Доступність посилання

ТОП новини

Діти з малозабезпечених родин безкоштовно вивчатимуть англійську


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Запоріжжя – Головне – бажання вчитися. 20 запорізьких школярів, віком від 13 до 16-ти, безкоштовно вивчатимуть англійську упродовж 2 років. Організатори курсів запевняють, що попередній рівень знань для участі у грантовій програмі не важливий.

Діти з малозабезпечених родин безкоштовно вивчатимуть англійську
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:51 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

«Я хочу стати ІТ-шником, писати завдання, складати проекти в ІТ-сфері. Подорожувати по всьому світу, побачити чим живуть люди. Зараз ІТ-технології вважаються найбільш потрібними в світі, і англійська дуже мені допоможе», – розповідає старшокласник Єгор Чістов. Він та ще 19 запорізьких школярів безкоштовно вивчатимуть англійську мову за програмою «English Access Microscholarship Program».

Запорізький школяр Єгор Чістов отримує сертифікат на навчання від керівника відділу преси, освіти та культури посольства США в Україні Джона Сілвера
Запорізький школяр Єгор Чістов отримує сертифікат на навчання від керівника відділу преси, освіти та культури посольства США в Україні Джона Сілвера

Таку стипендію на вивчення мови можуть отримати діти з малозабезпечених родин. Реалізовуватиме програму у Запоріжжі міжнародна організація «Project Harmony». Представник цього товариства Андрій Гайдамашко розповідає: юні здобувачі грантів пройшли конкурсний відбір та співбесіду. Втім, високих знань з англійської від них не вимагають: учні мають добре вчитися в школі, а головне – мати бажання вдосконалювати свою англійську.

«Якщо під час співбесіди виявляється, що дитина не хоче – може її батьки примушують, наприклад, або відвідує забагато різних секцій гуртків і у неї немає часу, вона не приходить – ми тоді про це говоримо з батьками, з дитиною і вони приймають рішення. Якщо під час занять виявляється, що дитина пропускає занадто багато уроків без поважних причин, більше 30 відсотків, теж ставиться питання про заміну цієї дитини на когось іншого, хто є в резервному списку», – каже Андрій Гайдамашко.

Презентація безкоштовних мовних курсів у Запоріжжі
Презентація безкоштовних мовних курсів у Запоріжжі

«Ми почуваємося більш вільними, ніж у школі»

Програма «Access» діє у 80 країнах світу та фінансується Державним департаментом Сполучених Штатів. Розрахована вона на 2 роки занять. За весь час її існування в Україні понад 600 осіб пройшли інтенсивне вивчення англійської, каже керівник відділу преси, освіти та культури посольства США в Україні Джон Сілвер.

«Програма працює в Україні з 2009 року. Вона представлена вже у 8 містах. Запоріжжя – це 9 місто, де почала працювати програма. Найближчі міста до Запоріжжя, де вже діти вивчають англійську за цією програмою з січня 2016 року – Чернігівка та Токмак Запорізької області», – каже посадовець.

Серед тих, хто вчить англійську за грантом з січня цього року – мешканка Токмака Каріна. Вона мріє стати журналісткою та подорожувати світом. В рамках занять з англійської влітку встигла побувати у мовному таборі.

Мешканка Токмака Каріна безкоштовно вивчає англійську за програмою «Access» з січня 2016-го року
Мешканка Токмака Каріна безкоштовно вивчає англійську за програмою «Access» з січня 2016-го року

«Якщо ми в школі підіймаємо руку, маємо відповідати по черзі, у школі нам постійно розповідають щось. То тут ми маємо самі говорити, вчителі нам кажуть теми, допомагають, але ми більше говоримо, проводимо якісь конкурси, ігри між собою. Тобто ми почуваємося більш вільними, ніж в школі», — каже дівчинка.

Наразі ще триває відбір учасників мовних курсів. 10 з них вже отримали грантові сертифікати. Заняття для них триватимуть до кінця вересня 2018 року.

  • Зображення 16x9

    Євгенія Назарова

    Співпрацює з Радіо Свобода з 2015 року. Народилася в 1985 році у Запоріжжі. У 2007 році закінчила історичний факультет, а у 2011 році – аспірантуру Запорізького національного університету. Має ступень кандидата історичних наук. Із 2013 року працює у сфері журналістики.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG