Доступність посилання

ТОП новини

«Буду робити те, що зможу» – Івшина в 20-й День народження газети «День»


Газета «День» відзначає свій 20-й День народження і відкриття щорічної фотовиставки. Свій стиль видання за 20 років не змінило, в пріоритеті – інтелект. Останні 18 років газета «День» відзначає свій День народження фотовиставкою.

Галерея «Лавра» не встигає прогріватися в холодний осінній вечір, тому більшість відвідувачів не знімають пальта, проте на кожного тут чекає теплий прийом: чи ти студент, нинішній чи колишній міністр, художник – вхід вільний.

Серед гостей і дружина президента – Марина Порошенко. Натовп навколо неї створюють лише знімальні групи. Коли увага журналістів перемикається на інших відвідувачів, гостя має змогу трохи поспілкуватись з Ларисою Івшиною, головним редактором видання «День».

Марина Порошенко
Марина Порошенко

«День» зберігає історію України в моментах на фото

Саме Ларисі Івшиній належить ідея щорічної фотовиставки. Репутація видання зробила виставку світським заходом і надала їй всеукраїнського масштабу. Втім Ірина Геращенко, колишній журналіст, а нині віце-спікер Верховної Ради, переконана, що ці роботи мають бачити не лише в Україні, а й в Європі – занадто багато в них закладено сенсу і реального життя.

«Ніша інтелектуальної якісної преси дуже вузька і обмежується буквально кількома назвами, очевидно, що газета «День» тримає тут лідерство. Мені прикро, що сьогодні друкована преса переживає не найкращі часи, очевидно, що газеті «День» непросто, але важливо те, що вона зберігає своє ядро читачів та прихильників, не лише зберігає свої традиції, але й має кілька важливих проектів, зокрема, проект фотовиставки. Фотовиставка – це такий емоційний нерв, який дуже точно фіксує найстрашніші і найрадісніші події року, що минає», – зазначає в коментарі Радіо Свобода Ірина Геращенко.

Лариса Івшина й Ірина Геращенко
Лариса Івшина й Ірина Геращенко

18 років фотоісторії України від «Дня» – це сльози, любов, біль, щастя, політика, зради і перемоги, майдани і війна, природа, села і міста, це все найважливіше, що переживали кожен рік українці.

З понад трьох тисяч робіт на виставку обрано трохи більше трьохсот. Від перших фотовиставок вона відрізняється тематикою: тоді не було стільки трагізму, війни і страждань, згадує Лариса Івшина.

Як перемогти у конкурсі?

Подають роботи і виграють призи як професіонали, так і аматори. А от відбір фотознімків до виставки ведуть суто професіонали. Фотографія повинна мати сенс, жодного «фотошопу», допускається лише кольорова та світлова корекція, розповідає член журі, більд-редактор газети «День» Микола Тимченко.

«Буває фото на перший погляд простим, але треба читати текст-пояснення автора, часто буває, що дуже важливим є підпис», – розповідає Тимченко.

Микола Тимченко
Микола Тимченко

В газеті «День» приділяють чи не найбільшу увагу саме світлинам. Фотографії можуть диктувати навіть зміст матеріалів, і саме знімок може стати визначним аргументом в питанні «Чи буде матеріал на першій шпальті?».

«Фотограф газети «День», якщо він іде на будь-яку подію, неважливо піде вона на останню шпальту, всередину газети, але треба зняти кадр з розрахунком на першу шпальту. Це не завжди можливо, є різні події, але саме через фото під нього може з’явитися і текст», – пояснює більд-редактор.

Світлини для газети відбирає Лариса Івшина, вона затверджує кожен номер щоденної газети. Вже не раз головний редактор наголошувала, що навіть в епоху, коли люди не люблять читати товсті книжки, вони мають вміти читати фотографії.

«Бували такі моменти, коли здавалося, що немає варіантів» – Івшина

За 20 років існування газета «День» стикається із викликами і щоразу бореться за своє існування.

