Доступність посилання

ТОП новини

У військовому музеї Риги «показали» ветеранів АТО


5 листопада у військовому музеї столиці Латвії Риги презентували соціальний мультимедійний проект «Переможці», який візуально відтворює історії вісімнадцяти людей – ветеранів АТО та жінки-волонтера. Усі вони втратили кінцівки під час бойових дій на сході України, але не втратили здатності продовжувати повноцінне життя. Ці люди з оптимізмом дивляться у майбутнє і надихають інших людей, які також постраждали через агресію Росії в Україні.

Проект «Переможці» в Ризі представила куратор Соломія Вітвіцька, а також учасники проекту Віктор Кардаш, Олександр Швецов і Олексій Замірко. Прийшли на захід також українські військові, які проходять у Латвії навчання.

Куратор проекту в розмові з Радіо Свобода зазначила, що основна ідея – змінити соціальну думку в українському суспільстві щодо людей з інвалідністю, які через війну на сході України втратили кінцівки, допомогти їм адаптуватися в реальному житті.

Віктор Кардаш – морський піхотинець, зараз працює на заводі з виробництва протезів. Після поранення, перебуваючи у шпиталі, зустрів свою майбутню дружину Ольгу. До війни Віктор займався хореографією, але він і зараз з протезом танцює танго, планує розпочати новий хореографічний проект.

«Не зупиняйтеся, не думайте, що ви нікому не потрібні. Кожна людина – це цінність, головне, щоб вона сама це зрозуміла. Не треба себе жаліти. Якщо не будеш себе жаліти, ніхто не дивитиметься на тебе з жалем. Усе в твоїх руках, слід тільки почати», – радить Віктор Кардаш.

Олексій Замірко до війни працював експертом-оцінювачем у ломбарді. Поранений під Водяним Донецької області, втратив обидві ноги, але не втратив сили духу і життєвого оптимізму. Каже: проект «Переможці» можна назвати «Щасливці», бо він вважає себе щасливою людиною, бо живий і може підтримувати інших бійців АТО зі схожими проблемами.

Проект мене «витягнув» з цього. Я зараз майже взагалі не соромлюся виходити в люди. В психологічному плані це дуже важливо
Олексій Замірко

«Проект мені допоміг. Бо після поранення наступає такий момент, коли починаєш закриватися від людей, проблем, від зовнішнього світу. Але проект мене «витягнув» з цього. Я зараз майже взагалі не соромлюся виходити в люди. В психологічному плані це дуже важливо», – розповів Радіо Свобода Олексій Замірко.

«Ми в Латвії дуже добре розуміємо, що ви в Україні боретеся і за нас»

У Латвії проект «Переможці» презентує посольство України в Латвії під патронатом міністерств оборони та охорони здоров’я Латвії.

Посол України в Латвії Євген Перебийніс зазначив, що учасники проекту уособлюють нинішню Україну, яка також у війні з агресором втратила свої «кінцівки» – території. Але вона, як і «переможці», – незламна, і продовжує жити та боротися.

Парламентський секретар Міністерства оборони Латвії Андрес Пантєлєєвс зазначив, що з одного боку, дивлячись на світлини людей, які втратили на війні кінцівки, серце стискається від болю, але з іншого боку – є велика повага до їхньої мужності і сили духу.

Ми в Латвії дуже добре розуміємо, що ви в Україні боретеся і за нас, за нашу незалежність
Андрейс Пантелєєвс

«Міністерство оборони Латвії пишається тим, що проект «Переможці» презентується у Військовому музеї Латвії і латвійські військовослужбовці обов’язково з ним ознайомляться. Ми в Латвії дуже добре розуміємо, що ви в Україні боретеся і за нас, за нашу незалежність», – зазначив Андрейс Пантелєєвс.

Під час презентації у Ризі голова Конгресу українців Латвії Микола Павлюк вручив учасникам проекту Віктору Кардашу, Олександру Швецову і Олексію Замірку сертифікати на реабілітацію в Національному реабілітаційному центрі «Вайварі» у Юрмалі.

Проект «Переможці» складається із фотосвітлин відомого українського фотографа Олександра Мордерера та арт-директора Тетяни Рубльової, відеобекстейджу, серії сюжетів журналістки Соломії Вітвіцької, а також благодійного випуску журналу «VIVA».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG