Доступність посилання

ТОП новини

За вугілля з непідконтрольних територій платять податки Україні, його поступово замінюють на інші ресурси – Міненерго


За вугілля з непідконтрольних територій платять податки Україні, його поступово замінюють на інші ресурси – Міненерго

Близько третини вугілля, яке Україна споживає, видобувається на територіях, контрольованих підтримуваними Росією сепаратистами, однак видобувні підприємства сплачують податки до українського бюджету, заявив у парламенті міністр енергетики Ігор Насалик.

Відповідаючи на звинувачення депутатів у тому, що українські енергетики фінансують бойові дії проти України, купуючи вугілля з непідконтрольних територій, він додав, що уряд працює над заміною цього вугілля в енергетиці.

«Із 24 мільйонів тонн вугілля, які українська енергетика споживає на рік, понад 9 мільйонів – з вугілля антрацитової групи, всі поклади якого залишилися на непідконтрольній частині Донбасу. Зауважимо, що шахти, де видобувається антрацит, перереєстровані на підконтрольній території, та сплачують податки до українського бюджету. Водночас ми працюємо над диверсифікацією. Так, енергогенеруючі компанії закуповують частину вугілля з ПАР, Польщі й інших держав. Так, вчора надійшов морський транспорт з 75 тисячами тонн вугілля для компанії «ДТЕК», надходить це вугілля і до інших компаній. Водночас ми замінюємо антрацит в електрогенерації. Так, на інші види вугілля переводиться Зміївська ТЕС на Харківщині», – сказав Насалик.

Зі свого боку, частина депутатів, серед яких позафракційний Андрій Іллєнко, стверджує, що постачання вугілля з-за лінії зіткнення є «ганебною практикою фінансування проросійських сепаратистів».

XS
SM
MD
LG