Доступність посилання

ТОП новини

Україна отримає додаткові 72 мільйони євро від уряду Німеччини


Максим Нефьодов, заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України (ліворуч) і Директор департаменту двостороннього співробітництва Федерального Міністерства економічного співробітництва і розвитку Німеччини Андреас Ґіс підписують протокол
Максим Нефьодов, заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України (ліворуч) і Директор департаменту двостороннього співробітництва Федерального Міністерства економічного співробітництва і розвитку Німеччини Андреас Ґіс підписують протокол

Берлін – Представники кількох українських відомств узяли участь у дводенних міжурядових переговорах, на яких ішлося про можливості подальшої співпраці, застосування німецького досвіду в різних галузях державного управління, реалізації реформ. За результатами підписано Протокол про співробітництво, спрямоване на сприяння економічному та соціальному розвитку України, за яким уряд ФРН надає на 2016 рік додаткові 72 мільйони євро. Із них 57 мільйонів євро піде на фінансове і 15 мільйонів євро – на технічне співробітництво. Документ визначатиме основні напрямки такої діяльності й формалізує домовленості щодо фінансово-технічної допомоги.

У Протоколі про співпрацю німецька сторона схвалює узятий урядом України курс на реформи та модернізацію. Питання, що порушувалися під час переговорів, охоплюють майже всі галузі, які реформуються. Ішлося зокрема про модернізацію економіки, зміцнення місцевого самоврядування, децентралізацію і регіональний розвиток, запобігання корупції, підвищення енергоефективності та енергетичної безпеки. Німецька сторона запевнила, що й надалі підтримуватиме Україну.

Значну увагу зосередили на розв’язанні проблем громадян, котрі змушені були залишити домівки у зв’язку з військовим конфліктом на сході України. Заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Георгій Тука та держсекретар Ґунтер Адлер узгодили шляхи підтримки внутрішніх переселенців. Як запевнив Тука у розмові з Радіо Свобода, досвід Німеччини – надзвичайно важливий для розв’язання проблем таких громадян.

«Зі співробітниками Міністерства економічної співпраці і розвитку ми відвідали різні урядові організації, будівельні об’єкти, а також заклади, котрі переймаються вирішенням проблеми житла для біженців. За програмою нашого міністерства я задоволений результатами» – сказав заступник міністра.

Німецько-українські міжурядові переговори в Берліні
Німецько-українські міжурядові переговори в Берліні

Георгій Тука ознайомився з досвідом уряду Німеччини щодо викликів у зв’язку з напливом великої кількості біженців. Адже такі само проблеми постали й перед Україною. Тож обидві країни домовилися співпрацювати у питаннях соціальної інфраструктури, зокрема, спрямуванні коштів для відновлення та спорудження житла для біженців.

Досвід Німеччини, звісно, можна застосувати в Україні. Потрібно робити комбіновані рішення
Георгій Тука

«Досвід Німеччини, звісно, можна застосувати в Україні, хоч, можливо, не на сто відсотків. Потрібно робити комбіновані рішення. Під час розмов зі співробітниками Міністерства розвитку, котрі знають ситуацію в Україні, ми досягли повного порозуміння», – запевнив Григорій Тука.

«Процес реформ в Україні розпочався»

Українські керівники відомств поінформували німецьких колег про загальний стан запровадження реформ, поділилися перебігом виконання нагальних завдань, котрі постають перед політиками. Серед них – реалізація довготривалого плану економічного розвитку, можливості підвищення ефективності роботи. Натомість німецька сторона запевнила у фінансовій підтримці реформ. Адже, за повідомленням інформагенції dpa, федеральний уряд Німеччини має намір уже цього року збільшити кошти, що спрямовуються на допомогу країнам, які розвиваються, на 500 мільйонів євро.

Україна може розраховувати на фінансову підтримку реформ, що реалізовуються: під час переговорів визначено основні пріоритети для допомоги, яку німецький уряд надаватиме. Це важливо саме нині, вважає політичний експерт від партії соціальних демократів Юрґен Кранер.

Процес реформ в Україні розпочався. Ми на Заході, разом із українськими представниками, маємо піклуватися, щоб подолати усі ці перепони
Юрґен Кранер

«Процес реформ в Україні розпочався. Ця справа надзвичайно комплексна і довготривала. Крім бюрократичних і структурних перепон на цьому шляху, існують також і фінансові проблеми. Ми на Заході, разом із українськими представниками, маємо піклуватися, щоб подолати усі ці перепони і не дати процесові оновлення зупинитися», – сказав німецький політолог в інтерв’ю Радіо Свобода.

Окремо розглядали питання розвитку демократії, громадянського суспільства та державного управління, регіонального розвитку і децентралізації. Представники відомств запевнили німецьких колег у тому, що уряд України зобов’язується дотримуватися принципів прозорості, підзвітності та сумлінності при використанні державних коштів, а також виключати будь-які можливості для корупції та зловживань.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG