Доступність посилання

ТОП новини

Українці відчують покращення стану економіки – ЄБРР


©Shutterstock
©Shutterstock

Європейський банк реконструкції бачить підстави для оптимізму в Україні. Головний економіст ЄБРР Сергій Гурієв вважає двовідсотковий показник для України недостатнім, але зростання, на його думку, свідчить про позитивні тенденції і буде психологічно важливим для українського суспільства.

«Відбулися певні реформи, що сприяло зростанню. І якби в Україні не конфлікт, то, звичайно ж, зростання було б швидше», – сказав Сергій Гурієв, який через конфлікт з режимом російського президента Володимира Путіна кілька років не міг відвідувати рідну Росію.

ЄБРР дійшов висновку, що українська економіка знайшла спосіб вижити в умовах фактичних бойових дій на Донбасі та окупації частини території України.

Але Сергій Гурієв вказує, що 1,5% зростання 2016-го і 2% 2017 року не може задовольнити українців, бо це навіть не компенсує падіння ВВП у попередні роки: -6,6% – у 2014 році та -9,9% – в 2015-му.

Для відродження економіки Україні пропонують ефективніше проводити реформи, які б перекривали корупціонерам способи збагачення за рахунок решти українського суспільства.

Сергій Гурієв
Сергій Гурієв

Корупціонери не зацікавлені в реформах

Співробітниця лондонського аналітичного центру Chatham House Орися Луцевич каже, що оприлюднення українськими політиками декларацій статків підтверджує, що частина людей при владі в Україні може бути не зацікавлена в реформах.

Треба збільшити критичну масу тих людей в органах державної влади й у Верховній Раді, які зацікавлені в реформах»
Орися Луцевич

«Безумовно, якщо їхні особисті статки і їхнє багатство, – сказала Луцевич Радіо Свобода, – ніяк напряму не залежить від стану економіки, а має корупційні джерела, то їхнє зацікавлення у структурних змінах в Україні слабке. Тому треба збільшити критичну масу тих людей в органах державної влади й у Верховній Раді, які зацікавлені в реформах».

Той факт, що частина владної еліти і наближені до влади підприємці збагачуються за рахунок решти суспільства, також турбує Європейський банк реконструкції та розвитку. Проблема нерівності має і політичні, й економічні негативні наслідки.

На жаль, у багатьох країнах, в яких ми працюємо, нерівність за 25 років зросла. Більшість людей там не виграли від реформ. І тому не дивно, що громадяни в деяких країнах реформи відкинули. А це допомогло прийти до влади недемократичним лідерам
Сергій Гурієв

«Ми в ЄБРР вважаємо, що залучення людей і запобігання нерівності, особливо нерівності у можливостях важливе для розбудови стійкої ринкової економіки. На жаль, у багатьох країнах, в яких ми працюємо, нерівність за 25 років зросла. Більшість людей там не виграли від реформ. І тому не дивно, що громадяни в деяких країнах реформи відкинули. А це допомогло прийти до влади недемократичним лідерам, які скористалися популістською антиреформістською риторикою, щоб, спочатку, захопити владу, а потім згорнути реформи», – пояснює головний економіст ЄБРР.

У Росії, прогнозує ЄБРР, наступного року рецесії не буде, але зростання ВВП сягатиме лише 1,2%. На тлі міжнародних санкцій через війну в Україні та при нижчих цінах на нафту росіяни і далі відчуватимуть наслідки політики Путіна та першого за 16 років падіння реальних доходів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG