Доступність посилання

ТОП новини

На Дніпропетровщині створили новий ракетний комплекс «Грім»: чи замовить його Україна?


Нове оперативно-тактичне озброєння виготовляють на Павлоградському хімзаводі
Нове оперативно-тактичне озброєння виготовляють на Павлоградському хімзаводі

Дніпро – На Дніпропетровщині створили новий оперативно-тактичний ракетний комплекс «Грім». Інформацію про це оприлюднили представники підприємств-розробників. За їхніми даними, у грудні комплекс вже пройде серію випробувань. А втім, наразі відомо, що новостворена установка відправиться на експорт: українська держава поки не замовила її для своєї армії. Конструктори заявляють, що держава має вкласти кошти в нові розробки ракетних установок, аби не залишитись без такого виду озброєння уже за 5 років, і розраховують на грошові «вливання» з бюджету в наступному році. Між тим експерти зазначають, що поряд з дніпровськими розробками нового озброєння в Україні є ціла низка інших, і до питання треба підходити комплексно.

ЗАВАНТАЖИТИ

В Україні триває розробка нового ракетного озброєння. Як стало відомо цими днями, одну з сучасних установок сконструювали на Павлоградському хімічному заводі, та цей проект – на експорт.

Генеральний директор – головний конструктор Павлоградського хімзаводу Леонід Шиман розповідає: наразі його підприємство разом з Державним конструкторським бюро «Південне» створили оперативно-тактичний комплекс «Грім», випробування розпочнуть менш ніж за місяць. Докладної інформації конструктори не розголошують, однак заявляють, що за низкою показників їхня розробка буде кращою за аналоги. Із преси відомо, що «Грім» – це мобільна пускова установка з ракетами типу «земля-земля», дальність стрільби становить до 500 кілометрів.

«Грім» на експорт

Як зазначив Леонід Шиман, створення «Грому» розпочалось після закриття проекту з розробки оперативно-тактичного комплексу «Сапсан» за часів президентства Віктора Януковича, 2013-го року. На розробку нового комплексу, зазначив гендиректор, підприємства не брали коштів у держави, а залучали кредити. У «Грому» іноземний замовник, наголошує гендиректор, однак розробники сподіваються, що його виробництво буде замовлене й для української армії.

Леонід Шиман
Леонід Шиман

Сьогодні стоїть питання про те, щоб Міноборони України розглянуло необхідність прийняття комплексу на озброєння
Леонід Шиман

«Починаючи з 2013 року, ми спільно з КБ «Південне», не беручи грошей у держави, вирішили створити оперативно-тактичний комплекс «Грім» з дальністю стрільби більшою, ніж у «Сапсана», для його подальшого експорту. Україна в свою чергу, могла б придбати цей комплекс для потреб ЗСУ ушестеро дешевше. Оскільки проектування дослідних зразків здійснюється за рахунок коштів замовника і не вимагає бюджетних коштів, то сьогодні стоїть питання про те, щоб Міноборони України розглянуло необхідність прийняття комплексу на озброєння», – вважає Леонід Шиман.

Ракетне озброєння української армії доживає останні роки і навіть місяці – конструктор

Якщо Україна не вкладатиме кошти в новітнє ракетне озброєння, то те, яке зараз має армія, а це зброя ще радянського зразка, застаріє й вийде з ладу вже за 5 років, кажуть конструктори. Провідний конструктор ДКБ «Південне» Сергій Лось зазначає, що наразі військо має досить широкий спектр ракетного озброєння, однак все воно виготовлене ще в Радянському Союзі, дата останнього надходження – 1989 рік. День ракетних військ України, який відзначили нещодавно, він називає «святом зі сльозами на очах». Зауважує: розробку й виготовлення сучасного ракетного озброєння наразі держава не підтримує, десятки пропозицій його конструкторського бюро так і залишились на папері.

Сергій Лось
Сергій Лось

Кожного тижня до нас приїздять і народні депутати, і міністри, і всі кажуть: «Сьогодні Україні потрібне сучасне нове озброєння». Але, крім розмов, кроків не робиться
Сергій Лось

«В Україні дійсно існують ракетні війська. Сьогодні їхню основу складають великі комплекси оперативно-тактичного призначення «Точка» і «Точка-У». Сюди також відносяться системи залпового вогню «Град», «Смерч», «Ураган». Це зенітні комплекси, такі, як «Бук», С-125, С-200 і С-300, а також переносні зенітно-ракетні комплекси «Голка» і «Стріла»... Необхідно чітко усвідомлювати, що все перераховане озброєння – це комплекси, які були зроблені в Радянському Союзі. Остання дата надходження таких систем в нашу армію – 1989 рік. Те, що сьогодні стоїть на озброєнні української армії, – це зброя, яка доживає останні роки і навіть місяці. Пройде близько 5 років і Україна опиниться без ракетної зброї. КБ« Південне» протягом 25 років пропонує Міністерству оборони і уряду приступити до розробки нових комплексів. Цих пропозицій було десятки, але, на жаль, за ці 25 років нічого не було створено. Справа залишається за волею уряду і наявністю фінансування. На жаль, протягом 25 років змінювалися президенти, змінювалися міністри оборони, а віз і нині там. Кожного тижня до нас приїздять і народні депутати, і міністри, і всі, хто завгодно. І всі кажуть: «Сьогодні Україні потрібне сучасне нове озброєння». Але, крім розмов, кроків не робиться», – сказав Сергій Лось.

