Доступність посилання

ТОП новини

Боротьба з корупцією в Україні повільніша, ніж очікувалося (світова преса)


Американська телекомпанія CNN на своєму сайті розмірковує над всіма тими багатствами, які задекларували українські посадовці. Американський часопис The New York Times пише про недовіру до української банківської системи з боку навіть тих, хто нею керує. Європейський сайт Euractiv пише про обіцянки генерального прокурора Луценка перевірити посадовців, які задекларували більш ніж 100 тисяч доларів готівкою.

Веб-сайт американської телекомпанії CNN містить матеріал «Готівка, шуби, яйця Фаберже: українські посадовці повідомляють про приховані екстравагантні багатства». У статті зазначається, що Україна – це бідна країна, проте її політики є багатшими за ваші найдивовижніші мрії. CNN нагадує, що українські чиновники були змушені задекларувати своє багатство в електронному форматі в доступній громадськості системі, що мало на меті просувати прозорість та викорінити корупцію. Результат цього, пише CNN, був приголомшливим. Пальта з алігаторів, коштовні годинники, мільйони готівкою, яйця Фаберже та яхти були у списку майна деяких українських високопосадовців. Все це постає контрастом до доходів населення України. Пересічна зарплатня рідко перевищує 2 тисячі доларів в Україні, а вояки, які захищають Україну від проросійських бойовиків, ризикують життям за мізерну платню. Все це призвело до справжнього вибуху в соціальних мережах.

CNN наводить приклад голови Державної фіскальної служби України Романа Насірова, який задекларував, що має понад 2 мільйони доларів готівкою, шуби, коштовні годинники, колекцію вин та квартири поміж решти майна. При цьому додається, що Насіров очолює антикорупційну кампанію, яка має на меті викорінити корупцію в одному з найбільш корумпованих урядів країн світу. Втім, веб-сайт американської компанії зазначає, що з більш ніж 80 тисяч посадовців, які подали їхні електронні декларації, не всі вказали неймовірні багатства у власності. Багато хто повідомив про доволі скромні статки. Насамкінець CNN нагадує, що на початку 2015-го Україна домовилась про отримання 40 мільярдів доларів міжнародної фінансової допомоги. Надання цих коштів, втім, має серйозні умови щодо того, як саме Україна має реформувати свою економіку. Міжнародний валютний фонд заявив, що Київ здійснив поступ у певних напрямках, включно з реформуванням банківської сфери. Проте боротьба з корупцією в Україні відбувається повільніше, ніж очікувалось.

«Готівка, шуби, яйця Фаберже: українські посадовці повідомляють про приховані екстравагантні багатства»

Популярний американський часопис The New York Times друкує статтю «В Україні навіть головний банкір не довіряє банкам». У матеріалі йдеться про те, що багато з українських законодавців та посадовців, відповідальних за посилення довіри громадськості до економічних та банківських установ, мають мало довіри до того, що їхні власні статки будуть у безпеці у банках країни. Видання згадує про новий закон щодо електронного декларування статків українських посадовців, від мерів міст до депутатів парламенту. Часопис пише, що прем’єр-міністр Володимир Гройсман задекларував 870 тисяч доларів і 460 тисяч євро готівкою, у такий спосіб, як зауважує американська газета, висловивши недовіру українським банкам. Голова Національного банку України Валерія Гонтарєва, яка відповідає за стабілізацію гривні, воліє тримати свої гроші переважно в американських доларах, маючи 1,8 мільйона доларів готівкою. Далі видання наводить слова оглядача Андрія Геруса, який зробив висновок, проаналізувавши декларації українських посадовців, що українські парламентарі всі разом тримають 482 мільйони доларів у нерухомості і капіталовкладеннях, з яких 36 мільйонів доларів є готівкою.

Все це, на думку The New York Times, окрім напрямків розслідування для антикорупційних установ України, є ще й ілюстрацією того, що українське керівництво саме не довіряє тим фінансовим установам, якими керує. З іншого боку, як пише видання, деякі українські політики використали електронне декларування як певну «амністію», розкриваючи все, що було нажито роками за допомогою підозрілих оборудок і справ з тим, аби так би мовити «відмитися» від минулого. Втім, антикорупційні установи України, на думку газети, мають право проводити розслідування походження всіх тих коштів. Водночас у Києві нині набирає популярності інша теорія, що посадовці просто «роздули» свої статки, щоб робити наступні корупційні кроки. Бо ж гроші, які потім з’являтимуться на їхніх банківських рахунках або ж за які купуватимуться розкішні автомобілі або годинники, буде важко виправдати, якщо вони не будуть зазначені в першій електронній декларації.

«У просяклій корупцією Україні чільні посадовці не довіряють банкам свої гроші»

Європейський вебсайт Euractiv публікує матеріал «Україна розслідуватиме справи посадовців, які мають більше ніж 100 тисяч доларів готівкою». При цьому додається, що українська влада погрожує 15-річним ув’язненням у разі, якщо буде доведено злочинний спосіб отримання цієї готівки. Про це повідомив генеральний прокурор України Юрій Луценко. Заява Луценка з’явилась після того, як в Україні було здійснено визначний крок в антикорупційній реформі, коли десятки тисяч посадовців, аж до президента та прем’єр-міністра, змушені були задекларувати своє багатство у спеціальній електронній системі. Веб-сайт пише, що, хоча прозахідний уряд прийшов до влади в Україні 2014 року з обіцянками реформ, корупція в Україні і надалі залишається доволі глибоко вкоріненою. Декларації про володіння мільйонами доларів готівкою, дорогі швейцарські годинники та розкішні автомобілі шокували багатьох у країні, де пересічна зарплатня становить 200 доларів на місяць.

Euractiv наводить слова Юрія Луценка, який каже, що електронна декларація – це лише перший крок на шляху викорінення корупції. Генеральний прокурор додав, що більш ніж половина українських парламентарів задекларувала у власності більш ніж 100 тисяч доларів готівкою. Луценко також повідомив, що влада розгляне податкові справи тих, хто отримував подарунки на суму більшу за 10 тисяч доларів, або тих, хто повідомив, що має більше за 100 тисяч доларів у банку. Веб-сайт при цьому зазначає, що родина генерального прокурора не матиме імунітету від розслідування. Дружина Луценка, адвокат за фахом, також задекларувала 280 тисяч доларів і 50 тисяч євро готівкою. Система електронних декларацій, запуск якої був ключовою передумовою для надання подальших західних позик, має на меті викорінити в Україні культуру збагачення посадовців через кумівство і корупцію. Насамкінець веб-сайт повідомляє, що Національне агенство з питань запобігання корупції України (НАЗК) заявило, що перевірить абсолютно всі подані декларації, проте, беручи до уваги величезну кількість тих декларацій, і досі незрозуміло, наскільки ретельно все це буде здійснено.

«Україна розслідуватиме справи посадовців, які мають понад 100 тисяч доларів готівкою»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG