Доступність посилання

ТОП новини

Рада дозволила Нацраді штрафувати телерадіоорганізації


Верховна Рада України дозволила Національній раді з телебачення і радіомовлення застосовувати штрафні санкції до порушників законодавства, зокрема за заклики до війни і насильницької зміни конституційного ладу. За таке рішення проголосували 236 народних депутатів за мінімально необхідних 226.

Як заявила голова парламентського комітету з питань інформаційної політики і свободи слова Вікторія Сюмар («Народний фронт») під час обговорення законопроекту, у чинному на сьогодні законі Нацрада може робити лише попередження, а «два попередження означає фактично позбавлення ліцензії».

В ухваленому ж сьогодні документі йдеться про можливості Нацради накладати штраф, додала Сюмар. «Більш того, якщо після штрафу компанія не повторює цього порушення, цей штраф протягом року ліквідується і зауваження, власне кажучи, попередження не застосовується до цієї телерадіокомпанії», – пояснила депутат.

Вона наголосила, що закон надає можливість національному регулятору впливати на інформаційний простір України, щоб у ньому було якомога менше таких явищ, як сепаратизм.

У вересні парламент ухвалив цей законопроект у першому читанні. Документ пропонує такі санкції: за заклики до насильницької зміни конституційного ладу, розв’язування війни, пропаганди ворожнечі – максимальний штраф у розмірі 25% від розміру ліцензійного збору. За показ програм, що популяризують державу-агресора чи її дії – 10% штрафу. Це саме стосується показу людей, які перебувають у «чорному списку» українських спецслужб та несуть загрозу безпеці держави, програм із ворожінням, реклами порнографії та наркотиків. На 5% оштрафують телеканали за порушення ліцензії. У таких же пропорціях каратимуть і провайдерів.

XS
SM
MD
LG