Державні інвестиції в створення озброєння обернуться фінансовим припливом в країну – фінансовий експерт

У наступному році конструктори оборонних підприємств Дніпропетровщини розраховують отримати грошові «вливання» від держави в свої розробки озброєння. За їхніми словами, питання наразі обговорюється в профільному комітеті Верховної Ради. Дніпровський фінансовий експерт Михайло Крапивко зауважує: з точки зору економічної та військової безпеки для України вкрай важливим є випуск не тільки нових ракетних установок чи модернізація старих, а й виготовлення власних боєприпасів до них. Він підкреслює, що створення сучасного стратегічного озброєння Україні вигідне: воно стане потужним фактором стримування потенційного агресора, а також може забезпечити притік коштів до бюджету.

Михайло Крапивко
Михайло Крапивко

З точки зору економічно-військової безпеки, Україні необхідно налагодити власний випуск боєприпасів
Михайло Крапивко

«Модернізація старого озброєння не повинна зупинити створення нового. По-перше, це не взаємовиключні процеси. По-друге, необхідно розуміти, що озброєння було, є і буде одним з найбільш ліквідних товарів в світі, тобто товарів з самою високою доданою вартістю. Тому будь-які державні інвестиції в створення нових або модернізацію старих озброєнь у будь-якому випадку обернутися фінансовим припливом в країну, Україна продовжує входити в п’ятірку найбільших експортерів зброї. Ми можемо мати хороші пускові установки і комплекси, що залишилися від Радянського Союзу, можемо їх модернізувати. Але основна проблема полягає в тому, що у кого б ми не купували хороше озброєння, завжди існує проблема боєприпасів. І той, хто сьогодні випускає боєприпаси, фактично керує бойовими діями. Ті комплекси, які стоять сьогодні на озброєнні – це комплекси, які боєприпасами забезпечувала Російська Федерація. Тому з точки зору економічно-військової безпеки, Україні необхідно налагодити власний випуск боєприпасів. Особливо з урахуванням того, що загрози конфлікту вже немає – є сам конфлікт», – вважає експерт.

Гроші будуть розподілені між різними проектами для різних родів і видів військ – військовий експерт

Військовий експерт Сергій Згурець зауважує: інтерес дніпровських підприємств до вкладання державних коштів саме в їхню науку й виробництво зрозумілий, однак поряд з дніпровськими розробками нового озброєння в Україні є ціла низка інших, і до питання треба підійти комплексно. Гроші з державного бюджету України, вважає він, наступного року будуть розподілені між низкою різних проектів, спрямованих на зміцнення обороноздатності країни.

Сергій Згурець
Сергій Згурець

Крім цього комплексу, створюються нові зразки ракетного озброєння, які не менш ефективні, але в декілька разів дешевші
Сергій Згурець

«Грім» буде замовлений тоді, коли КБ «Південне» і Павлоградський хімзавод підтвердять спроможність виготовити цей комплекс. Зараз Міністерство оборони спокійно дивиться на те, що вони мають здійснити випробування цієї розробки для іноземного замовника. Я розумію цікавість підприємств до виділення бюджетних грошей, але на сьогодні армія перебуває в достатньо складному стані: у нас бракує грошей на все. І питання балансу – це питання для вищого політичного і військового керівництва держави. Питання створення нових ракетних комплексів насправді вирішується, але воно вирішується в балансі з іншими розробками, які, так само, на сьогодні потрібні. Питання виокремлення одного зразка озброєння перед іншим – це питання досить складне. Знаючи ситуацію в цьому сегменті, я можу сказати, що наступного року бюджетні витрати на створення ракетного озброєння будуть більшими, але вони не будуть такими великими, як цього хочуть підприємства. Гроші будуть розподілені між різними проектами для різних родів і видів Збройних сил. Крім цього комплексу, створюються нові зразки ракетного озброєння, які не менш ефективні, але в декілька разів дешевші», – сказав у коментарі Радіо Свобода Сергій Згурець.

У Міністерстві оборони України поки не оприлюднюють плани щодо розподілу бюджетних коштів на наступний рік між підприємствами оборонно-промислового комплексу.

20 жовтня Верховна Рада ухвалила державний бюджет України на наступний рік у першому читанні. Одним із пріоритетів у ньому названа оборона та безпека держави, на неї планують витратити на 14 з половиною мільярдів гривень більше, ніж цьогоріч. 3 листопада Кабмін передав Раді доопрацьований проект бюджету.

  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG