Доступність посилання

ТОП новини

Журналісти та депутати вимагають припинити саботаж реформи суспільного мовлення


Журналісти, медіа-експерти та народні депутати звернулися до президента, Кабміну та Верховної Ради з вимогою не зривати реформу суспільного мовлення. Вони об’єдналися в коаліцію «За суспільне мовлення» та оприлюднили свої вимоги. Серед них:

«1. Припинити саботаж реформи суспільного мовлення в Україні.

2. Забезпечити у 2017 і подальших роках повноцінне фінансування суспільного мовника в обсязі гарантованому законом. Проведення Євробачення не повинно фінансуватися за рахунок урізання коштів, передбачених для функціонування НСТУ.

3. Від Кабінету Міністрів України забезпечити внесення змін до актів уряду та актів міністерств, необхідних для завершення перетворення та подальшого функціонування ПАТ НСТУ, затвердити доопрацьований і погоджений із громадськістю Статут НСТУ до 31 грудня 2016 року».

Крім того, у зверненні є вимоги гарантувати незалежну редакційну політику, зокрема, у висвітленні антикорупційних тем, реформ та суспільно-важливих подій та не допустити згортання співпраці з усіма розслідувальними програмами.

Від липня 2014 року на телеканалі виходить програма журналістських розслідувань про високопосадову корупцію «Схеми» (проект Радіо Свобода). Також канал транслює ще два розслідувальні проекти – Слідство.Інфо та Наші Гроші.

Серед підписантів звернення Наталя Гуменюк, Роман Вінтонів, Наталя Седлецька, Севгіль Мусаєва, Євген Глібовицький, Денис Бігус, Тетяна Даниленко, Отар Довженко, Тарас Петрів, Кирило Лукеренко, Андрій Баштовий, Дмитро Гнап, Михайло Ткач, Катерина Горчинська, Федір Прокопчук, Євген Самойленко, Вікторія Сюмар, Юрій Луканов, Світлана Заліщук, Мустафа Найєм, Сергій Лещенко.

Голова Національної телекомпанії України Зураб Аласанія заявив, що йде у відставку за власним бажанням із 1 листопада.

«Можливо, хоча б таким чином вдасться привернути увагу до проблем з бюджетом «Євробачення» і бюджетом майбутнього Суспільного. Цей вчинок не є шантажем влади, він є припущенням, що в перехідний період компанію має очолити людина більш компромісна, гнучка, здатна домовлятися і давати раду протилежним інтересам та інтересантам», – заявив він.

XS
SM
MD
LG