Доступність посилання

ТОП новини

Не залишається іншого виходу, як виганяти і цього генпрокурора – Єгор Соболєв


Генеральний прокурор України Юрій Луценко
Генеральний прокурор України Юрій Луценко

У парламенті починається збір підписів за відставку генерального прокурора Юрія Луценка. Про це заявив голова парламентського комітету з питань запобігання та протидії корупції Єгор Соболєв (фракція «Самопоміч»). За його словами, звільнити генпрокурора необхідно у зв’язку з незадовільним розслідуванням злочинів, вчинених проти Євромайдану.

Раніше генпрокурор заявив, що очікує від начальника департаменту спецрозслідувань Сергія Горбатюка активних результатів роботи зі справ Майдану, а також запевнив, що усі справи залишаються в департаменті спецрозслідувань. Проте в інтерв’ю Радіо Свобода Єгор Соболєв заявляє, що йдеться про передачу частини справ іншим слідчим, що шкодить слідству.

ЗАВАНТАЖИТИ

– Що саме спонукало знову порушити питання про відставку генпрокурора?

– Справи про терор проти Євромайдану є ключовими в нинішній історії України. Якщо вони не будуть розслідувані, то це зло повернеться, цей терор проти своїх громадян – повернеться. Це соціальний закон. І навпаки: як тільки вони будуть розслідувані і доведені до вироків – розірветься кругова порука між нинішнім і колишнім керівництвом держави.

Єгор Соболєв
Єгор Соболєв

Махніцький це завдання провалив, Ярема не виконав, Шокін займався відвертим саботажем, а Луценко почав розвалювати

Тому розслідування справ про терор проти Євромайдану є завданням номер один. Махніцький це завдання провалив, Ярема не виконав, Шокін займався відвертим саботажем, а Луценко почав розвалювати навіть те небагато, що було зроблено до нього. В нас не залишається іншого виходу, як виганяти і цього генерального прокурора.

– Що дає підстави робити такі закиди на адресу генерального прокурора?

– Ще за часів Віталія Яреми був зроблений – під тиском адвокатів, під нашим тиском – дуже правильний крок: всі справи були об’єднані в одну групу. Бо це був добре організований і спланований масштабний терор – спланований групою злочинців на чолі з Януковичем. І створили департамент спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури, який відповідав за те, щоби розслідувати кожен епізод як частину загального злочинного плану.

Ви розумієте, що таке передати справу, яка розслідується два роки? Це майже те саме, що розслідувати справу спочатку!

Тепер Луценко, коли слідство просунулося по окремих епізодах вперед – всупереч усьому небажанню і саботажу – бере і каже: я ними незадоволений, вони робили все це повільно і передає справи іншим слідчим. Ви розумієте, що таке передати справу, яка розслідується два роки? Це майже те саме, що розслідувати справу спочатку! І це величезний удар по перспективах покарання за цей злочин.

– До речі, люди з оточення генпрокурора, реагуючи на Ваші заяви, сказали, що при всіх попередниках усіма цими справами займався один прокурор, очевидно, натякаючи на Юрія Горбатюка. Можливо, тут справ не в генпрокурорі, а в слідчому?

– Думаю, що це дуже класна технологія з боку трьох генеральних прокурорів: ми не розслідували справи Євромайдану, бо нам заважав Сергій Горбатюк. Я буду дуже здивований, якщо в Україні знайдеться людина, крім Яреми, Шокіна і Луценка, яка в це повірить.

Генпрокурор досі має, фактично, необмежену владу всередині генпрокуратури

Насправді, генпрокурор досі має, фактично, необмежену владу всередині генпрокуратури.

– Ваші опоненти також кажуть: даруйте, а яке це має відношення до антикорупційного комітету?

Хоч ця Верховна Рада і була обрана після перемоги Євромайдану, дуже мало людей зацікавлених в розслідуванні терору проти Євромайдану

– Я про це чесно сказав на засіданні комітету: так, це не наша справа, і в нормальному парламенті цим би займався весь парламент. Але біда в тому, що, хоч ця Верховна Рада і була обрана після перемоги Євромайдану, дуже мало людей зацікавлених в розслідуванні терору проти Євромайдану. Навіть наша проста пропозиція – давайте створимо парламентську комісію для контролю, для нагляду, для допомоги в тому, щоби слідство просувалося – не знайшла підтримки. Тому ми змушені цим займатися, оскільки цим ніхто більше не займається.

– Скільки підписів Ви очкуєте зібрати?

– Як і минулого разу, я буду оприлюднювати прізвище кожного депутата, який погодився. Як і минулого разу, я упевнений, що рано чи пізно ця кількість стане критичною – необхідною для того, щоби голосування за недовіру генеральному прокурору відбулося в залі парламенту.

– Даруйте, але мені здається що відставка попереднього генпрокурора була не так справою депутатських підписів, як доволі складних політичних домовленостей.

– Насправді, Петро Порошенко дуже не хотів розлучатися із Віктором Шокіним. І дуже багато факторів зіграли свою роль, щоби ця відставка сталася. Тиск уряду Сполучених Штатів, тиск суспільства, репутаційні проблеми самого Порошенка і наша робота у Верховній Раді, звісно. Я думаю, так буде і цього разу.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG