Доступність посилання

ТОП новини

Е-декларації перевірятимуть кілька років? (Огляд преси)


Після електронного декларування державними посадовцями своїх доходів, Україна переживає певний шок, стверджує газета «День». Журналісти вважають, що навряд чи для суспільства стало новиною те, наскільки заможною є політична еліта країни, однак констатація факту змусила багатьох пересвідчитися в цинічності «верхівки». Але цікавішим, з точки зору перспективи для держави, є питання юридичних наслідків, зазначає видання. Чи можуть правоохоронні органи ініціювати розслідування щодо джерел походження задекларованого майна та готівки у чиновників? І порівняти суми сплачених за попередні роки податків та суми «нажитків» у декларації. Утім, є маса механізмів, якими держслужбовець чи політик може виправдати свої мільйони під подушкою і нецке в серванті 18-го століття. Докладніше про ці методи «День» розповідає в статті «Е-декларовані «революціонери».

Утім, як пише «Газета по-українськи», декларації перевірятимуть кілька років. За законом, обов’язково треба перевірити 50 тисяч перших поданих декларацій. Швидко це зробити неможливо. В Нацагентстві із запобігання корупції недостатньо людей і комп'ютерів. На першому етапі прогнозували близько 60 тисяч декларацій. Але чиновники, які мають заповнити їх до 1 квітня 2017 року, починають робити це зараз – перестраховуються. Також навантаження на сайт створюють експерти й журналісти. Видання інформує, що є декларації, в яких депутат отримав подарунків на 35 мільйонів гривень чи купив сорочок на кілька сотень тисяч. Але цікавіше буде на наступному етапі – до 1 квітня держслужбовці вкажуть доходи за 2016 рік. Різниця в цих даних покаже, де чиновники взяли кошти на дорогі речі. От вони й шукають схеми. Переписують майно на далеких родичів, беруть великі кредити, вказують багато готівки. Потім при купівлі нерухомості чи автомобілів матимуть докази, що кошти – не із хабарів, зазначає газета.

Уже рік українці прожили після старту глобальної реформи із заміни міліціонерів поліцейськими. Як констатує газета «Сегодня», левова частка старих кадрів пішла на переатестацію, яка завершилася тільки в жовтні, частина – звільнилася ще до початку тестування. Газета зважила всі плюси та мінуси змін і розповідає про них в матеріалі «Рік копам: цифри, скандали і успіхи».

В цьому ж числі «Сегодня» нагадує, що 3 листопада в Україні відзначають День ракетних військ і артилерії. Видання констатує, що за відсутності авіації саме артилерія зараз є найпотужнішим засобом поразки ворога. Однак всі артилерійські системи дісталися Україні у спадок від СРСР, тому їх потрібно модернізувати. Адже понад 90% вогневих завдань на Донбасі виконуються артилеристами. Про це газета пише в публікації «Боги війни».

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG