Доступність посилання

ТОП новини

Рада підтримала можливість вирішувати бізнесові й цивільні спори поза судами


Рада підтримала можливість вирішувати бізнесові й цивільні суперечки поза судами (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:46 0:00

Рада підтримала можливість вирішувати бізнесові й цивільні спори поза судами (відео)

Верховна Рада ухвалила за основу законопроект «Про медіацію» №3665, який передбачає можливість для бізнесу та громадян вирішувати свої спори за допомогою «медіатора» – неупередженого фахівця, який виступає у спорі третьою стороною. За цей документ проголосували 238 депутатів за мінімально необхідних 226.

«У разі виникнення спору люди йдуть лише до суду, часто не знаючи, що є інші форми розв’язання спорів. Ми виписали вимоги до медіатора (особи, яка є третьою стороною у розв’язанні спорів). Це не може бути держслужбовець. Вимоги – дуже жорсткі, жорсткіші, ніж у багатьох країнах ЄС. Люди зможуть іти не до судів, а до медіаторів, якщо ми матимемо законодавство про медіаторів та їхній реєстр», – зазначає Альона Шкрум, депутат від «Батьківщини», співавтор законопроекту про медіацію.

За словами Шкрум, довіра до судів в Україні вкрай низька, тому поява інститутів медіації не лише розвантажить суди, а допоможе інвесторам і простим громадянам вирішувати свої проблеми не звертаючись до суду. Вона припускає, що одне тільки позитивне рішення щодо медіації зможе поліпшити позиції України у рейтингу Doing Business.

Раніше цей законопроект підтримали профільні комітети парламенту та Міністерство юстиції.

Альтернативний законопроект про медіацію, який подав опозиціонер Сергій Ківалов, парламент відхилив.

XS
SM
MD
LG