«Бували такі моменти, коли здавалося, що немає варіантів, не видно просвіту, ти все це робиш-робиш, а навколо все те ж саме: масове відторгнення розуму, ніхто інтелектуально не хоче трудитися і читати, всі розважаються, забавляються, хіхікають... Дохіхікалися аж до війни. Було багато прикрощів, але кожного разу, навіть після найбільших втрат людей, які йшли з газети, покидаючи поле битви, я все одно казала: «Незважаючи ні на що, ви мене не зробите мізантропом, я не буду людиноненависником і буду далі продовжувати робити те, що зможу». Але якщо я побачу, що в мене немає можливостей, то щось погане робити я не буду. Українська справа була така занедбана, що лікувати її можливо тільки якістю, інше не допоможе», – розповідає Радіо Свобода Лариса Івшина.

«День» зараз виходить у друкованому варіанті, в онлайн-режимі та ще до того має безліч супутніх проектів. Окрім фотовиставки, це і «Україна інкогніта» з історичними відкриттями і публікаціями, і чимало книжок, виданих за ініціативою «Дня». Ці книжки розвіюють міфи, розповідають про історичні унікальності країни, розповідають про причини та наслідки. Видаються вони трьома мовами: українською, російською та англійською. Часто саме англомовні варіанти як в друкованому, так і в електронному форматі стають презентами для міжнародних партнерів України з метою розповісти більше про країну.

Партнерами видання є переважно представники бізнесу, розповідає головний редактор. Гран-прі у 25 000 гривень для переможця конкурсу підготував директор аграрної фірми.

«Ті, що в списках з е-декларацій майже ніколи не допомагають. При величезному багатстві Києва, людей тут багатих чимало, гран-прі нам дає цього року керівник колективного сільськогосподарського господарства з Вінницької області. І нехай подумають про це все і супер-банкіри, і супер-багаті, які будуть потім нас хвалити і казати: «Ви молодці, газета «День», яку ви робите важливу справу!». Треба не хвалити, а допомагати, сприяти, робити якісно», – зауважує головний редактор газети «День».

На виставку із квітами завітало чимало студентів-журналістів. Зізнаються, що часто аналізують на заняттях випуски «Дня» і вчаться по них писати новини.

Лариса Івшина каже, що головне під час прийому на роботу – це наявність в людини характеру, людських рис, доброго виховання і щоб очі горіли, а всьому іншому можна навчити.

«В газеті було дуже багато випадків, коли приходили люди і вони майже не вміли писати. Але ці люди хотіли, вони мали характер, вміли вчитися, в них не було «корони на голові» і, на щастя, я просто в захваті від того колективу, який зараз робить газету, книги і фотовиставки одночасно. Це дуже мало людей, тим не менше вони встигають все зробити», – каже Лариса Івшина.

Переможці

Гран-прі фотоконкурсу цього року отримав Олексій Фурман за серію робіт «Подолання». Це роботи, які відображають моменти життя українській військових після отримання поранень, їхню реабілітацію, біль, відчай та прагнення відновити сили.

«Приз призів», як його називають організатори фотовиставки, номінацію «Золотий день» отримав Євген Малолєтка за роботу, на якій зображена зоряна ніч із силуетом солдата. Світлина була зроблена поблизу міста Донецьк.

  • Зображення 16x9

    Ольга Комарова

    Журналіст Українського бюро Радіо Свобода з 2015 року. До команди приєналася як переможниця Регіональної стипендії Радіо Свобода/Радіо Вільна Європа. Після завершення стипендії залишилася працювати в редакції кореспондентом. Автор і ведуча серії радійних програм «Свобода в деталях», яка виходила на частотах Радіо НВ. Ведуча і журналіст програми «Ньюзрум», автор серії програм «Коротка пам'ять», які виходять на Ютуб-каналі Радіо Свобода Україна. В журналістиці працює з 2009 року. Починала свій шлях з роботи на комунальному телебаченні міста Южного Одеської області. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG