Доступність посилання

ТОП новини

Американські вибори… в Україні


В Україні перебуває близько восьми тисяч американських громадян, чимало з них прагнуть проголосувати на виборах президента США.

Політичний аналітик Зенон Завада – українець з Нью-Йорка. В Україні вже 11 років. Тут одружився і виховує дітей. Він прийшов на поштове відділення у Києві – проголосувати за наступного президента Сполучених Штатів. Зенон заповнює свій бюлетень, роздрукований на принтері, вкладає у конверт і, наклеївши марку, опускає у поштову скриньку.

Ці вибори критичні в житті Америки
Зенон Завада

«Головне, щоб печатка була до 8 листопада на конверті. І тоді буде врахований мій голос», – каже Зенон і додає, що раніше був байдужий до американської політики, але нинішні вибори надто важливі:

«Ці вибори критичні в житті Америки. І багато чого можуть змінити».

Американський журналіст Джеймс Брук проголосував ще декілька тижнів тому. Відніс свій бюлетень в консульство США в Києві.

«Дедлайн був 7 жовтня, за місяць до виборів. Я ледве встиг – залишалося 15 хвилин до закриття. Вони вже зачиняли віконце», – розповідає журналіст.

Джеймс багато подорожує і йому вже не раз випадало голосувати за кордоном: у Бразилії, Японії, Росії.

Це дуже контроверсійні вибори
Джеймс Брук

«Це дуже контроверсійні вибори. Голосує набагато більше людей, ніж зазвичай. Якщо раніше хтось думав: «не варто перейматися», то нині мало байдужих».

Джеймс запускає в Києві новий англомовний діловий журнал. В редакції – американці. Гарві та Елая вперше голосують за кордоном, але обрали більш сучасний спосіб – онлайн.

«Я підписав бюлетень, сфотографував усі сторінки своїм айфоном і відіслав електронною поштою на вказану адресу. Дуже зручно і просто», – каже Гарві Гінмен, оглядач журналу UBJ.

Екс-керівник Української служби «Голосу Америки Адріян Кармазин приїхав з Вашингтона в Київ, щоб читати лекції в Інституті журналістики. Тема – американські вибори.

«В мене таке враження, що студенти журналістики дуже цікавляться американськими виборами. Дуже уважно слухали, не дивилися в свої айфони чи планшети під час лекцій», – зауважує медіа-експерт Адріян Кармазин.

В день виборів 8 листопада він читатиме лекції студентам у Харкові. Але свій громадянський обов’язок вже виконав – проголосував достроково ще коли був у Сполучених Штатах.

«Оскільки я вже не працюю журналістом, можу сказати, що я проголосував за Гілларі Клінтон. Її внутрішня і зовнішня політика мені більше імпонує», – зізнається Адріян Кармазин.

Як кажуть у консульстві США у Києві, нині в Україні перебуває близько 8 тисяч американських громадян.

Наше завдання забезпечити виборців інформацією, щоб усі, хто хоче, могли проголосувати
Вільям Бистрянскі

«На відміну від багатьох інших країн ми не відкриваємо виборчих дільниць при посольстві. Наші громадяни голосують у різний спосіб: хто електронною, хто звичайною поштою. В кожному штаті свої процедури і вимоги. А наше завдання забезпечити виборців інформацією, щоб усі, хто хоче, могли проголосувати», – пояснює генеральний консул США в Україні Вільям Бистрянскі.

У консульстві відзначають небачену активність виборців.

«Це дуже важливі вибори. Це для мене величезна честь допомагати американцям, які живуть за кордоном. І щоб кожен голос щодо майбутнього нашої країни був почутий», – резюмує генеральний консул.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG