Доступність посилання

ТОП новини

Війська НАТО евакуювали консульство Німеччини в Афганістані після нападу талібів


Прапор руху «Талібан», ілюстраційне фото
Прапор руху «Талібан», ілюстраційне фото

Сили місії підтримки Афганістану під проводом НАТО взяли під охорону будівлю консульства Німеччини в місті Мазар-і-Шаріфі на півночі країни і евакуювали його працівників після нападу бойовиків ісламістського руху «Талібан».

Як повідомив речник НАТО в Афганістані, внаслідок нападу, в якому взяв участь один чи й два смертники на автах із вибухівкою, загинули не менш ніж дві людини, ще десятки поранені – найбільше серед них афганських жінок і дітей.

Частини комплексу будівель консульства значно зруйновані.

Наразі не відомо, чи є серед загиблих і поранених працівники самого консульства або іноземні дипломати.

За повідомленнями, поранених може бути до 60, дехто з них перебуває у критичному стані.

Напад почався близько півночі за місцевим часом, коли принаймні один смертник на авті з вибухівкою таранив зовнішню стіну комплексу консульства. Через отвір, що виник у стіні, всередину намагалися дістатися інші бойовики, але охорона не дала їм цього зробити.

Тим часом і після півночі, коли будівлю вже оточили війська місії НАТО, звідти було чутно постріли. Але афганські силовики запевнили, що про бій не йдеться – за їхніми словами, то військові стріляли в повітря, щоб утримати людей, які хотіли пройти всередину комплексу через отвір у стіні.

За словами очевидців, вибух стався, коли в довколишніх житлових будинках афганців люди вже спали, і більшість потерпілих поранені уламками вибитих шибок.

Речник талібів Забігулла Моджагед підтвердив, що за нападом стоїть рух «Талібан». За його словами, це помста за удари авіації країн-членів НАТО по позиціях бойовиків біля міста Кундуза на півночі Афганістану.

А в Німеччині пізно ввечері в четвер скликали кризову групу Міністерства закордонних справ, щоб розглянути подробиці нападу.

XS
SM
MD
LG