Доступність посилання

ТОП новини

Радіо Свобода Daily: закон Колесніченка-Ківалова і мовні квоти на радіо


Доброго ранку!

Сподіваємось, що Ви гарно провели вихідні і готові до плідного робочого тижня. Та спершу пропонуємо переглянути добірку найважливіших подій та матеріалів редакції за вихідні. Розпочнемо з короткого огляду міжнародних новин.

Вже завтра, 8 листопада, у США обиратимуть президента. Та поки Гілларі Клінтон і Дональд Трамп проводять зустрічі з виборцями у «штатах, що вагаються», інформаційна агенція Associated Press повідомила, що дружина Трампа Меланія нібито порушила міграційне законодавство США в 1990-х роках, коли отримала грошову винагороду як модель (на той момент у неї не було законного дозволу на роботу в цій країні). Крім цього, ФБР підтвердило, що Гілларі Клінтон не підлягає кримінальному переслідуванню через скандальне електронне листування. Очевидно, обидва повідомлення можуть вплинути на рейтинги кандидатів.

Втім, обрати собі лідера, не означає терпіти його весь термін. Десятки тисяч жителів Південної Кореї вийшли маршем на вулиці Сеула, вимагаючи відставки президента Пак Кин Х’є після корупційного скандалу. (Скандал спалахнув навколо близької подруги президента, Чхве Сун Сіль, яка була заарештована за звинуваченням у шахрайстві).

Або ж можна мати лідера і потім довго про нього пам’ятати. Згадати убитого 21 рік тому екс-прем’єр-міністра Іцхака Рабина на площі Тель-Авіва вийшли тисячі ізраїльтян. Головна мета акції – озвучити актуальні нині заклики Рабина до миру.

Якщо ви ще не підписані на Радіо Свобода Daily, то зараз саме час це зробити – і читати далі.

Мовні «троянські коні Кремля»

17 листопада Конституційний суд України почне розгляд справи щодо конституційності «мовного закону» Ківалова-Колесніченка. З цього приводу пропонуємо Вам аналітичні статті Олега Романчука – «Українська мова та приціл Путіна» і Тараса Марусика – «Мовний закон» Ківалова-Колесніченка. Троянські коні Кремля».

Мовну тему продовжимо і нагадуванням про квоти на пісні українською мовою, а також українську мову у веденні радіоефіру. Про те, що змінює для української пісні новий закон, розповідаємо в окремому матеріалі «Мовні квоти. Як зміниться радіоефір України із 8 листопада?»

«Мій чоловік зі щитом захищав українців»

Актуальною залишається і тема політв’язнів. Зокрема, Ільдара Дадіна – єдиного в Росії активіста, засудженого за статтею про неодноразове порушення правил проведення публічних заходів. В ексклюзивному інтерв’ю Радіо Свобода його дружина Анастасія Зотова розповіла, в якому стані її чоловік перебуває, і чи достатньо активно міжнародна громадськість його підтримує.

Ось невеликий фрагмент про Революцію гідності: «Коли 20 лютого людей на вулиці почали розстрілювати, мій чоловік був серед них, носив поранених перев'язувати. Його там навіть поранили двічі. Один раз в ногу, інший – в голову... І те, що Україна так байдуже ставиться до людини, яка була на Майдані... це, звичайно, засмучує».

***

Насамкінець нагадуємо Вам про спеціальний проект Радіо Свобода до 40-річчя Української Гельсінської групи. На вихідних у серії публікацій про її членів з’явились історії про родину Січків, Івана Кандибу та Василя Овсієнка.

Підтримуймо тих, хто цього потребує й пам’ятаймо тих, хто цього вартує.

Ваше Радіо Свобода Daily

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG