Доступність посилання

ТОП новини

Топ-трійка е-декларацій кримчан: мільйони, квартири, машини і коштовності


В рамках антикорупційної реформи українські чиновники і політики вперше заповнили електронні декларації про свої прибутки, витрати і майно за минулий рік. «Крим.Реалії» проаналізували е-декларації кримчан, які після Євромайдану і російської анексії півострова отримали посади на материковій Україні.

Вперше в історії незалежної України фінансові та майнові декларації не тільки є доступними для будь-якого користувача інтернету, але і містять максимально детальну інформацію про те, як живуть представники нинішньої влади в країні. Мотивація згадати все, що маєш, більш ніж ґрунтовна. Відповідальність за не подану вчасно е-декларацію і недостовірну інформацію в ній тепер передбачає максимальне покарання – до двох років позбавлення волі.

Останній термін здачі електронної звітності закінчився опівночі 30 жовтня. «Крим.Реалії» проаналізували е-декларації кримчан, які прийшли до влади вже після анексії півострова, і вибрали четвірку найбільш заможних.

Фірми, годинник, мільйони і... компенсація за проїзд

Перше місце серед кримчан-декларантів займає народний депутат України, голова парламентського комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення Людмила Денисова. Вона має рухоме і нерухоме майно, а також мільйони готівки і банківські внески.

Людмила Денисова
Людмила Денисова

Як вказала нардеп у своїй електронній декларації, з 2011 року вона володіє квартирою у Києві площею 203 квадратних метри і вартістю 27,9 мільйона гривень та гаражем вартістю 76,8 тисячі гривень.

2013 року Людмила Денисова також придбала квартиру в Севастополі площею 119,2 квадратних метри.

Також нардеп володіє нежитловою нерухомістю в Севастополі площею 532,7 квадратних метри, Сімферополі ‒ площею 933,2 квадратних метри, Ялті (592,3 квадратних метри) і селищі Паркове (Велика Ялта) ‒ 303,3 квадратних метри.

Людмилі Денисовій належить автомобіль марки Audi A6 2003 року випуску.

Варто зазначити, що все це майно зазначене і в колишніх її деклараціях. Разом з тим, нові вимоги до заповнення е-декларацій дозволили дізнатися більше подробиць про матеріальне становище Денисової. Вона задекларувала свої ювелірні вироби.​

У колекції нардепа є намисто з перлин японської марки MIKIMOTO. Відомо, що цей бренд випускає вироби зі штучних перлів, отриманих з морських молюсків за унікальною технологією. В е-декларації Денисової є швейцарський годинник марки ULYSSE NARDIN, золота каблучка, сережки і кулон з дорогоцінним камінням, золотий ланцюжок та два набори ‒ золоті каблучки і сережки з дорогоцінними каменями і такий же ‒ з дорогоцінного металу.

Вартість цього арсеналу коштовностей не названа, але оскільки вони внесені в декларацію, ціна кожної прикраси має становити не менше 120 тисяч гривень.

Не менш великий і перелік активів, якими володіє нардеп. Згідно з е-декларацією, вона є акціонером низки кримських підприємств. Серед них ‒ ПАТ «Кримзалізобетон», який «націоналізувала» підконтрольна Росії кримська влада (його потужності віддані під інвестпроект фірми, пов'язаної з кримським «спікером» Володимиром Константиновим).​

Денисова також володіє акціями сімферопольських ТОВ «Асторія-Сіті», ТОВ «Тріора», «Батіліман», ТОВ «Гуматекс ЛТД», «Торгового дому «Кримзалізобетон», «Севастопольмарінсервіс» і «Гуматекс Балтія» в Латвії. Загальна вартість її активів становить понад 10 мільйонів гривень.

На банківському рахунку Денисової – майже 200 тисяч гривень. Ще 62 тисячі доларів і 1,5 мільйона гривень задекларовані як готівка. Зарплата нардепа за минулий рік склала 78,9 тисячі гривень. Також 2015 року вона взяла кредит розміром 23,9 мільйона гривень.

Минулого року Людмила Денисова, судячи з її е-декларації, отримала з державного бюджету трохи більше 1 тисячі гривень компенсації вартості проїзду, згідно з законом про статус народного депутата.

Три квартири, автомобіль і 2 мільйони гривень

На другому місці в нашому топі ‒ колега Денисової у парламенті, лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв.

Він володіє квартирою у Києві площею 104 квадратних метри, яку придбав у 2001 році, а також двома квартирами у Сімферополі (50 і 16,9 квадратних метрів). Вартість цього майна не вказана.

Мустафа Джемілєв
Мустафа Джемілєв

Як зазначено в е-декларації, минулого року Мустафа Джемілєв придбав автомобіль Toyota Camry 2015 року випуску вартістю 739 тисяч гривень. Раніше він декларував у власності два автомобіля Toyota Camry з однаковими характеристиками 2003 і 2008 років випуску.

На банківському рахунку народний депутат розмістив 347 тисяч гривень. Ще 65 тисяч гривень, 20 тисяч доларів і 20 тисяч євро він задекларував як готівку. Мустафа Джемілєв також вказує, що володіє 2,2 мільйонами гривень, які позичив третім особам.

Дружині нардепа ‒ Сафінар Джемілєвій ‒ з 2000 року належить будинок в Бахчисараї площею 180 квадратних метрів та земельна ділянка 600 квадратних метрів, придбані 1990 року. У її власності також є автомобіль Škoda Octavia 2013 року випуску.

УАЗ, 400 тисяч доларів і майно ‒ на дружину

На третьому місці ‒ ще один народний депутат ‒ Сергій Куницин. Разом зі своєю нинішньою дружиною Юлією Кунициною вони володіють майже 400 тисячами доларів, які розміщені на їхніх банківських рахунках. Майже 800 тисяч гривень відсотків від своїх депозитів вони отримали минулого року.

Сергій Куницин
Сергій Куницин

Основне майно в родині Кунициних записане на дружину депутата. Вона володіє будинком у Києві площею 398,8 квадратних метрів, який був куплений 2013 року під час розлучення Сергія Куницина з першою дружиною.

Юлія Куницина також вказана як власниця двох автомобілів: AUDI Q7 і BMW Х6 2013 року випуску.

Сам же Сергій Куницин володіє тільки автомобілем УАЗ 3163 2009 року випуску, права на який отримав минулого року.

(У топ від Крим.Реалії спершу також потрапила заступник міністра інформаційної політики України Еміне Джеппар, проте редакція вирішила вилучити інформацію про неї після повідомлення чиновниці про внесення істотних змін у декларацію, пов'язаних з технічними проблемами. Крим.Реалії перевіряють інформацію і мають намір найближчим часом опублікувати додатковий матеріал).

Оригінал – на сайті проекту Радіо Свобода «Крим.Реалії»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG