Доступність посилання

ТОП новини

КВУ: у 2015 році третина депутатів купили авто, квартиру чи землю


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

У Комітеті виборців України заявляють, що 131 із 423 депутатів повідомив у електронних деклараціях про купівлю в 2015 році автомобіля, квартири чи земельної ділянки.

Як повідомляє КВУ з посиланням на дані дослідження експертів проекту «Дослівно», у деклараціях 77 депутатів вказано, що протягом 2015 року вони чи їхні родини придбали автомобіль, 44 депутати – квартири і 39 – земельні ділянки.

За даними експертів проекту «Дослівно», серед фракцій та груп, чиї представники в 2015 році найчастіше купували цінне майно, лідирують представники групи «Воля народу»: із 19 депутатів 11 (58%) у 2015 році придбали автомобіль, квартиру чи земельну ділянку.

«Наш аналіз свідчить, що у більшості випадків власниками вказані члени родин депутатів. На дружин, чоловіків, дітей оформлено 49% куплених минулого року автомобілів, 68% придбаних квартир та 64% – земельних ділянок», – сказав керівник аналітичної групи проекту «Дослівно» Денис Рибачок.

Він зауважив, що найактивніше депутати оформлювали майно у жовтні-листопаді 2015 року.

«Це може бути пов’язано з бажанням встигнути «легалізувати» майно до початку запровадження електронного декларування. Адже саме восени минулого року стало зрозуміло, що антикорупційна реформа в частині декларування має великі шанси пройти через Верховну Раду», – додав експерт.

Проект «Дослівно» аналізує, як політичні сили, окремі політики виконують свої обіцянки. Експерти Комітету виборців України перевіряють і досліджують публічні вислови політиків, законотворчі ініціативи, виборчі програми.

У ніч на 31 жовтня завершився перший етап подання електронних декларацій за 2015 рік для суб’єктів декларування, які займають відповідальне та особливо відповідальне становище – президента, прем’єра, членів уряду, депутатів, суддів, правоохоронців. За даними сайту Єдиного державного реєстру декларацій, подано понад 130 тисяч декларацій (враховуючи уточнені декларації, що зберігаються в реєстрі окремо). Протягом семи днів до поданих електронних декларацій могли внести уточнення.

Як повідомив 9 листопада заступник голови Національного агентства з питань запобігання корупції Руслан Радецький, у реєстрі немає електронних декларацій за 2015 рік від трьох народних депутатів, ще дев’ятеро депутатів несвоєчасно подали щорічні декларації.

XS
SM
MD
LG