Доступність посилання

ТОП новини

Додон: анексований Крим де-факто є частиною Росії


Ігор Додон
Ігор Додон

Кандидат на посаду президента Молдови від Соціалістичної партії Ігор Додон заявляє, що анексований Крим де-факто є частиною Росії. При цьому він не дав однозначної відповіді, чи згоден він визнати це у разі обрання президентом.

«Щодо цього надмірно спекулюють. Де-факто, Крим зараз є частиною Російської Федерації, юридично цей факт не визнаний Заходом і більшістю країн. І не знаю, чи буде визнаний у досяжному майбутньому. Що зробить Додон – визнає чи ні? Тут надто багато ризиків. У нас є Придністров’я. Я не думаю, що ми можемо дозволити собі якісь помилки у цьому напрямку, не спричиняючи проблем з Придністров’ям. Але по факту, зараз Крим є частиною Російської Федерації. Юридично це ніким не визнане, у тому числі Республікою Молдова», – заявив Додон в інтерв’ю молдовській службі Радіо Свобода.

Попередні результати президентських виборів у Молдові засвідчили, що у другому турі голосування, 13 листопада, змагатимуться проросійський і проєвропейський кандидати. Показники проросійського кандидата Ігоря Додона від Соціалістичної партії склали трохи більше 48%, його суперниця, проєвропейська кандидатка Майя Санду з «Партії дій і солідарності», має понад 38 відсотків.

41-річний економіст Ігор Додон прагне змінити курс країни на євроінтеграцію, передбачений підписаною у 2014 році угодою про асоціацію з ЄС. Майя Санду хоче реалізувати передбачені угодою про асоціацію Кишинева з Брюсселем реформи та заявляє, що Молдові необхідно зміцнити свої шанси на членство в ЄС.

Вибори 30 жовтня стали першими за останні 20 років прямими президентськими виборами у Молдові. Їх вже назвали безпосередньою боротьбою за курс країни – інтеграцію Молдови з ЄС чи зближення із Росією.

XS
SM
MD
LG