Доступність посилання

ТОП новини

Листи Суркова. Кремль боїться оприлюднення його вимог у Мінську щодо Донбасу?


Владислав Сурков. Архівне фото
Владислав Сурков. Архівне фото

Після аналізу і перевірки світ побачить ще більше листів із пошти Владислава Суркова – радника президента Росії Володимира Путіна. Суркова вважають одним із кураторів України в Кремлі, він перебуває в санкційному списку Євросоюзу і Сполучених Штатів. Оприлюднена хакерами пошта Суркова зараз перевіряється в Службі безпеки України і вона дуже схожа на справжню, говорять правоохоронці. Активісти пропонують використовувати листи на переговорах у Мінську, але політологи радять краще активніше працювати із західними ЗМІ та громадськістю.

Листи із так званої «пошти Суркова», яку оприлюднили українські хакери, схожі на документи, які фігурують в одному з кримінальних проваджень Служби безпеки України. За словами голови СБУ Василя Грицака, пошта Владислава Суркова – радника президента Росії – зараз вивчається.

Василь Грицак
Василь Грицак

Вони за багатьма пунктами схожі на листи, які були нами вилучені. Ми тоді документували спробу утворення на Закарпатті псевдореспубліки
Василь Грицак

«Я можу лише сказати, що вони (листи) за багатьма пунктами і позиціями один в один схожі на листи, які були нами вилучені в процесі слідчих дій. Ми тоді документували спробу утворення на Закарпатті псевдоутворення псевдореспубліки», – заявив Грицак. Він наголосив, що на закарпатський випадок схожі і відомості, і способи виконання сепаратистських завдань, про які йдеться в листах у зламаній поштовій скриньці.

Листи зі зламаної пошти Суркова оприлюднили із посиланням на кілька хакерських груп, у тому числі FalconsFlame, «КіберХунта», Trinity і RUH8. Першу частину виклали в інтернет наприкінці жовтня, наступну – 2 листопада. Публікацією листів займається у тому числі волонтерська спільнота InformNapalm. Прес-секретар організації Михайло Макарук розповів Радіо Свобода, що наступна частина листів буде оприлюднена після додаткового аналізу і перевірки документів.

Оскільки Москва чудово знає про ці зливи, то тепер з Москвою буде легше розмовляти на перемовинах
Михайло Макарук

«Оскільки Москва чудово знає про ці зливи, то тепер з Москвою буде легше розмовляти на перемовинах. Ви напевно помітили, що в цих листах була інформація щодо мінського процесу. І ми вважаємо, що для Росії було б дуже неприємно, якби були оприлюднені переговорні позиції та вимоги росіян», – заявив Макарук.

Він нагадав, що в одному з листів йдеться про використання проти України систем залпового вогню ТОЗ «Буратіно», які використовує російська армія. Про їхнє використання на Донбасі свого часу повідомляли не тільки українські бійці, але і спостерігачі ОБСЄ, і лист у скриньці Суркова є ще одним аргументом у дискусії про використання російської техніки на сході України.

Технічні навики українських хакерів дуже високі і оскільки в окопах бігати не довелося, то допомагають країні зі свого робочого місця, заявив хакер із позивним «RUH8» в анонімному інтерв’ю Reuters.

Ми мусили допомогти. Виконати свій громадянський обов’язок

«Ми розуміли, що ні в наших спецслужб, ні в інших державних органів немає такої підготовки, як у нас, тому мусили допомогти. Виконати свій громадянський обов’язок, як то кажуть», – заявив «RUH8».

Незважаючи на підтвердження автентичності пошти від кількох міжнародних організацій, зокрема Bellingcat і Atlantic Council, українські політики ставляться до листів обережно. Зокрема їхню достовірність ставить під сумнів народний депутат фракції «Опозиційний блок» Юрій Павленко. Він чекатиме повної перевірки і підтвердження від СБУ.

«Якщо вона не буде підтверджена, то, я переконаний, Служба безпеки має кваліфікувати дії тих, хто її поширив, намагаючись внести дестабілізацію. Це може бути якась провокація», – сказав Павленко.

Нефракційний депутат Віктор Чумак також наголосив у коментарі Радіо Свобода на необхідності проведення експертизи листів. Але документи цікаві, визнав він.

Віктор Чумак
Віктор Чумак

Доказом можуть бути документи, які мають процесуальний статус. Поки що це лише інформація
Віктор Чумак

«Доказом можуть бути документи, які мають процесуальний статус. Поки що це лише інформація. В будь-якому разі вони цікаві, можна багато чого прочитати. Але вважати їх юридичним фактом чи юридичним доказом поки що немає підстав», – вважає народний депутат.

Коментуючи можливість використання документів, політолог і професор Києво-Могилянської академії Олексій Гарань у коментарі Радіо Свобода наголосив, що Росія завжди зможе ставити під сумнів достовірність даних зі зламаної скриньки. Втім, їхня цінність в іншому, вважає професор, листи можна використати для роботи із громадськістю і ЗМІ в західних країнах.

Це може використовуватися як додатковий інструмент, який ще раз розкриває роль Росії в конфлікті
Олексій Гарань

«Ті, хто на Заході займається виробленням реальної політики, вже це знають. Тому я думаю, що це може використовуватися скоріше як додатковий інструмент, який ще раз розкриває роль Росії в цьому конфлікті. Принципово про це відомо», – заявив Гарань. Він також припустив, що ці дані можна використати як додатковий аргумент під час переговорів у Мінську.

​Деякі російські фігуранти листування спростовують інформацію з листів, а деякі навпаки – підтверджують. У Кремлі ж взагалі заперечують, що Сурков користується електронною поштою.

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG