Доступність посилання

ТОП новини

Демократи називають рішення ФБР щодо Клінтон політично мотивованим


Кандидат у президенти США від демократів Гілларі Клінтон говорить про розслідування ФБР щодо її електронної пошти під час мітингу в штаті Флорида, 29 жовтня 2016
Кандидат у президенти США від демократів Гілларі Клінтон говорить про розслідування ФБР щодо її електронної пошти під час мітингу в штаті Флорида, 29 жовтня 2016

ФБР отримало ордер на вивчення електронних листів, які можуть мати відношення до розслідування, пов’язаного з використанням Гілларі Клінтон особистого поштового сервера на посаді державного секретаря.

У зв’язку з цим демократи стверджують, що вибір моменту для оголошення розслідування був продиктований політичними мотивами. Слідчі ФБР ще кілька тижнів тому знали, що електронні листи, виявлені в ході розслідування іншої справи, можуть бути пов’язані зі справою про листування Клінтон, але повідомили про це лише за 11 днів до президентських виборів.

Директор ФБР Джеймс Комі в п’ятницю направив листа лідерам Конгресу, в якому поінформував їх про розвиток подій. У своєму повідомленні Комі зазначив, що слідчі не знають, яке значення мають виявлені листи, оскільки ще не мали нагоди їх вивчити.

Джеймс Комі
Джеймс Комі

Комі звинувачують в політизації розслідування.

Лідер демократів у Сенаті Гаррі Рід в неділю припустив, що Комі скористався своїм становищем, щоб вплинути на вибори, і тим самим, можливо, порушив закон. У своєму листі Рід також звинуватив директора ФБР в тому, що той проігнорував запити про оприлюднення «вибухової інформації», яку, як припускає сенатор, має в своєму розпорядженні ФБР, про зв’язки між штабом республіканського кандидата в президенти Дональда Трампа і Росією.

«На відміну від цього, як тільки у вас з’явилися найменші натяки, пов’язані з секретарем Клінтон, ви поспішили розповісти про них в найбільш негативному світлі», – написав Рід.

Колишній міністр юстиції США Ерік Голдер і близько ста колишніх високопосадових чиновників Міністерства юстиції і прокурорів також відправили лист, в якому висловили занепокоєння з приводу оголошення Комі і обраного для цього часу напередодні виборів.

«Ми не пригадуємо такого випадку, коли високопоставлений представник Міністерства юстиції – чи то республіканець, чи демократ – напередодні важливих виборів виступав би з публічною заявою, коли навіть сама поява інформації може вплинути на результат виборів, і тим не менше цей чиновник допускає, що інформація, яку треба ще вивчити, може бути значною чи новою», – йдеться в листі.

Автори листа зазначили, що американці заслуговують на публікацію всієї інформації, щоб вони могли скласти «повну і цілісну картину» ситуації.

Напарник Трампа, кандидат у віце-президенти губернатор Індіани Майк Пенс, виступив на захист рішення Комі повідомити Конгрес, назвавши його «прикладом справжнього лідерства».

У п’ятницю Комі надіслав записку співробітникам ФБР з поясненням свого рішення. Визнавши, що «зазвичай ми не повідомляємо Конгрес про тривалі розслідування», Комі заявив, що відчув себе зобов’язаним піти на такий крок, оскільки в своїх свідченнях в Конгресі стверджував, що розслідування завершено. На думку Комі, якби він не повідомив про нові дані, «це ввело б в оману американський народ».

Трамп порівнює листування з Вотерґейтом

Трамп скористався заявою ФБР, побачивши в ній нові докази на підтвердження однієї з центральних тез в його кампанії, що Клінтон довіряти не можна.

Дональд Трамп
Дональд Трамп

Виступаючи в Нью-Мексико в неділю, Трамп сказав, що розслідування стосовно листування Клінтон є «найбільшим скандалом з часів Вотерґейту».

«Голос за Гілларі – це голос за те, щоб наш уряд здався корупції, хабарництву, кумівству, які загрожують збереженню самої нашої Конституції», – сказав він в суботу на одному з передвиборчих мітингів у Колорадо.

«Над Гілларі Клінтон постійно висить хмара корупції, – заявила глава передвиборного штабу республіканця Дональда Трампа Келліен Конвей в програмі This Week на телеканалі АBC. – Той факт, що ФБР пішло на цей вражаючий крок за 11 днів до виборів, означає, що там щось є».

Листи, виявлені під час розслідування «секстингу»

Нові електронні листи потрапили у поле зору ФБР в ході окремого розслідування, фігурантом якого є колишній конгресмен Ентоні Вінер – чоловік найближчої помічниці Клінтон Гуми Абедін (в даний час подружжя живе окремо).

Вінера звинувачують в обміні сексуально відвертими повідомленнями («секстинг») з 15-річною дівчиною. Підбірка електронних листів, які, на думку ФБР, можуть бути пов’язані з розслідуванням у справі Клінтон, знайшли на комп’ютері, яким, імовірно, спільно користувалися Вінер і Абедін.

Вінер подав у відставку з посади конгресмена в 2011 році після того, як він визнав, що обмінювався фотографіями і текстовими повідомленнями відвертого характеру з декількома жінками. Пізніше він висунув свою кандидатуру на посаду мера Нью-Йорка, зазнавши краху через докази того, що він знову займався «секстингом».

Після того, як федеральна влада почала розслідування передбачуваного обміну відвертими повідомленнями між Вінером і неповнолітньою дівчиною, він і Абедін стали жити окремо.

Демократи «здивовані»

Штаб Клінтон і демократи зраділи, коли в липні Комі заявив, що ФБР закриває розслідування про «недбале» ставлення Клінтон до листування на посаді держсекретаря і не висуватиме кримінальні звинувачення проти неї.

Гілларі Клінтон
Гілларі Клінтон

Однак можливість поновлення розслідування викликала збентеження в демократів.

«Досить дивно публікувати щось подібне з таким малим об’ємом інформації прямо перед виборами», – заявила Клінтон.

«Це просто дивує, – заявив кандидат у віце-президенти від Демократичної партії Тім Кейн в інтерв’ю програмі This Week на телеканалі АВС. – Я абсолютно не розумію цих дій. Вони абсолютно безпрецедентні».

Виступаючи в передачі Face the Nation на телеканалі CBS, віце-президент Джозеф Байден заявив, що Гілларі Клінтон стикається з «подвійними стандартами», коли мова йде про довіру до неї.

«Гілларі сама говорила, що не є досконалим кандидатом, і що їй ще потрібно працювати над особистим стилем. Вона більш виважена і допускає менше помилок, ніж я чи більшість людей, яких я знаю, – сказав Байден. – Мова не про її моральні якості або чесність. Мова про стиль її роботи».

Мільйони американців із найрізноманітніших штатів вже проголосували достроково. Як вплине оголошення ФБР на явку виборців, поки що неясно, проте опитування показують, що боротьба між Клінтон і Трампом стала ще більш напруженою ще до оголошення, зробленого в п’ятницю.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG