Доступність посилання

ТОП новини

Трампа попередили, щоб не відлякував Європу можливим альянсом із Путіним (світова преса)


Сайт інституту міжнародних відносин Atlantic Council розмірковує над тим, чи означає відставка Міхеїла Саакашвілі кінець періоду реформ в Україні. Швейцарське періодичне видання Neue Zurcher Zeitung пише про українську пропозицію на Генасамблеї ООН щодо спостереження за правами людини в окупованому Росією Криму. Британський часопис The Independent друкує статтю з попередженням новобраному президентові США від колишнього держсекретаря Олбрайт – не відлякувати Європу зближенням із Путіним.

Сайт інституту міжнародних відносин Atlantic Council публікує матеріал «Чи відставка Саакашвілі позначає кінець реформ в Україні?». На початку статті йдеться, що відставка Саакашвілі цього тижня все ж не є ознакою України із нездатності здійснювати зусилля в сфері реформ. Відставка Саакашвілі лише відкриває новий розділ у цій історії. Водночас вказується, що Саакашвілі чітко рухається в напрямку великої політики. Працюючи всередині системи, не можна перетворити країну на щось інше. Це може зробити лише голос виборця, за умов потужного тиску, як з вулиці, так і з боку Заходу.

Як заявив Саакашвілі, боротьба має тривати, а Atlantic Council додає – ця боротьба мусить дистанціюватися від розбіжностей поміж реформаторами, щоб створити міцну політичну коаліцію, спроможну здолати керівну еліту України. Це буде непросто, бо лише 2% українців готові нині проголосувати за партію Саакашвілі, якби вибори відбулися найближчим часом, йдеться в статті інституту міжнародних відносин Atlantic Council.

В статті також зазначено, що оприлюднення українськими посадовцями їхніх статків в електронних деклараціях приголомшує, особливо факт, що 413 депутатів українського парламенту мають загалом 480 мільйонів доларів у готівці та за оцінкою майна. Найважче нині об'єднати реформаторів – від Саакашвілі до Савченко, разом з активістами, громадянським суспільством задля спільної справи. Зараз не час викидати білий прапор і капітулювати. Україні при цьому не потрібна нова партія чи лідер, а ті сили, які хочуть повалення олігархічного правління. Крім того, як пише вебсайт, час для здійснення реформ в Україні невпинно збігає.

Як переконує радник президента України Петра Порошенка Лешек Бальцерович, цей рік є надзвичайно важливим для України, бо до наступних виборів залишається 2,5 роки. Відтак, потрібна повномасштабна політична мобілізація тих, хто поставить країну вище своїх амбіцій, партій чи ідеології. Atlantic Council на завершення пише, що український народ заслуговує на краще, тому пройдисвіти мають покинути високі кабінети, а їхні справи підлягають розгляду в судах.

​«Чи відставка Саакашвілі означає кінець реформ в Україні?»

Поважний швейцарський часопис Neue Zurcher друкує статтю «Україна висуває пропозицію щодо ситуації в Криму. Об’єднані Нації мусять спостерігати за ситуацією на півострові». Швейцарське видання пише, що українська влада хоче спостерігати за станом справ в анексованому Росією українському Криму. І це спостереження, на думку Києва, має виконувати ООН. Пропозицію києва у штаб-квартирі ООН в Нью-Йорку підтримали представники 38 делегацій країн-членів. Часопис повідомляє, що пропонується, аби за ситуацією в Криму спостерігав комітет ООН із прав людини. Також у проекті постанови Генасамблеї Росію розкритиковано за порушення прав людини на анексованому півострові.

Neue Zurcher Zeitungпише, що пропозицію України підтримали США. Посол України при ООН Володимир Єльченко заявив, що у Криму 2, 5 мільйони людей потерпають від авторитарного режиму. Населення анексованого півострова налякане і безпорадне, а також не здатне боротися за свої права. Швейцарське видання при цьому зазначає, що заступник представника Росії при ООН Євген Сагайнов розкритикував текст української пропозиції, назвавши його «однобічний». Російський дипломат також вказав, що саме позиція Києва блокує торговельні контакти півострова з Україною, зокрема через блокування енергопостачань. Швейцарська газета нагадує, що Росія окупувала український півострів у лютому 2014 року. ООН не визнала цього кроку Москви, а Росія досі не допустила спостерігачів ООН до Криму.

«Україна висуває пропозицію щодо ситуації в Криму. Об’єднані Нації мусять спостерігати за ситуацією на півострові»

Британський часопис The Independent розміщує матеріал «Дональда Трампа попередили не відлякувати від себе Європу створенням альянсу із Володимиром Путіним, тоді як Росія святкує перемогу». Колишня держсекретар США Мадлен Олбрайт попередила Трампа не відлякувати Європу союзом із російським президентом. Британська газета нагадує, що новообраний президент США неодноразово висловлював симпатії російському лідерові. Олбрайт висловила сподівання, що коли Трамп заслухає доповіді розвідки і вислухає людей, тямущих в закордонній політиці, то зрозуміє, що деякі його заяви під час передвиборчої кампанії були небезпечними.

The Independent пише і про активне святкування російським керівництвом шокуючої перемоги Трампа. Так, Путін особисто надіслав йому телеграму з привітаннями. Російський парламент «вибухнув» оплесками, коли у залі засідань оголосили результат президентських виборів у США. Британська газета нагадує, що тертя в американсько-російських відносинах поступово збільшувалось, великою мірою через участь Росії в конфлікті на сході України, внаслідок анексії Криму та підтримки Москвою режиму сирійського президента Асада. Втім, Трамп, пише видання, не приділяв особливого значення цим моментам, обираючи позицію, суперечливу тій, що сповідувала Адміністрація Обами.

Трамп називав Путіна «сильним керівником», припускав, що добре було б «домовитись з Путіним». І ці похвали не були односторонніми, бо Путін теж адресував Трампу слова про «розумну і талановиту людину», пише британське видання.

«Дональда Трампа попередили не відлякувати від себе Європу створенням альянсу з Володимиром Путіним, Росія тим часом святкує перемогу»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG