Доступність посилання

ТОП новини

Мін’юст вимагає від НАЗК надання порядку перевірки е-декларацій


Міністерство юстиції України вимагає від Національного агентства з питань запобігання корупції якнайшвидше надати відповідний порядок перевірки електронних декларацій.

Як повідомляє прес-служба відомства, міністерство досі не отримало від НАЗК порядок проведення контролю та повної перевірки декларації, а також перевірки факту подання суб’єктами декларування декларацій, повідомлення НАЗК про випадки неподання чи несвоєчасного подання таких декларацій.

У відомстві заявляють, що інформація про затягування з боку Мін’юсту реєстрації такого порядку не відповідає дійсності, Міністерство юстиції не залучалося ані на стадії розробки, ані на стадії обговорення до роботи над жодним з варіантів відповідного порядку.

«Документи, які регламентують проведення перевірки декларацій чиновників, доцільно розробляти в публічному відкритому діалозі як з Міністерством юстиції, так і з представниками громадських організацій, експертних та наукових установ. Такий підхід дозволить уникнути маніпуляцій чи ухилення від відповідальності осіб, які подають недостовірну інформацію», – йдеться у повідомленні.

У Мін’юсті наголошують, що функції щодо моніторингу декларацій і подальшого реагування на незаконні дії під час заповнення – це виключно компетенція НАЗК і передача цих функцій іншим органам є сумнівною.

Відповідно до раніше опублікованого алгоритму дій НАЗК, із 31 жовтня агентство розпочинає оцінку декларацій, зокрема, на правильність та повноту заповнення, своєчасність подання.

В ніч на 31 жовтня завершився перший етап подання електронних декларацій за 2015 рік для суб’єктів декларування, які займають відповідальне та особливо відповідальне становище – президент, прем’єр, члени уряду, депутати, судді, правоохоронці. За даними сайту Єдиного державного реєстру декларацій, документи подали на час завершення першого етапу понад 118 тисяч осіб.

XS
SM
MD
LG