянтин Бриль не оприлюднив свою декларації, посилаючись на статус працівника СБУ.

«Нехай він спочатку визначиться, хто він – генерал СБУ чи голова Запорізької облдержадміністрації? Якщо він має право скористатися цим, то мабуть, якби був відкритим, то він все одно б оприлюднив для мешканців Запорізької області свою декларацію», – вважає Олена Єременко.

Голова Запорізької ОДА Костянтин Бриль запевняє: декларацію заповнив і подав у встановлені терміни. Втім, вона не підпадає під публікацію.

«Тому що мені був дзвінок із центрального апарату СБУ і сказали: категорично заборонено подавати декларацію у встановленому порядку так, як чиновнику подавати; подавати до центрального апарату СБУ. Я підкорився наказу, бо я відряджений офіцер діючий з департаменту контррозвідки», – каже посадовець.

Голова Запорізької ОДА про декларацію
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:35 0:00

Волонтер із Сум: це плювок в очі всьому українському народові

Дмитро Зінченко два з половиною роки ремонтував для фронту автомобілі. Він волонтер громадського фонду «Суми». Минулого місяця закрив проект «Авто для АТО», бо закінчились гроші. Каже: прості люди вже повіддавали усе, що могли. Нині, читаючи декларації посадовців та політиків, волонтер не приховує емоцій.

Треба зобов’язати їх тримати гроші в банках, бо саме відсутність готівки в обігу впливає на нашу девальвацію й інфляцію
Дмитро Зінченко

«130 мільйонів готівкою! Це виходить 320 кілограмів купюрами по 500 гривень! Суддя Верховного суду реєструє, що в нього землі більше, ніж Бермудські острови. Це жах! Треба зобов’язати їх тримати гроші в банках, бо саме відсутність готівки в обігу впливає на нашу девальвацію й інфляцію і таке інше. І ще треба у декларації запровадити розділ: «скільки ти витратив на благодійність?» Бо, як показує досвід, благодійники в Україні – це люди, у яких набагато менші статки, ніж у посадовців. 420 тепловізорів можна було би купити за 130 мільйонів. Ви взагалі уявляєте, як виглядають 130 мільйонів?! У мене вдома навіть шафи немає, щоб умістити цю суму! Це реально плювок в обличчя всьому українському народові!» – вважає волонтер.

Волонтер Дмитро Зінченко про декларації
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:03 0:00

Розвідник із Житомира: звідки взялися статки у тих, хто до влади прийшов із Євромайдану?

Декларації високопосадовців активно обговорюють і на передовій. Розвідника Романа із позивним «Харон» улітку на фронт збирали житомирські волонтери. Бо те, що видали у війську, бійцеві не підійшло за якістю. Каже, задекларовані мільйонні статки колишніх бізнесменів у владі не дивують. Але ні він, ні його побратими не можуть зрозуміти, звідки взялися такі кошти у тих, хто при владі останні два роки.

Знаючи, що дуже рідко хто з народних депутатів допомагає учасникам АТО, інвалідам, сім’ям переселенців, це просто бісить
«Харон»

«Я розумію прекрасно, коли людина прийшла у владу з бізнесу і має якісь певні статки. Так, вона може собі дозволити зберігати якісь готівкові кошти. А коли людина прийшла з вулиці, з того самого Майдану, прийшла у владу на хвилі патріотичних почуттів, і буквально за рік-два вона декларує мільйонні статки. Знаючи, що дуже рідко хто з народних депутатів допомагає учасникам АТО, інвалідам, сім’ям переселенців, це просто бісить. Просто бісить, коли людина має зарплату в 17-20 тисяч гривень і купує собі якусь річ, яка коштує втричі дорожче… Ну звідки ці гроші в нього? І це не дає впевненості людям. Люди дуже злі на владу. Наступним кроком, я вважаю, повинно бути те, що наше НАБУ має зацікавитися цими людьми», – зазначив розвідник.

І запорізька активістка, й сумський волонтер, і житомирський військовий кажуть: головне, щоб історія з опублікованими деклараціями, окрім вже звичного для України гучного обговорення, отримала й логічне продовження. А саме – перевірки законності отримання статків.

  • Зображення 16x9

    Євгенія Назарова

    Співпрацює з Радіо Свобода з 2015 року. Народилася в 1985 році у Запоріжжі. У 2007 році закінчила історичний факультет, а у 2011 році – аспірантуру Запорізького національного університету. Має ступень кандидата історичних наук. Із 2013 року працює у сфері журналістики.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG