Доступність посилання

ТОП новини

Радіо Свобода Daily: нові «листи Суркова» і справа проти Новинського


Владислава Суркова, помічника президента Росії Володимира Путіна, часто називають «сірим кардиналом» Кремля
Владислава Суркова, помічника президента Росії Володимира Путіна, часто називають «сірим кардиналом» Кремля

Доброго ранку!

Українські хакери опублікували нові «листи Суркова». Електронні листи, які перед публікацією 3 листопада бачило Радіо Свобода, у разі їхньої автентичності деталізують рівень втручання Кремля у внутрішні справи України, зокрема його роль у формуванні сепаратистських угруповань на Донбасі в 2014 році. Крім того, листи містять плани, які показують, як соратники Суркова розробляли сценарій із дестабілізації Харківської області і допомогли встановити керівництво угруповань «ДНР» і «ЛНР» у частині Донецької і Луганської областей.

А вже після успіху з окупації частини Донбасу ватажки бойовиків, схоже, вирішили шантажувати Україну вугіллям. Так, лідер угруповання «ДНР» Олександр Захарченко під час одного з останніх інтерв'ю заявив, що Україна не виживе без вугілля з непідконтрольних територій, і не встигне зробити запаси імпортного вугілля. «Вугілля антрацит, воно майже все там (на окупованій території – ред.). І це потужний важіль тиску. Взимку залишити без світла, віялові відключення – це важко для України. Не секрет, що минулої зими ми купували електроенергію у Росії. Так що важіль цілком робочий», – прокоментував заяву Захарченка політолог Кирило Сазонов.

Ще одну неприємну для українців новину оприлюднив і Антимонопольний комітет. Як виявилось в результаті перевірки під час готівкових платежів за житлокомунпослуги українці двічі сплачують комісію. Відповідне дослідження проводилось у зв’язку з численними зверненнями громадян та охоплювало 2015 рік і п’ять місяців 2016 року.

Якщо ви ще не підписані на Радіо Свобода Daily, то зараз саме час це зробити – і читати далі.

Не згасає досі тема електронних декларацій. У відповідь на вимогу до чиновників детально задекларувати свої статки, депутат Юрій Дерев’янко зареєстував у парламенті законопроект, що вимагатиме детальних фінансових звітів ще й від антикорупційних організацій та їхніх працівників. Відхилити проект закону Верховну Раду закликали представники міжнародних організацій Transparency International Україна, Freedom House й антикорупційної групи «Реанімаційний пакет реформ». Не підтримує законопроект і представництво ЄС. У разі ухвалення документа організації по боротьбі з корупцією стануть потенційними цілями для «державного залякування і переслідування, кажуть супротивники ініціативи Дерев’янка.

Та увагу до себе цього пленарного тижня у Верховній Раді привернув не лише Юрій Дерев’янко, але й народний депутат із фракції «Опозиційний блок» Вадим Новинський. Генеральний прокурор України Юрій Луценко оприлюднив фотокопію подання про надання згоди Верховної Ради на притягнення до кримінальної відповідальності Новинського. Він підозрюється у незаконному позбавленні волі особистого помічника нині покійного предстоятеля УПЦ (Московського патріархату) Володимира Сабодана – Олександра Драбинка. Коментуючи подання, Новинський запевнив, що покидати територію України не збирається, проте сказав, що найближчим часом у нього запланована поїздка на Афон.

Коротко про «бізнесовий» день у Верховній Раді:

  1. Депутати проголосували за зменшення перевірок бізнесу. Контролюючі органи тепер повинні планувати всі перевірки на початку звітного періоду і не змінювати цього плану, крім деяких винятків.
  2. За основу народні обранці також ухвалили законопроект «Про медіацію», який передбачає можливість для бізнесу та громадян вирішувати свої спори за допомогою «медіатора» – неупередженого фахівця, який виступає у спорі третьою стороною.
  3. Крім того, в цілому ухвалено законопроект щодо усунення адміністративних бар’єрів для експорту послуг. Норми цього законопроекту сприятимуть поверненню до України валютної виручки у сфері ІТ і «креативних послуг»,запевнили автори документа.

«Ефект Кадирова» і Сігал – росіянин

Десять років тому Володимир Путін призначив Рамзана Кадирова на посаду глави Чеченської республіки. Останніми роками Кадиров, у деякому сенсі, перетворився в «медійну зірку»: нещодавно запустив власне реаліті-шоу на телебаченні; з’явився на офіційній церемонії, вбравшись у середньовічні обладунки; взяв участь у турнірі змішаних бойових мистецтв в Грозному за участю дітей. Про «ефект Кадирова» і стратегію Кремля з його заміни читайте у детальному матеріалі «Голосу Америки».

Хоча, виявляється, не Кадировим єдиним. Президент Росії Володимир Путін активно збільшує кількість знаменитих громадян. Цього разу він надав російське громадянство американському акторові, сценаристу Стівену Сіґалу. На сайті Кремля вже опублікований відповідний указ.

На завершення сьогоднішнього огляду хочемо розповісти Вам про новий проект. До 40-річчя Української Гельсінської групи Радіо Свобода розпочало спецпроект із хештегом #УГГ40, в рамках якого публікуємо історії з життя її членів. Розпочніть читати з найсвіжішої розповіді про Зеновія Красівського – «добросердного лицаря у старому панцирі» і продовжіть згадкою про «луганського світлячка» Надію Світличну.

Пам’ятайте великих та не забувайте історію!

Ваше Радіо Свобода Daily

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG